ISTRADE 2019’un ardından

29-30 Nisan tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen 4. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2019 her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’de enerji ticaretinde yer alan tüm paydaşların bir araya geldiği en önemli buluşma noktası oldu.

İstanbul’da gerçekleştirilen ve 800’ün üzerinde kayıtlı delegenin katıldığı zirvede düzenlenen 10 oturumda 2 gün boyunca 40’a yakın konuşmacı ve moderatör tarafından Türkiye’de ve bölgede enerji ticaretindeki güncel gelişme ve beklentiler ile enerji piyasalarında yaşanan dijitalleşmenin enerji ticaretine etkileri, gelecek trendleri ve finansman konusu tüm boyutları ile yerli ve yabancı birçok üst düzey yönetici, kanaat önderi ve uzman tarafından derinlemesine ele alınarak gelecek perspektifleri paylaşıldı.

Enerji sektöründe djitalleşmenin etkisi her geçen gün çok daha fazla hissedilirken dijitalleşmenin en çok etkilediği alanlardan birisi enerji ticareti. Blockchain teknolojisi ve buna dayalı ticari uygulamalar başta Avrupa olmak üzere enerji ticaretinde önemli değişimlere kapı aralarken yeni dönemde öne çıkan konulardan birisi de talep tarafı olacak. 4. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2019’de talep tarafının artan önemi ve dijitalleşmenin enerji sektöründeki etkileri oturumlarda ele alınan konular arasındaydı.

Türkiye ve dünya ekonomisinde son birkaç yılda yaşanan konjonktürel değişimlere bağlı olarak yeni enerji yatırımlarının finansmanın da ve mevcut yatırımların refinansman süreçlerinde yaşanan problemler hiç şüphesiz enerji sektörünün ve ticaretin sürdürülebilirliği açısından sektörün en öncelikli gündem maddelerinden. Zirve’nin ilk günü gerçekleştirilen “Enerji Piyasalarında Finansman” başlıklı 2 oturumla enerji piyasalarında finansman konusu sektörün önde gelen kuruluşlarının başkanları ve bankacılar tarafından tüm boyutlarıyla tartışıldı. Ayrıca yine zirvenin ilk günü Ekonomist Fatih Keresteci tarafından gerçekleştirilen “Türkiye Ekonomisi” başlıklı sunumda güncel ekonomik gelişmeler ve gelecek beklentileri katılımcılarla paylaşıldı.

1 Eylül’de faaliyete geçen ve kısa sürede hızlı bir hacim artışının yaşandığı Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası’ndaki son durum (OTSP) ile önümüzdeki dönemde geliştirilmesi planlanan yeni ürünler ile Türkiye doğal gaz piyasasındaki son durum ve sektörün beklentileri “Türkiye’de Doğal Gaz Ticareti” oturumunda ele alındı.

“Enerjide Gelecek: Dinamik Talep”, “Elektrik Piyasalarında Ticaret ve Perakende”, “Akaryakıt Ticareti”, “Türkiye’de Doğal Gaz Ticareti”, “Enerji Piyasalarında Finansman”, “Bölgesel Doğal Gaz Ticareti” oturumları ile “Türkiye Ekonomisi” ve “Shell LNG Outlook 2019” sunumları gerçekleştirildi. ISTRADE 2019’da kapsamında gerçekleştirilen “ETD İstanbul Traders Meeting” oturumunda gerçekleştirilen “İleri Tarihli Fiziksel Teslimatlı Elektrik Piyasası (İTEP)” başlıklı sunumda kurulma çalışmaları devam eden ve sektör tarafından beklenen bu piyasaya ilişkin bilgiler katılımcılarla paylaşıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: “Türkiye enerji piyasası altyapı ve serbestleşme yönünde önemli adımlar attı”

Zirve’nin açılışına video konferans ile katıldı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez enerji ticaretini yakından ilgilendiren OTSP, SKTT, İTEP gibi başlıklarda ve son piyasayı yakından ilgilendiren gelişmelere ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye enerji piyasası gerek altyapı gerekse de serbestleşme yönünde önemli adımlar attığını ve kolaylık, derinlik ve yenilik prensipleriyle inşa ettikleri serbestleşme sürecinde zamanla piyasa oyuncularının artmasıyla daha rekabetçi ve çok taraflı bir yapı haline geldiğini belirten Bakan Dönmez, “Önümüzdeki süreçte talep tarafının daha aktif olacağı bir piyasaya doğru yol almamız gerekiyor. Tüketicinin artık sadece fiyatla kalmayıp, verimlilik, kalite, tedarikçisini ve tarifelerini belirleme, kendi elektriğini üretme gibi yöntemlerle enerji piyasasında daha çok yer alması gerektiğine inanıyoruz. Son Kaynak Tedarik Tarifesi (SKTT) bu yönde attığımız en önemli adımlardan biri oldu. Tüketiciler açısından daha rekabetçi ve daha esnek bir piyasa fiyatlamasının da oluşmasını sağlayacak. İnanıyorum ki firmalarımız serbest piyasa tecrübeleriyle ve risk yönetim araçlarıyla olası durumlara karşı en hızlı reaksiyonu göstererek daha verimli işletmecilik adına pozitif çıktılar elde edecektir. Serbestleşme sürecinin başarıya ulaşmasındaki ana etken hiç kuşkusuz üretim tarafının desteklenmesi için yaptığımız yoğun yatırımlardır. Sağlıklı bir piyasanın oluşması için öncelikle enerji arzının sorunsuz bir şekilde üretilmesi, iletilmesi ve dağıtılmasını sağladık” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan: “Piyasaya derinlik kazandırmaya yönelik yenilikçi politikalarımıza devam edeceğiz”

Zirve’nin açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan,  2015 yılında faaliyetlerine başlayan EPİAŞ ile piyasanın ticari olarak işletilmesinin ve fiyatların piyasada oluşmasına imkan sağlandığını ve Türkiye’nin bölgesinde enerji ticaret merkezi olma hedefine uygun oluşturulan, EPİAŞ bünyesinde işletilen,  gün öncesi ve gün içi piyasası 1 Eylül 2018 tarihi itibariyle, doğal gaz piyasası da işleme açıldığını ifade etti. Bakan Yardımcısı Tancan, “Bu noktada doğal gaz ticaret platformu, Güneydoğu Avrupa ve bölgede işleyen tek piyasadır. Ayrıca hatırlatmakta fayda var; bu vesile ile EPİAŞ’ta işletilen piyasaların yazılımının EPİAŞ bünyesinde gerçekleştiğini de unutmayalım.  Bakanlığımızın stratejik planlarında yer alan, geçen sene ISTRADE’de birçok oturumda yer alan, ağırlıklı olarak konuşulan ileri tarihli fiziksel teslimatlı elektrik piyasasının açılmasıydı. Bu konuda geçtiğimiz günlerde yasal alt yapı oluşturuldu. İTEP olarak ileri tarihli fiziksel teslimat piyasaları çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. Hedefimiz önümüzdeki yılın ortalarına doğru simülasyon aşaması çalışmalarına başlamak, ardından da hizmete almak. Buradaki yazılımlar da yerli mühendislerimizin çalışmalarıyla oluşturulacak.” diye konuştu.

İnteraktif uygulama ‘slido’ yoğun ilgi gördü

ISTRADE 2019’da slido uygulaması üzerinden interaktif olarak gerçekleştirilen online anketler ile dinleyicilerin konuşmacılara soru sorabilmelerini sağlayan interaktif uygulama zirve katılımcılarının büyük beğenisi aldı. Uygulamayı kayıtlı delegelerin yaklaşık yüzde 86’sı aktif olarak kullandı.

Teşekkür

Başta destekleri için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Sayın Mustafa Yılmaz olmak üzere 4. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2019’a destek veren ve katılan tüm kişi ve kurumlara bir kere daha şükranlarımızı ve teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Zirvenin ve oturumların tüm detaylarına yer verdiğimiz ve ilgiyle okuyacağınızı düşündüğümüz Gas&Power özel sayısını beğeneceğinizi umut ediyoruz.

Gelecek yıl 5. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2020’de buluşmak dileğiyle…

Keyifli okumalar…

Bakan Dönmez’den “kendi elektriğini kendin üret” çağrısı