ISTRADE 2019’da ‘Türkiye’de Gaz Ticareti’ konuşuldu

4. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2019 İstanbul Raffles Hotel’de 2’inci günüyle devam ediyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın himayelerinde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun destekleriyle düzenlenen Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2019 ikinci günü ilk oturumunda Türkiye’de Gaz Ticareti konuşuldu. Oturum başkanı GER Partners Araştırma ve Strateji Direktörü Emin Emrah Danış olurken; EPDK Doğal Gaz Piyasası Dairesi Grup Başkanı, Bağdagül Kaya Caner, EPİAŞ Doğal Gaz Piyasası Yönetmeni Eren Aksoy, GAZİD Doğal Gaz Piyasa Oluşum Komisyonu Başkanı Sefa Furkan Gül ve ACWA POWER CEO’su Selim Güven konuşması olarak yer aldı. GER Partners Araştırma ve Strateji Direktörü Emin Emrah Danış; “Doğal gaz piyasası oldukça hareketli. Güzel gelişmeler oldu. Ama zorlu süreçlerden de geçiyoruz” dedi.

EPİAŞ Doğal Gaz Piyasası Yönetmeni Eren Aksoy, “Ticaretin olmadığı, piyasasının durduğu bir gün yaşamadık. Ticaret hacmini yükseltme hedefimiz doğru bir hedef. Şuan sahip olduğumuz ticaret hacmimiz 1,4’tür. OTSP’nin devreye girdiği 1 Eylül tarihine kadar 2018 yılında iletim sistemindeki dengesizlik frekansı daha yüksek iken bu tarihten sonra günlük dengeleme gazı fiyatları ve dengesizliklerin uzlaştırılması ile beraber dengesizlik frekansı ciddi olarak daraldı. 2019 yılı ile iletim sisteminin dengesizlik performansı düzelmeye başladı. Doğal gaz iletim sistemindeki dengesizliği basınç değerlerinden hesaplıyoruz. Santraller doğal gaz piyasasında statik bir durumda. Santralleri STP’nin içine çekmeliyiz” dedi.

EPDK Doğal Gaz Piyasası Dairesi Grup Başkanı, Bağdagül Kaya Caner, “Piyasamız şuan güzel bir şekilde işliyor. 2018’de borsa piyasamızı açtık. Elektrik piyasasında üretim yaparken doğal gaz piyasası da etkileniyor. İşlem hacimlerinde artışların olması gerekiyor. 10 milyon m3’lük FSAR var. LNG’nin dünyadaki gelişmelerini dikkate aldığımızda tarifelerin serbest bırakıldığını biliyoruz. Fiyatlarda gerçekleşen değişimlerin ülkemize gelen doğal gaz açısından değerli olduğunu söyleyebilirim. Yıllık ve aylık kapasite ürünleri alabiliyoruz. Bunu da BOTAŞ’ın sağlamasıyla alıyoruz. Piyasada elektrik santrallerinin daha fazla olmasını da günlük kapasite ürünlerinin artışlarıyla daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Avrupa’da bu kapasiteleri ihalelerle alıyorlar. Spot ithalat kapsamında ülkemize getirilen doğal gazın en az yüzde 50’sinin STP’de satışını konu edindik ve şuan gündemde” şeklinde konuştu.

GAZİD Doğal Gaz Piyasa Oluşum Komisyonu Başkanı Sefa Furkan Gül, “Kontrat yönetimi yapıyoruz. Miktar ve yükümlülükler, fiyat, döviz kuru ve finansman teminatı yönetimi etkiliyor. Biz sürdürülebilir bir doğal gaz piyasası istiyoruz. Dönemsel olarak karlı ve zararlı satışlarımız oldu. Fakat 2018-2019 yılında zarar eden bir piyasa oldu. BOTAŞ’ın da zarar ettiğini görüyoruz. 2016 yılında maliyet bazlı fiyatlandırmaya geçmiş olsaydık daha avantajlı olacaktır. Fakat biz bunu kaçırdık” ifadelerini kullandı.

ACWA POWER CEO’su Selim Güven, “Doğal gaz piyasası elektrik odaklıdır. Doğal gaz santrallerinin şebekedeki rolü arz güvenliğinden sorumlu. Türkiye elektrik şebekesi çok değişken. Türkiye’deki kaynakların çeşitliliğinden dolayı zorlanan bir durum var. Doğal gaz piyasası bu değişkenlik içerisinde olurken şebekelerde bu durumdan etkileniyor. Esneklik gerektiren bir teknolojiye ihtiyaç var. Bu şebeke şartlarında ürün değişikliğine ihtiyaç var. Bu şebeke şartlarını karşılayan doğal gaz politikaları olmalı. Şeffaf, likit, öngörülebilir bir piyasa olmalı. En önemli şey de likit. Beklentilerimiz bizim hedeflerimiz olmalı. Bu yolda değişik mevduatsal alt yapı çalışmaları da devam ediyor. Türkiye’nin mevcut doğal gaz kontratları giriş kapasitesine göre hesaplanmış. Alt yapı şebekelerinin yükseldiğini ve depolama hacimlerinin arttığını görüyoruz. Bunlar da ileriye dönük gaz piyasası için önemlidir. Önemli olan başka bir konu ise elektrik ve gaz piyasasının beraber alınması gerekiyor” dedi.

Otomasyon 2.0