Güney Gaz Koridoru ve küresel enerji yatırımları masaya yatırıldı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) Onursal Başkanı Fatih Birol stratejik görüşmeler için Azerbaycan’a ziyarette bulundu. Birol, Azerbaycan Cumhuriyeti Enerji Bakanı Parviz Shahbazov ile Güney Gaz Koridoru’nun yanı sıra Avrupa’nın gaz kaynak ve rotalarının çeşitliliğini çoğaltarak, enerji güvenliğini artırmadaki rolünü konuştu.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) Onursal Başkanı Fatih Birol, stratejik görüşmeler için Azerbaycan’ı ziyaret etti. Azerbaycan Cumhuriyeti Enerji Bakanı Parviz Shahbazov ve Birol’un görüşmesinde, Güney Gaz Koridoru ile birlikte, Avrupa’nın gaz kaynak ve rotalarının çeşitlendirilmesi ve enerji arz güvenliği konuları ele alındı.

Azerbaycan’daki görüşmede, Birol ve Bakan Shahbazov, küresel petrol ve gaz piyasaları, Azerbaycan’ın güneş ve rüzgar enerjisi ve enerji verimliliğini artırma planları ve IEA ile Azerbaycan arasındaki kurumsal bağları güçlendirmeye yönelik planları da tartıştı.  Görüşme sırasında ayrıca, IEA ve AB tarafından yürürlüğe konulan; Kafkasya, Doğu Avrupa ve Orta Asya’da on bir ülkeyi kapsayan EU4Energy bölgesel programı da değerlendirildi.

Bakü’de gerçekleşen toplantıda, Fatih Birol Azerbaycan’da yıllık gaz üretiminin 20 yıl içinde halihazırdaki 18 bcm’den 55 bcm’ye yükseleceğini belirterek, gaz üretimdeki artışa da dikkat çekti. “Azerbaycan ekonomisi ve ülkenin doğalgaz ihracatçısı konumu açısından, bu çok önemli bir veridir” diyen Birol, Avrupa Birliği’nin enerji güvenliği kararları konusunda şunları söyledi: “Burada asıl mesele, doğal gaz kaynaklarının ve rotalarının çeşitlendirilmesidir. Azerbaycan tarafından yürütülen TANAP ve TAP projeleri büyük önem taşıyor ve TANAP boru hattı halihazırda devreye alınmış durumda. TAP çalışmalarının da zamanında gerçekleşeceğine inanıyorum.”

Azerbaycan ziyareti sırasında Fatih Birol, SOCAR Başkanı Rovnag Abdullayev ile de SOCAR’ın Güney Gaz Koridoru ve petrokimya sektöründeki diğer küresel enerji yatırımları hakkında görüştü. Birol, Abdullayev’in özelikle ilgilendiği, yakında yayınlanacak olan “Petrokimyasalların Geleceği” isimli IEA raporu hakkında bilgi paylaştı. Fatih Birol, dünyadaki petrol ve gaz talebinin geleceğine ilişkin, “Dünya enerji piyasası büyüdükçe, dünya petrol ve gaz talebi, yakıt olarak kullanılmalarından ziyade petrokimya sektöründen gelecektir” dedi.

Birol Azerbaycan’daki ziyaretini tamamlarken, bölgenin enerji altyapısındaki artan talebin finansmanını ele almak için Dünya Bankası, İslami Kalkınma Bankası, Asya Kalkınma Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) temsilcileriyle de bir araya geldi.