Gazda maliyet bazlı fiyatlamaya geçiş umudu

Doğal gazda Ağustos’ta yüzde 14,97 ve Eylül’deki yüzde 14,90’lık fiyat artışları enerji piyasası oyuncuları tarafından olumlu ve doğru bir adım olarak değerlendiriliyor.

Doğal gazda Ağustos’ta yüzde 14,97 ve Eylül’deki yüzde 14,90’lık fiyat artışları enerji piyasası oyuncuları tarafından olumlu ve doğru bir adım olarak değerlendirilirken sağlıklı ve doğru işleyen bir piyasanın oluşabilmesi için maliyet bazlı fiyatlamaya geçiş ve fiyat sübvansiyonlarının kaldırılması gerektiğine, bunun içinse fiyatlarda kademeli artışın devam etmesinin gerekliliğine dikkati çekiyor.

İTHALAT VE SATIŞ FİYATI FARKI 60 DOLAR SEVİYELERİNE GERİLEDİ

Gas&Power’a konuşan sektör kaynakları doğal gaz fiyatlarında bir ay aranın ardından gelen ikinci artışla birlikte doğal gaz ithalat fiyatları ile BOTAŞ’ın iç piyasaya satış fiyatı arasında yaklaşık 90 dolar seviyelerindeki farkın 60 dolar seviyelerine indiğini ifade ediyor.
Sektör kaynakları, gaz fiyatlarında en az yüzde 20 civarında üçüncü bir zammın da gerekli olduğunu belirtilirken Türkiye ile Avrupa arasındaki gaz ithalat fiyatları arasındaki makasın açıldığını ve bu yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye’nin ithalat fiyatlarının Avrupa’nın yaklaşık 2 katıına çıktığını belirtiyor. Buna rağmen sübvansiyonlar nedeniyle yurt içi satış fiyatlarının maliyetin oldukça altında seyrettiği bu durumun ise hem kamunun bütçe harcamalarını hem de özel sektör ithalat ve toptan satış şirketlerini olumsuz olarak etkilediğine dikkati çekiyor.

GERİ ADIM ATILMAMALI

Bu yılın son çeyreğinde ithalat fiyatlarının yaklaşık 15-20 dolar civarında gerilemesinin beklendiği ifade edilirken önümüzdeki aylarda gaz ithalat fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi ve döviz kurlarında geri çekilme olması durumunda BOTAŞ’ın satış fiyatlarında indirime gidilmemesinin sektör ve piyasa açısından önemine dikkat çekiliyor.

DOĞAL GAZ FİYATLARINDA YÜZDE 14,9’LUK ARTIŞ

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından yapılan açıklamada (EPDK) doğal gaz fiyatlarına yüzde 14,90 zam yapıldığı bildirildi.
EPDK’den yapılan açıklamada, 1 Eylül’den geçerli olmak üzere, Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nin (BOTAŞ) ilan ettiği doğal gaz toptan satış fiyatları kapsamında, konut tüketicilerinin de dahil olduğu yıllık 300 bin metreküp ve altı tüketiciler için nihai doğal gaz satış fiyatlarında ortalama yüzde 14,90 artışa gidildiği kaydedildi.
Artışla birlikte Nihai Kullanıcı Ortalama Doğal Gaz Satış Fiyatı (Nihai Kullanıcılar (Son Kullanıcılar) için KDV-ÖTV ve 72 lisanslı dağıtım bölgesinde geçerli olan Sistem Kullanım Bedellerinin ortalaması eklenerek hesaplanan fiyat) konut aboneleri ve Kademe 1 için i1,820354 TL /Sm3 oldu.

ELEKTRİK ÜRETİMİ AMAÇLI GAZA İNDİRİM

1 Eylül’den geçerli olmak üzere elektrik üretimi amaçlı doğal gazın satış fiyatında ise yüzde 2,77 oranında indirime gidildi. Elektrik üretimi amaçlı doğal gazın Nihai Kullanıcı Ortalama Doğal Gaz Satış Fiyatı ise 2,026533 TL /Sm3 oldu.

AĞUSTOS’TA YÜZDE 14,97 ARTMIŞTI

Doğal gaz fiyatlarında Ağustos ayında ise Konut tüketicileri (evsel tüketiciler) ve Kademe 1 tüketicileri için nihai doğal gaz satış fiyatlarına ortalama yüzde 14.97 oranında artış yapılmıştı.
Kademe 2 olarak adlandırılan yıllık doğal gaz tüketimi 300 bin sm3’ün üzerinde tüketiciler, Organize Sanayi Bölgeleri, CNG üretimi amaçlı doğal gaz kullanan tüketiciler için ortalama yüzde 13.73 oranında artış söz konusu.