Gazda al ya da öde endişesi

Doğal gaz tüketiminde yaşanan düşüş ve özel sektör ithalatçılarının Trans Balkan Boru Hattı’ndan yaptıkları gaz ithalatının rekor seviyelere gerilemesi gaz piyasasında ‘al ya da öde’ yükümlülüğü nedeniyle sektörde endişe yaratıyor.

‘Al ya da öde’ riski

Gas&Power’ın sorularını yanıtlayan sektör kaynakları; çeşitli nedenlerle rekor seviyelere gerileyen doğal gaz ithalatının ve yılın tamamında düşük seyretmesi beklenen gaz tüketiminin Rusya’dan gaz ithalatı yapan şirketleri ‘al ya da öde’ riskiyle karşı karşıya bırakacağına dikkat çekiyor.

İthalatta rekor düşüş

Marmara Bölgesi’nin arz güvenliğinin sağlanmasında önemli rol oynayan Trans Balkan Boru Hattı’ndan yapılan doğal gaz ithalatında ciddi oranda düşüş yaşandı. 15 Şubat’ta 359 bin metreküpe kadar gerileyen ithalat; 19 Şubat’ta 863 bin metreküp, 20 Şubat’ta ise 508 bin metreküp olarak gerçekleşti.

Haberin tamamı…

Gazda ‘al ya da öde’ endişesi

Gaz ithalatının rekor seviyelere gerilemesi gaz piyasasında ‘al ya da öde’ yükümlülüğü nedeniyle endişeye neden oldu.

Doğal gaz tüketiminde yaşanan düşüş ve özel sektör ithalatçılarının Trans Balkan Boru Hattı’ndan yaptıkları gaz ithalatının rekor seviyelere gerilemesi gaz piyasasında ‘al ya da öde’ yükümlülüğü nedeniyle alarm zillerinin çalmasına neden oldu.

Düşen talep ve tahkim kararı etkiledi

Gas&Power’a değerlendirmelerde bulunan sektör kaynakları, ılık geçen kış mevsiminin ve elektrik üretiminde gaz santrallerinin payının düşmesinin gaz talebini azalttığını ifade ediyor. Sektör kaynaklar ayrıca özel sektör ithalat şirketlerinin Gazprom’a karşı tahkimde açtıkları davayı kaybetmeleriyle birlikte Batı Hattı’ndan yaptıkları gaz ithalatının da ya tamamen durduğunu ya da çok düşük seviyelere gerilediğine dikkati çekiyor. Gaz ithalatı rekor seviyelere gerilerken yılın tamamında düşük seyretmesi beklenen gaz tüketiminin Rusya’dan gaz ithalatı yapan şirketleri ‘al ya da öde’ riskiyle karşı karşıya bırakacağı ve bu durumun şirketler ve sektör açısından sürdürülebilir olmadığının altını çiziliyor.

Gaz piyasasındaki sorun derinleşebilir

Sektör kaynakları BOTAŞ’ın özel sektörün elinde kalan gazı ise almaya yanaşmadığına dikkati çekiyor. Öte yandan bazı uluslararası LNG şirketlerinin Türkiye’deki gaz santrallerine uygun fiyatlı LNG getirme yönündeki teklifte bulundukları, böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde ise gaz piyasasında yaşanan sorunun çok daha derinleşerek şirketleri ciddi bir krizle karşı karşıya getireceği belirtiliyor.

Batı hattından ithalat rekor seviyelere geriledi

Türkiye’ye 1987 yılında ilk doğal gazın geldiği hat olan ve Marmara Bölgesi ile İstanbul’un arz güvenliğinin sağlanmasında önemli rol oynayan Trans Balkan Boru Hattı’ndan yapılan doğal gaz ithalatı rekor seviyede geriledi. 15 Şubat’ta 359 bin metreküpe kadar gerileyen ithalat 19 Şubat’ta 863 bin metreküp 20 Şubat’ta ise 508 bin metreküp olarak gerçekleşti.

Türkiye’nin geçtiğimiz yıllarda kış aylarında artan gaz talebinin karşılanmasında kontrat miktarlarının da üzerinde gaz çektiği Trans Balkan Boru Hattı’ndan çekilen gaz miktarı 2015’te 47 milyon 559 bin metreküpe kadar çıkmıştı.

‘Büyük Buluşma’ya son 30 gün