EPDK Başkanı Yılmaz: “Tüketici memnuniyeti zirvede”

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, bir televizyon kanalında gündeme dair soruları yanıtladı.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Elektrik tariflerini düzenlerken belli dönemlerde tarife kararı alıyoruz. Yılbaşına kadar sürecek olan tarifenin kararını 1 Ekim’de aldık. Bu kararı alırken olağanüstü şartlar gerektirmediği sürece bu tarife 31 Aralık 2018 tarihine kadar geçerli” dedi.

“Doğalgaz fiyatının indirilmesi çok olumlu olacak”

EPDK Başkanı Yılmaz, “Doğalgazda tedarik şirketlerimizin portföyünde olan şirketler var. Tedarik şirketlerimizin tarifelerini düzenliyoruz. 1 Ekim’de aldığımız kararla görevli tedarik şirketlerimizin elektrik satış fiyatlarını düzenlemiştik. Yaklaşık yüzde 50 belki de daha fazla bir kısmı serbest piyasada elektrik enerjisi alınarak satılıyor ve tüketiliyor. Sanayicilerimiz belli bir tüketimin üzerinde olan ticarethanelerimiz piyasadan kendi elektriğini tedarik ediyor. Çünkü EPDK’nın kuruluş amacında da temel politikası; serbest piyasa, özel sektörün yatırımı ve elektriğin bir emtia gibi piyasada satılması. Bunun için EPİAŞ’ı kurduk. Bugün enerji borsamız iyi çalışıyor. Tükettiği enerjiyi ikili anlaşmalarla yapan şirketlerimiz var demiştim. Bu anlamda doğalgaz fiyatının indirilmesi çok olumlu olacak. İkili anlaşmalar yaparak tedarik şirketleriyle, üretim şirketleriyle kontrat yapan sanayicilerimizin referans fiyatları, piyasa takas fiyatı. Yani EPİAŞ’ta oluşan fiyatlar. Dolaysıyla bunun doğalgaz santrallerinde elektrik üretip borsada satılan fiyatları olumlu yönde etkileyecek. Buradan da nihai tüketicilerimiz, sanayicilerimiz ve belli bir miktarın üzerinde tüketim yapan serbest tüketicilerimizi olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyoruz. PTF fiyatlarının da aşağı düşeceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Başkan Yılmaz, “Biz elektrik tarifelerini düzenlerken dövizinden tutun petrol fiyatlarına, işgücü, piyasadaki enflasyon durumunu gözetiyoruz. Yani tarifeleri etkileyen birçok parametre var. Düşen döviz kuru piyasamızı da olumlu yönde etkiyeceği kaçınılmaz” şeklinde ifade etti.

Başkan Yılmaz, “Gelir düzeyi düşük olan vatandaşın enerji verimli bir şekilde kullandırarak belki onlara bir fiyat avantajı sağlayarak nasıl bir düzenleme yapabiliriz bunun üzerinde çalışıyoruz. Bunun sosyal ve ekonomik analizlerini de yapıyoruz. Ve bir takım sonuçlar da elde ettik. Bu sonuçları Bakanlığımıza da sunacağız.  Bu etki analizlerini dikkate alarak verimli bir şekilde nasıl artırabiliriz istişarelerini yapıyoruz. Ama bu aşamada bu kararı almamız henüz söz konusu değil. Belli bir kilovat saatin altında kalan tüketicilerimiz enerjiyi daha fazla kullanan tüketiciden daha az ödeyecek. Daha fazla enerji tüketen tüketicileri de bu konuda tasarrufa teşvik amaçlanıyor” ifadelerini kullandı.

“Avrupa’nın en kaliteli akaryakıtını kullanıyoruz”

Başkan Yılmaz, “Akaryakıtta fiyat değişimleri, şirketlerin kendi katkılarıyla desteklemiş olduğu yakıtlar var. Motorinde bu ikiye ayrılıyor. Bir akaryakıt istasyonuna gittiğiniz takdirde bir eurodizel bir de normal dizel diyorlar. Kesinlikle buna aldanmasınlar. Bizim kullandığımız tüm motorin cinsi akaryakıtlar Avrupa Birliği standartlarında. Hatta biz Avrupa’nın en kaliteli akaryakıtını kullanıyoruz. Ciddi bir şekilde kontrol sistemimiz var. Tüm sahayı, tüm istasyonlardan periyodik olarak kontrol amaçlı akaryakıt ürünlerini alıyoruz. İçişleri Bakanlığımız ilgili birimlerine, Sanayi Bakanlığımızla yaptığımız protokoller kanalıyla yapılan saha denetimlerinde de bunu görüyoruz. Vatandaşlarımızdan şunu bekliyorum; bir tanesi 5 kuruş fazlaysa ondan almayacaksın. Tüm lisanslı şirketlerimizde satılan akaryakıtların kalite güvencesi EPDK’nın sorumluluğu altındadır. Bayiden bayiye kalite değişmiyor ve buna aldanmasınlar. Tabii bir takım dağıtım şirketleri kendi çabalarıyla Ar-Ge’leriyle biz buna katkı sağlıyoruz diyorlar. Ben kendi özel aracıma en ucuz akaryakıtı alıyorum. Tüketicilerden isteğim ucuz olan akaryakıtı tercih edin. Bir problem olduğu takdirde bu da bizim EPDK’nın sorumluluğu altında. Çünkü akaryakıttan kaynaklanan bir zarar söz konusu olduğu takdirde o akaryakıt istasyonu onu karşılamak zorunda” dedi.

“Fiyat promosyonu olan istasyonlardan faydalansınlar”

Mustafa Yılmaz, “Biz promosyonları kaldırmıştık. Promosyon ancak fiyat promosyonu olabilir. Yine tüketicilerimizden isteğimiz fiyat promosyonu olan istasyonlardan faydalansınlar. Onun dışındaki promosyonların bir maliyeti var. Biz piyasayı takip ediyoruz. Güncel olarak o fiyatların nerelerde oluştuğunu her gün hangi akaryakıt istasyonunda hangi fiyatların olduğu bize geliyor. Fiyat promosyonlarının dışındaki promosyonları zaten yasakladık. Tüketiciye maliyet olarak gelecek unsurları içeren her uygulamanın peşindeyiz. O uygulamalarla mücadelemiz devam edecek. Manipülasyon yapanlara cezalar ve lisans iptalleri veriyoruz. 60 bin ton limitinin altında kalan şirketler 31 Aralık 2018’den itibaren faaliyet gösteremeyecekler. Kendilerini konsolide edecekler. Konsolide olup birleşerek pazarlama miktarlarını artırarak 60 bin tonun üzerinde kalacaklar. Bununla amaçlanan piyasada güçlü şirketlerin kalmasını veya güçlenmesini çünkü güçlü şirketlerin olması durumunda piyasada tüketicilerimiz daha sağlıklı bir şekilde ihtiyaçlarını temin edebilecekler” şeklinde konuştu.

Başkan Yılmaz, “Lisanssız elektrik enerji üretmeyle bir takım düzenleme yaptık. Çok kısa sürede kendi enerjisini üreten 6 bin megavat gücünde güneş enerjisi santrali kuruldu. Bu santraller bir günlük iki günlük santraller değil. Bölge ekonomisine ciddi bir şekilde katkı sağlayacak. Ürettiği enerji kadar dışa bağımlılık azalıyor. Biz kendi kaynaklarımızı ekonomimize dâhil ettiğimiz kadar güçlüyüz. Bu güçlenmenin de gelecekte devam edeceğini düşünüyorum” dedi.

Yılmaz, “Eskiden yüz tane yatırımcımız varsa şimdi binlerce yerli yatırımcımız var. Benim tavsiyem; milli kaynaklarımızı ekonomimize katmak için ellerinden gelen çabayı göstersinler. Çünkü enerji talebimiz artıyor. Dolaysıyla bunların gelecekte çok ciddi kazanımlar elde edeceğini düşünüyorum. Bu yola erken girenler daha fazla kazanç sağlayacaklar” diye konuştu.

“Tüketici memnuniyeti zirvede”

Son olarak Başkan Yılmaz, “Dört piyasamız var. Üç piyasada hakikaten mükemmel gidiyoruz. Tüketici memnuniyeti zirvede. Bu konuda elektrikle ilgili şöyle bir sıkıntımız oldu; şebekeler maalesef 50-60 senelik. Tabii bu şebekeler ciddi yatırımlar. Bu yatırımlar 5 yıllık, 10 yıllık yatırımlar değil. Bunların da bir ekonomik ömrü var. Tabii geçmişte yatırım eksikliğinden kaynaklanan bir takım problemler vardı. Bunun da sebep olduğu tüketici memnuniyetsizliğini artıran şeyler vardı. Son 5 yılda 18 milyar liralık bir yatırımımız vardı. Şirketler bu yatırımları ciddi bir şekilde büyük bir kısmını yaptılar. Bu yatırımlar yapıldıkça şikâyetler de azalıyor. Bu şikâyetler gittikçe azalıyor. Kayıp-kaçak problemleri vardı, yaşlanan şebekeler vardı. Bu şebekeleri değiştiriyoruz. Önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde tüm şebeke elden geçtiği takdirde tüketici şikâyetleri azalacak. Tüketici memnuniyetsizliğini ölçen parametrelerimiz var. Bunları takip ediyoruz. Eğer tüketiciyi rahatsız eden, mevzuatta belirlenen şartların dışına çıkılmışsa orada cezaları da ödüyorlar. Şirketler tüketicileri memnun etmediği sürece zaten kazanamayacaklar. Tüketiciye bağlı bir tarife metodolojimiz var” dedi.