GAZBİR Yönetim Kurulu Elazığ’da toplandı

Deprem sonrası yaraların sarılmaya çalışıldığı Elazığ’da toplanan GAZBİR Yönetim Kurulu, doğal gaz şebekelerinin deprem sonrası sınavını ikinci kez başarıyla verdiğini ifade etti.

24 Ocak 2020’de Elazığ’da meydana gelen ve tüm Türkiye’yi derinden etkileyen depremin ardından Elazığ depreminin bölgedeki etkilerini, doğal gaz sektörünün Türkiye genelindeki deprem eylem planlarını, deprem öncesi ve sonrasında alınacak önlemleri değerlendirmek üzere Elazığ’da toplanan GAZBİR Yönetim Kurulu, depremin doğal gaz şebekesine ve verilen hizmete yönelik etkilerinin değerlendirildiği toplantıda özellikle afet durumunda uygulanacak acil eylem planlarını görüştü.

Toplantıda, Elazığ depreminde yıkılan binalardaki arama kurtarma çalışmalarının güvenliğini sağlamak adına yıkımın olduğu sokaklardaki önlem amaçlı yapılan kesinti dışında, şehrin tamamında doğal gaz arzının deprem sonrasında da devam ettiği, soğuk hava koşullarında hasar almayan binaların doğal gazının kesilmemesinin deprem sonrasında yaşanan zorlukları önemli ölçüde azalttığı ifade edildi.

Bilindiği gibi, deprem sonrasında Elazığ’da alınan tedbirler ve hızla hayata geçirilen kontrol süreçleri sonrasında doğal gaz arzı kesintisiz şekilde devam etmişti.  Elazığ depreminden önce, 23 Ekim 2011’de Van’da yaşanan 7.2 şiddetindeki deprem de doğal gaz kaynaklı herhangi bir ölüm ya da yaralanma, doğal gaz şebekesinde bir sorun meydana gelmeden, gaz arzında ciddi bir kesinti yaşanmadan atlatılmıştı.

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, Yönetim Kurulu üyeleri Arda Beştaş, Gökalp Özkök, Ertan Yıldız, Recep Arslantay, GAZMER Genel Müdürü Mustafa Ali Akman ve GAZBİR Genel Müdürü Cem Önal’ın da katıldığı toplantıda AKSA Doğal Gaz Başkan Yardımcısı Alper Konyalı ve Aksa Elazığ Doğal Gaz Dağıtım A.Ş. Şirket Müdürü Resul Korkmaz’ın verdiği brifingte Elazığ depreminde yaşanan süreçler detaylı şekilde değerlendirildi.

”DEPREM BÖLGESİNDE HERHANGİ BİR ŞEBEKE HASARI OLUŞMADI”

Toplantı sonrasında GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan gündemi değerlendirdi. Arslan konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi:

Öncelikle depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum. Yaralanan vatandaşlarımıza ve tüm Elazığ’lılarageçmiş olsun. Depreminin etkileri, ilgili Bakanlıklarımızın koordinasyonunda hızlı şekilde ortadan kaldırılıyor. Doğal gaz dağıtım sektörü olarak şebekemizi en ileri teknolojilerde dizayn ve inşa ediyoruz. Bunun faydasını Van depreminde olduğu gibi Elazığ depreminde de gördük. Deprem sadece Elazığ’da değil, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır gibi çevre illerde de hissedildi ve kısmen etkili oldu. Bu şehirlerimizde farklı doğal gaz dağıtım şirketleri faaliyet gösteriyor olmasına rağmen, şebeke dizaynı, inşaat ve işletme standartlarına harfiyen uyulduğu için herhangi bir şebeke hasarı oluşmadı. Dağıtım şirketlerimizin acil eylem planlarının hızla hayata geçirilmesi ile gerekli test ve kontroller yapıldı. Hasarlı bölgelerdeki binaların çevresinde can ve mal güvenliğinin sağlanması için kısmi olarak doğal gaz arzı durduruldu. Akabinde kademeli olarak bu bölgelerde de gaz ar yeniden sağlandı.”

“ŞEBEKELERİMİZ, DOĞAL GAZ ARZINI KESİNTİSİZ SÜRDÜRECEK KALİTEDE”

GAZBİR Başkanı Arslan, şebeke hatlarının kalitesiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunurken “Türkiye’deki doğal gaz şebekelerimiz, depremde doğal gaz arzını kesintisiz sürdürecek kalitede inşaa ediliyor” dedi.

Arslan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Geldiğimiz noktada doğal gaz arzında herhangi bir aksama söz konusu değil. Deprem günü ve sonrasında kış mevsiminde olmamız sebebiyle doğal gaz arzının kesintisiz şekilde devam etmesi için çaba sarf ettik. Vatandaşlarımızın hasar olmayan evlere dönebilmesi için ısınma imkânı önemli bir konu.

Deprem sonrasındaki süreçte, raporları günlük olarak takip etmeye devam ediyoruz. Elazığ’da hayat normale dönüyor. Depremin yaraları devletimizin üstün gayretleri ve vatandaşlarımızın yardım bilinci sayesinde hızla sarılıyor. Depremde yıkılan veya ağır hasarlı hale gelen binaların enkaz kaldırma ve yıkım çalışmaları devam ediyor. Biz de doğal gaz arzı planlarımızı bu gelişmelere göre uyguluyoruz. Abone değişimlerinden dolayı artan yoğunluk haricinde süreçlerimiz normal düzenine döndü.”

”ŞEBEKELERİN ÖNEMİ ARTTI”

Arslan, doğal gaz dağıtım sektörü olarak bundan sonra yaşanabilecek benzer afetlerde uygulanması gereken prosedürleri kontrol ettiklerini de dile getirirken sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Doğal gaz sektörü hızlı bir ivmeyle 81 ilde 550’nin üzerinde ilçede doğal gaz arzını sağla. Genişleyen doğal gaz şebekesi sayesinde 52 milyondan fazla vatandaşımız doğal gaz kullanım imkanına kavuştu. Deprem, sel gibi afet durumlarında doğal gaz şebekelerinin önemi eski yıllarda kıyasla fazlasıyla arttı. Afet bölgelerindeki yerel ve ulusal koordinasyon anlamında doğal gaz dağıtım şirketlerinin entegrasyonu büyük önem taşıyor. Bu konularda iyileştirmeler yapılacak.”