“Doğalgaz kullanımını 50 milyonlara çıkaracağız”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Önümüzdeki iki yıl 200’den fazla ilçeye de doğalgaz bağlayarak çok büyük nüfusa yani doğalgaz konforundan faydalanan insan sayımızı 40 milyonlardan 50 milyonlara çıkaracağız.” dedi.

 

Çanakkale’nin Çan ilçesinde 18 Mart Çan Termik Santrali İşletme Müdürlüğünü ziyaret eden Albayrak, burada televizyon kanallarının ekonomi editörleriyle toplantı düzenledi. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Albayrak, teknoloji ve çevresel faktörlerin bir arada düşünülmesi gerektiğini söyledi.

 

Yeni teknolojilerin verimlilik ve çevresel faktörler açısından faydalar sağladığını belirten Albayrak, “Eski nesil santraller, teknoloji ve verimlilik açısından farklı yatırım ihtiyaçlarının olmasının yanında çevresel açıdan eski kriterlere uyumlu olduğu için filtreleme ve bacalama sistemleri açısından çok daha geride.” diye konuştu.

 

Özel sektör santrallerinin bir kısmının dönüşüme başladığını aktaran Albayrak, “5-6 tane, 7 tane kaldı. Bunları da teker teker hepsini takip ederek bu süreci yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Albayrak, bu yılın sonuna kadar 78 ilin, 2018’de de 81 ilin tamamının doğalgaza kavuşacağını vurgulayarak, “Önümüzdeki iki yıl 200’den fazla ilçeye de doğalgaz bağlayarak çok büyük nüfusa yani doğalgaz konforundan faydalanan insan sayımızı 40 milyonlardan 50 milyonlara çıkaracağız. Türkiye’de doğalgazın ulaştığı ve bunun konforundan faydalananların sayısı inşallah 50 milyon olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

 

ENERJİDE YERLİLİK

 

Enerjide dışa bağımlı Türkiye’nin son 10 yıl ortalamasının petrol ve doğalgaz ithalatında 44 milyar dolar olduğunu dile getiren Albayrak, “Madeni de eklediğimizde 55 milyar dolara yakın sadece bu bakanlık çerçevesinde bağımlı olduğumuz konu. Bunu hem yerlileştireceğiz hem çevresel kriterlere uyduracağız hem de yeni ekonomiye, istihdama, verimliliğe katkı noktasında bakacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Albayrak, Türkiye’nin gelecek 30 ve 50 yılın enerji politikası planlamalarını netleştirdiklerini belirterek, şöyle devam etti:

 

“Artık uyguluyoruz. Ben size birkaç yıl sonra ne olacak tek tek hepsini söyleyebilirim. Bütün bu hedefleri koyduk. Bu yol güzergahı, tüm paydaşlarla omuz omuza verdiğimiz çerçevede… En önemli paydaş olan vatandaşın ve milletimizin kazanacağı bu süreç daha da iyiye gidecek. Bu adımların hepsi enerji maliyetlerinin düşmesi, enerji verimliliğinin artırılması, çevresel altyapının gelişmesi, vatandaşa daha ucuz, kaliteli, temiz ve iyi enerjiyi sağlayabilmek için. Altyapıyı yeniliyoruz, iletim hatlarıyla ilgili depolamayı geliştiriyoruz. Network’u oluşturmaya çalışıyoruz. Hepsini bu ekosistem içinde kucaklayarak bir büyük resmi küçük parçalar olarak tek tek nakış gibi işliyoruz.”

 

“SAHAYA ÇIKACAĞIZ”

 

Albayrak, BOTAŞ ve TPAO olarak çok önemli adımlar attıklarını ve ilerleyen dönemde atmaya devam edeceklerini dile getirdi. Bu adımların oturarak olmayacağına dikkati çeken Albayrak, şunları söyledi:

 

“Sahaya çıkacağız, denize, denizin üstüne çıkacağız, arayacağız, bakacağız, sondaj yapacağız, sismik yapacağız, 2 boyutlu, 3 boyutlu yapacağız, şansımızı deneyeceğiz. Bir tane kazacağız, bulamadık bir daha deneyeceğiz, sonra bir daha deneyeceğiz. Geçen örneği verdim Baltık ülkelerinde 300’den fazla kuyudan sonra keşif var petrolde. Her bir kuyunun maliyeti var, bütçelerimizi ona göre planlayacağız. Çok yük olmadan ki Enerji Bakanlığı olarak biz bütçe disiplini olarak buna çok riayet etmeye çalışıyoruz. Hakikaten verimlilikler ve bunun ile ilgili süreçleri çok ciddi yönetmeye çalışıyoruz ve kendi yağımızda kavrulup, kendi içimizde hem yatırımları hem verimliliği hem de Türkiye ile ilgili bu dönüşüm açısından adımları… Yatırım maliyetlerinde ise… Ben dışarıya taşere ettiğim uluslararası firmalar açısından baktığımda, dünyada ve bölgede birçok firma var. Türkiye kendi mühendisleri ile bunun eğitimlerini hızlı bir şekilde uygulamalı, saha kontratları ile birlikte kademeli bir şekilde iz süreçlerini devredip, tamamen önümüzdeki dönemde kendi gemimizin, mühendisimizin, jeofizik, jeokimya mühendislerimizin dışında tüm bu çerçevede kendi yerli personellerimiz ve mühendislerimizle daha aktif rol üstleneceğiz.

 

Ondan sonra bir de bakmışsınız sadece bu çalışmaların değil, çalışmaların ötesinde de keşifleriniz olmuş, o keşiflerle ihracat olmuş. Bilimsellik içinde tüm rasyonel adımları atacağız. Ama bir gün, bugün, yarın siz o adımları doğru attığınız sürece bulursunuz. Onun için jeofizik, jeokimya haritaları önemli. Sismikler, bunun çalışmaları önemli. Tüm olasılıkları artıracak bilimsel bulguları toplayıp, kendi imkanlarımızla bunları tek, tek en doğru bir şekilde düzenleyip, daha iyi noktaya taşımak için adımları atacağız. O işin bonusu olacak.”

 

Sondaj konusunda ilk etapta hem Akdeniz hem de Karadeniz’de çalışma yürüttüklerini anlatan Albayrak, “Şu anda Oruç Reis Karadeniz’de, Barbaros Hayrettin Akdeniz dolaylarında iki sismiği bitirdi ve şimdi yeni sismik için Güzelyurt’a gidiyor. Şakamız yok. Güzelyurt dedik ve Güzelyurt’a gidiyor. Şu anda sismiğimizi yapıyoruz. Bizim için önemli bir bölge. Yıl sonuna doğru gelen, aldığımız sondaj gemimiz ile bu yıl ilk normal sığ sondajı bitirmeyi düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl itibarıyla da ilk derin sondajla artık Türkiye’de, Türkiye’nin kendi arama gemileri ile Akdeniz’de biraz daha bayrağımızı kendi sularımızda dalgalandırmamız lazım. Enerjiye bu kadar ihtiyacı olan bir ülke olarak arama yapmadan olmaz. Hedefimizi arayacağız.” diye konuştu.

 

“MTA BU YIL 1 MİLYON METRE HEDEF KOYDU”

 

Albayrak, 15 yıl önce Türkiye’nin keşfedilmiş kömür rezervlerinin yaklaşık 7-8 milyar ton olduğunu, son 15 yıldaki keşiflerle bu rakamın 15 milyara çıktığını anlatarak, şöyle konuştu:

 

“Bu nasıl oluyor? 2002 yılında yılda 30 bin metre civarı sondaj yapan bir MTA vardı, AK Parti iktidarı döneminde bu oran 300 bin metrelere çıktı. 10 katı arttı. Çok ciddi bir rakam. Yeni dönemde hedefimiz şu olmalı; ‘Büyük Türkiye’ diyorsunuz, önemli hedefler koyuyorsunuz kendinize… Çıtalar, hedefler nereler olmalı? Dünyada madencilikte en ileri ülkeler hangileri bakacağız. Avusturalya, Kanada buralar çok önemli ülkeler. Ne kadar sondaj yapıyorlar yılda? 6 ile 10 milyon metreler. Şimdi ne kadar sondaj yaparsanız, ararsanız o kadar bulursunuz. 300 bin metreler çok iyi rakamlar ama Türkiye 15 yılda çok önemli seviyelere geldi. Her alanda rekabet edebilmek için MTA bu yıl 1 milyon metre hedef koydu. Bu yıl inşallah bunu bitiriyoruz. Gelecek yıl 2, ondan sonraki yıl 3, bu rakam artacak özel sektörle birlikte asgari bizim 5-6 milyon metreyi önümüzdeki birkaç yıl içinde yakalayacak bir ekosistem oluşturmamız lazım. Peki bu araştırmalar, sondajlar neyi doğuruyor? Eski hikayeler… ‘Türkiye’de kömür yok, varsa kalorisi düşük, şöyle de böyle de kötü kalitesiz’. Bir de bakıyorsunuz ki son bulduğumuz keşif ve rezervlerle 2, 2 bin 500, 2 bin 300, 3 bin, 3 bin 500, 4 bin kalori kömürlerimiz var. Bin kalori nerede 3 bin kalori nerede. Trakya’da 2 milyar ton kömür rezervi var.”

 

“TEMMUZDA ELEKTRİK TÜKETİMİNDEKİ ARTIŞ YÜZDE 16-17’LERDE OLDU”

 

Bakan Albayrak, enerji sektöründe temmuz ayında rekor kırıldığına işaret ederek, “Geçen yıl temmuza göre geçen ay elektrik tüketimindeki artış yüzde 16-17’lerde oldu” dedi.

 

Dünyadaki konvansiyonel enerji ürünleri açısından bu yüz yılda petrol hegemonyasının yerini doğalgaza bırakacağı yönünde çok önemli bir algı, tespit ve sürecin bulunduğuna işaret eden Albayrak, “Yeni keşif ve rezervler, fazla kapasite ile birlikte talebin de artmasıyla önümüzdeki birkaç yıl doğalgaz özelinde… Petrokimya sektörü başta olmak üzere, doğalgaz bazlı verimlilik, üretim, santral teknolojileri yeni dönemde daha trend olacak. Onun için bu teknolojilere yeni giren ülkeler çok daha büyük rekabet avantajına sahip. Türkiye’nin bu anlamda büyük avantajları var.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Bakan Albayrak ve beraberindekiler daha sonra santrali gezerek yetkililerden bilgi aldı.

 

AA