Doğalgaz ve Petrol aramacılığında güncel gelişmeler masaya yatırıldı

9’uncu Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında Türkiye’de Petrol ve Doğalgaz Aramacılığında Gelecek Stratejileri konu başlıklı düzenlenen oturumda, aramacılık faaliyetleri, petrol, doğalgaz, petrol fiyatları ve LNG konuları masaya yatırıldı.

Türkiye Enerji Zirvesinde Türkiye’de Petrol ve Doğalgaz Aramacılığında Gelecek Trendler konu başlıklı bir oturum düzenlendi. Thomson Reuters Avrupa ve Afrika Araştırma Müdürü Serkan Şahin’in moderatörlüğünde gerçekleşen oturuma; TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Yakın Doğu Üniversitesi Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümünden Serhat Canbolat ve Arar Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Alpay konuşmacı olarak katıldı.

“Aramacılık faaliyetlerini yurtdışındaki trendleri ele alarak yürümeye çalışıyoruz”

TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin,  “Türkiye’nin aramacılık alanında yapabileceği şeyleri ekibimizle birlikte bir süre çalıştık. Petrol endüstrisinin dinamiklerini okuyup, refleksler gösterebileceğimiz çalışma alanlarımız var. Kara aramacılığında belli sahaları yeniden ele aldığımız bir sürecin içerisindeyiz. Türk arama sektörünün yakından takip ettiği çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle biz mevcut arama sahalarımızda verimliliği nasıl geliştirebileceğimizi sürekli araştırıyoruz. Bunların kısa vadeli sonuçlarını aldık. Son 20 yılın günlük en yüksek üretim seviyelerindeyiz. Türkiye’deki petrol aramacılığını aslında yurtdışındaki trendleriyle ele alarak yürümeye çalışıyoruz.  Unkonvansiyonel alanlarda daha iyi olabileceğine dair Türkiye’nin daha şanslı olduğuna dair tahminlerimiz var. Trakya ve Güneydoğu Anadolu’da çalışmalarımız var. Bu yıl öncelikli olarak Güneydoğudaki çalışmaları öne alarak, bir çalışma başlattık. Zamanlamasını bakanlığımız kamuoyuyla paylaşacaktır. Kaya gazı çalışmasını ıskalamadan, varsa rezervimiz milli ekonomimize kazandırmayı hedefliyoruz. İlave kaynak arayışlarımız var. Doğu Akdeniz ve Karadeniz sahalarını iki ayrı noktalar olarak değerlendirmek lazım. Doğu Akdeniz’de 8 prospektimiz var. Fatih sondaj gemimiz çok ilgi duyulan bir platform. Bütün servisi, ekipmanlarıyla beraber yenilendi yakında göreve hazır olacak. İlk sondajımız Akdeniz’de Antalya körfezinde olacak. İkinci sondaj gemimizin de tedarik çalışmaları devam ediyor. Fatih derin denizlerde sondaj yapabilecek bir gemi. Türkiye kendi petrol endüstrisine yeni tabiat kazandıracak hedefler içerisindedir” değerlendirmesinde bulundu.

“Ağır petrol üretimi için geliştirilmiş teknikler kullanılması gerekiyor”

Yakın Doğu Üniversitesi Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümünden Serhat Canbolat, “Ağır petrol üretimi çok hassas bir şey, geliştirilmiş petrol teknikleri uygulamanız gerekiyor. Batı Raman sahasında üretim çok düşük seviyelerde olduğu için karbondioksit enjeksiyonu yapıldı. Sahanın ısıtılabilmesi çok önemi. Yer çekiminin etkisiyle bu petrol bir şekilde iletilebilir. Kazma işlemlerinin hepsini TBM’lerle sağlayacağız. Bu metot Türkiye’de hiç kullanılmadı” dedi.

“3-4 aylık stratejik depoların olması lazım”

Arar Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Alpay, “Türkiye’nin son iki senedir yaptığı çalışmalar sonucunda kendi sınırları içerisinde yüzde 25 ila yüzde 40 arasında potansiyelinin olduğunu düşünüyorum. Ülke dışından bulacağımız sahalarla Türkiye’nin ihtiyacına katkımızın olacağını düşünüyorum. Amerika petrol fiyatlarını belirleyen ülke. Ürettiği 10 milyon varil tükettiği 20 milyon varil. Açığını kapatması gerekiyor. 720 milyon varil stratejik rezervi var. Türkiye’nin üretimi belli bir seviyeye getirmediği sürece bu konuda kritik bir rol oynayabileceğini düşünmüyorum. Arama ve üretimin yanında, yer altı gaz ve petrol depolarının olması lazım. Türkiye’nin de en azından 3-4 aylık stratejik depolarının olması lazım. Dünyanın petrole olan bağımlılığı devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu.