Doğalgaz ve elektrik piyasasında dağıtım ve perakende masaya yatırıldı

9’uncu Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında Elektrik ve Doğalgaz Piyasalarında Dağıtım ve Perakende Oturumu düzenlendi.

9. Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında Elektrik ve Doğalgaz Piyasalarında Dağıtım ve Perakende Oturumu düzenlendi. A Plus Enerji Kurucu Ortağı Ozan Korkmaz’ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturuma; ELDER’den Hidayet Atasoy, ETD Başkanı Tamer Çalışır ve GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan konuşmacı olarak katıldı.

“Doğalgazda 130 bin kilometre şebekeye ulaştık”

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan: “Doğalgaz piyasası çok hızlı gelişen bir piyasa. Yılda 1 milyon tüketiciyi piyasaya ilave ediyor.  Önümüzdeki dönemde 63 milyon insandan, 66 milyon insana doğalgaz götürme hedefi var. Sektör 12 bin kilometrelik bir şebeke yatırımı yaptı. Doğalgazda 130 bin km şebekeye ulaştık. Türkiye’deki göç hareketinin, doğalgazın yaygınlaşmasıyla yavaşladığını görüyoruz. Ormanlarda kesilen ağaçlarda da düşüş görünüyor.  Konutlardaki tüketim geçen yıl 735 metreküp iken, bu yıl 600 metreküpe düştü. Bu da tüketimde ciddi bir düşüşü gösteriyor. Doğalgazın 6 aylık kesin öngörülebilir bir fiyatının açıklanabileceğini görebiliyoruz. Bunun fiyatlandırma mekanizması üzerine çalışılması üzerine bir yere varılabilir. OTSP’nin devreye girdiği bu ayda işlem hacmi 115 milyon TL oldu. Yaz dönemi alım yükümlülüklerini yerine getiremeyen şirketler mevcut. Bu yıl sektör ciddi olarak al ya da öde riskine girecek. Yaklaşık 250 milyon dolar finansman yükünü taşımak zorunda kalacak. Türkiye bu yıl 3.8 bsm daha az gaz ithalatı yaptı.  Türkiye depolamada artan kapasitesi nedeniyle, arz sıkıntısını minimize etti ve bunun için BOTAŞ’a teşekkür ediyorum.”

“Enerjide sübvansiyonlar olmamalı”

ETD Başkanı Tamer Çalışır: “Her geçen yıl, bir önceki geçen yıla oranla daha fazla sorunlarla mücadele ediyoruz. Enerjide sübvansiyonların olmaması gerektiğini belirtiyoruz. Sübvansiyonun kaldırılması gerektiği de bu son yaşananlardan sonra gün yüzüne çıktı. ETD olarak şart ne olursa olsun ikili anlaşmaların feshedilmemesi gerektiğini sürekli söylüyoruz. Anlaşmaların birçoğu ticari anlaşmalardır. Değiştirilen maddeleri içeriyor.  2014 yılından beri altına imza attığımız EFET Anlaşmasının imzalanması önemli bir göstergedir. Anlaşmaların koşulları çok net olduğu için, bunun yapılmasını ve devam ettirilmesini istiyoruz.”

“Özel sektör elektrik dağıtımına önemli yatırımlar yaptı”

ELDER Hidayet Atasoy: “Son dönemlerdeki kamusal düzenlemelerin birçoğu enerji alanında yapıldı. Özel sektör dağıtım sektörüne yatırımlar yaptı, bunlar da doğal olarak fiyatlara yansıyacaktır. Özelleştirme misyonunu doğru yolda tamamlamaya gidiyor. Maliyet baskısı, fiyatları etkileyecektir. Son kaynak tarifesi olacaksa, bunun mümkün olduğu kadar aşağılara inmesi lazım. Enerji fiyatları bundan sonra, bu fiyatların altına kolay kolay düşmez.”