“Doğalgaz dağıtımında ilçelere ağırlık vereceğiz”

INGAS 2017-7. Uluslararası Doğalgaz Kongre ve Fuarı ikinci günü açılışına katılan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz doğalgaz sektörünü değerlendirdi.

Yılmaz, 7. Uluslararası Doğalgaz Kongre ve Fuarı’nın (INGAS 2017) ikinci gününde yaptığı konuşmada, EPDK olarak doğalgaz piyasasında önceliği talep tarafının oluşturulması ve güçlendirilmesine verdiklerini söyledi.

Dağıtım lisansı ihaleleriyle doğalgazı ülkenin her köşesinde kullanılabilir hale getirdiklerini vurgulayan Yılmaz, “Sadece15 yıl önce 6 ilimizde doğalgaz kullanılabilirken, bugün 78 ilimize ulaştırdık. İnşallah 2018 yılında doğalgazın ulaşmadığı ilimiz kalmayacak” ifadesini kullandı.

Yılmaz, illere ek olarak 350 ilçede de doğalgaz kullanıldığını, 2019 yılında bu sayının 550’nin üzerine çıkarılmasını hedeflediklerini söyledi.

Doğalgaz dağıtım şirketlerinin 2011-2016 yıllarında geçerli olan birinci tarife döneminin başarılı bir şekilde sona erdiğini hatırlatan Yılmaz, “58 dağıtım şirketi için 2017-2021 yıllarını kapsayan ikinci tarife dönemi çalışmalarını da tamamladık. Dün itibarıyla 40 şirketin tarifesini onayladık. İnşallah 1 ay içinde de kalan 18 şirketin tarifelerini onaylayacağız” diye konuştu.

“Farklı isimle kullanım engellenecek”

Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) kabul edilen ve adres bilgilerinin elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerine açılmasını mümkün kılan yasal düzenlemeye ilişkin Yılmaz, şunları kaydetti:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın onay vermesi halinde yasa yürürlüğe girecek ve ikincil mevzuat çalışmaları ilgili bakanlıklar tarafından tamamlanacaktır. Bu yasa değişikliğiyle birlikte elektrik ve doğalgaz dağıtım hizmetleri daha hızlı ve kolay sağlanacak bürokrasi azalacaktır. Özellikle kış aylarının yaklaşması sebebiyle şu konunun altını çizmek isterim. Bu değişiklik sonrası tüketicilerimizin aboneliklerini kendi adlarına yapmamaları nedeniyle ortaya çıkan usulsüz kullanımlar engellenecektir. Vatandaşlarımızdan doğalgaz tüketiminde usulsüz kullanıma tevessül etmemelerini ve abonelik işlemleri için gereken zamanı ayırmalarını bekliyoruz.”

“Bu yıl sonuna kadar SKM’ler çalışır”

Piyasaların sağlıklı işleyebilmesi için doğru ve güncel bilginin önemine değinen Yılmaz, “Doğalgaz tüketimine ilişkin sağlıklı ve hızlı veri akışının sağlanması büyük önem taşır. Bu çerçevede elde edilen bilgiler, bir taraftan piyasanın gelişimine ilişkin sinyaller üretirken diğer taraftan da şebeke güvenliğine, şebekenin acil durumlarda güvenilir bir şekilde işletilmesine hizmet eder.” değerlendirmesinde bulundu.

Piyasaya ilişkin bilgilerin düzgün alınabilmesi için doğalgaz dağıtım şirketlerine uzaktan kontrol edilebilen Sevkiyat Kontrol Merkezleri (SKM) kurma yükümlülüğü getirdiklerini vurgulayan Yılmaz, “SKM’ler ile elektronik bülten tablosuna istenilen aralıklar ve kapsamda veri akışı sağlayacak. Böylece, iletim ve dağıtım şebekelerimiz hem daha entegre hale gelecek hem de akıllı şebeke dönüşümüne hazır olacaktır. Ben bu yıl sonuna kadar bu merkezlerin dört başı mamur şekilde çalışır hale getirilmesi için dağıtım şirketlerimizin gerekli adımları atacağına inanıyorum.” dedi.