Doğal gazda tüketici sorunları masaya yatırıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ev sahipliğinde Ankara’da gerçekleştirilen ‘Enerji Tüketici Zirvesi’ kapsamında ‘Doğal Gazda Tüketici Sorunlarında 2019’ oturumu gerçekleştirildi.

Sibel ACAR-ANKARA/ EPDK Grup Başkanı Kenan Tamer’in oturum başkanlığını yaptığı oturumda Tamer, tüketici lehine yapılan mevzuat değişikliklerini katılımcılarla paylaştı.

ENGIE Türkiye CEO’su Gökalp Özkök, Enerji Bakanlığı tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Enerji Tüketici Zirvesi’ne İZGAZ’ın üyesi olduğu Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) adına konuşmacı olarak katıldı.

“BEDELSİZ AÇMA-KAPAMA HAKKI GİBİ ALTERNATİFLER ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ”

“Sorunlar ve İyi Uygulamalar” temalı zirvenin doğal gaz sektörü oturumunda konuşan Özkök,  İZGAZ’ın da aralarında bulunduğu doğal gaz dağıtım şirketlerinin abonelerine yönelik iyi uygulamaları hakkında bilgi vererek,  “Dağıtım şirketlerimiz, en önemli ve en geniş nüfuslu paydaşları olan abonelerinin, yani tüketicilerin memnuniyetlerini arttırmak için çeşitli uygulamalar yapıyorlar. Müşteri şikayetlerini azaltmak için Tüketici Hakem Heyetleriyle yapılan düzenli değerlendirme toplantıları ve abonelerin dağıtım şirketlerinin yönetsel süreçlerine dahil edildiği toplantıları buna örnek olarak gösterebiliriz” dedi.

Özkök, 2019 yılında, Türkiye genelinde toplam abone sayısına göre tüketici şikayetlerinin yaklaşık yüzde 2 seviyesinde kaldığına dikkat çekerek,  tüketicilerden gelen şikayetler içinde ise ilk sıranın abonelik, bağlantı ve servis hattı talebi olduğunu belirterek; “Şikayetin ‘doğal gaz istiyorum’ talebi olması da bizler için sevindirici bir unsur” diye konuştu.

Özkök, iletilen diğer bir şikayet grubunun da tüketim ve maliyetler olduğunu, bunun da müşterilere verimlilik ve tasarruf alanlarında daha fazla bilgilendirme yapılması gerektiğine işaret ettiğini ve doğal gaz dağıtım şirketlerinin bu konuda çalışmalar yaptığını söyleyerek; “ GAZBİR olarak, tüketicilerin şikayetçi olduğu diğer bir konu olan açma-kapama bedelleri konusunda ise, yılda bir kere olmak üzere bedelsiz açma-kapama hakkı gibi alternatifler üzerinde çalışıyoruz” dedi.

“MÜŞTERİNİN GERÇEK İHTİYACINI DOĞRU TESPİT ETMELİYİZ”

Sıvılaştırılmış ve Sıkıştırılmış Doğal Gazcılar Derneği (SSDGD) Başkanı Serkan Hotoğlu ise, ‘Müşterinin İnovasyon Sürecindeki Rolü’ sunumunda ana inovasyonların, temel ihtiyaçlara ‘Verimlilik’le cevap verdiğini ifade ederek; “Ana inovasyonlar insanlığın daha hızlı, daha güvenilir ve daha yoğun bir şekilde bilgi alışverişi yapabilmesine, seyahat edebilmesine ve üretmesine olanak tanıdı. Hızlı değişimin cevabı, inovasyon ama nasıl? Başlangıç noktamız doğru noktadan başlayarak müşteri ihtiyaçlarını anlamak ve doğru bilgi erişim tasarımı olmalıdır” dedi.

Hızlı değişen teknolojinin insanlığın doğasından gelen sürekli gelişim ihtiyacı ve müşterinin buradaki evrimini anlamak hususunda çok önemli olduğunun altını çizen Hotoğlu; “Müşterinin gerçek ihtiyacını doğru tespit etmek ve buna hizmet edecek iş modelinin kurulması bize düşen en büyük rol” ifadelerini kullandı.

AKSA Ticaret Ve Operasyonlar Direktörü Şinasi Gölbaşı da 2019 yılının tüketiciye erişim anlamında iyi bir yıl olarak geride kaldığını belirtti.