“CNG İthalatına İlişkin Usul ve Esaslar” belirlendi

EPDK’nın bir süredir üzerinde çalışmalar yürüttüğü taslak, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) “Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliği”nin 19’uncu maddesi uyarınca “Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (CNG) İthalatına İlişkin Usul ve Esaslar”ın kabul edilmesine yönelik kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kararla birlikte CNG ithalatına ilişkin uygulama yöntemi düzenlenmiş oldu. Buna göre serbest dolaşıma giriş rejimi çerçevesinde, CNG ithalatı faaliyetinde bulunacak tüzel kişilerin ithalat (Spot) lisansı almaları zorunlu olacak. İthal edilen CNG’nin ülkemizde taşınması ve teslim faaliyetleri CNG (iletim ve dağıtım) lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından gerçekleştirilecek. İthalat (Spot) lisansı kapsamında ithal edilecek CNG’nin CNG iletim ve dağıtım, OtoCNG ve doğal gaz dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler ile tüm tüketicilere satışı yapılabilecek. İthalat (Spot) lisansı sahipleri, BOTAŞ İletim Şebekesi İşleyiş Düzenlemelerine İlişkin Esaslar’m ekinde yer alan Doğal Gaz Kalite Şartnamesine uygun nitelikteki doğal gazı basınçlı kaplar vasıtasıyla ülkeye ithal edebilecekler. İthalat (Spot) lisansı sahipleri, talep edildiğinde ithal edilen sıkıştırılmış doğal gazm birinci fıkrada yer alan hükümlere
uygunluğunu belgelemekle yükümlü olacak.

CNG iletim ve dağıtım, OtoCNG ve doğal gaz dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler lisansları kapsamındaki faaliyetlerine konu edecekleri ithal edilmiş olan CNG’nin birinci fıkrada yer alan hükümlere uygun olduğunu gösteren belgeleri ilgili ithalat (Spot) lisansı sahibi tüzel kişilerden temin etmekle yükümlü olacak. İthalat (Spot) lisansı sahibi, lisansa konu olarak yapacağı ithalat faaliyetine ilişkin miktar, kaynak (satıcı taraf olan şirket/ülke) ve teslimat noktasına ilişkin bilgileri ithalatın gerçekleşmesini müteakip en geç 1 (bir) ay içerisinde Enerji Piyasası Bildirim Yönetmeliği hükümleri kapsamında Kuruma sunacak.