“2023’de tüm ilçelerimize doğal gazı ulaştırmak istiyoruz”

EPDK Doğal Gaz Dairesi Başkan vekili Hüseyin Daşdemir katıldığı bir televizyon programında doğal gaz piyasasına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

 

DOĞAL GAZDA TİCARET MERKEZİ OLMA HEDEFİ

 

Türkiye’nin doğal gazda ticaret merkezi olma hedefi hakkında Daşdemir, “Enerji ülkeler arası önemli bir denge unsuru. Doğal gazda ticaret merkezi olma hedefi çok önemli ve vizyon bir proje. Bunu ülkemizde yaşanan güncel gelişmelerle de birlikte değerlendirmek lazım. Son yıllarda politikalarımızda hedef büyüttüğümüz için doğal gazın köprüsü olmaktan ziyade gazın ticaretinin yapıldığı bir ülke olmak istedik. Burada doğal gazın miktarından çok kaynakların çeşitliği de önemli. Ülkemiz bu konuda oldukça şanslı. Çeşitliliğin yanında sizin ülkenizde düzgün işleyen şeffaf bir piyasa varsa bu da diğer ülkelerin sizinle ticaret yapması açısından da önemli bir nokta. Tüm bu faktörleri geliştirip doğal gaz piyasası ticaret merkezi olma yolundaki hedeflerimize adım adım yaklaşıyoruz. Bu konuda başarılı projeler yürütüyoruz. TANAP ve Türk Akımı Projeleri. Bu iki proje ülkemizin ticaret merkezi olma yolunda önemli projeler” dedi.

 

DOĞAL GAZ BORSASI

 

Doğal gaz borsası kurulmasına yönelik çalışmalar hakkında da bilgiler veren Daşdemir, “Bu konuda ciddi adımlar attık. Geçtiğimiz hafta ülkemizde kurulacak olan piyasadaki birçok hususu düzenleyen piyasa işletme esasları belirlendi. Taraflar burada 365 gün 24 saat elektronik ortamda gazlarını alıp satacaklar. Bu piyasada günlük referans fiyatlar oluşmuş olacak. Gazla rekabet etiğimiz içinde bu tüketicimize de olumlu yansıyacak” diye konuştu.

 

HEDEFLER

 

Hüseyin Daşdemir, “EPDK kurulduğu zaman 6 ilimizde doğal gaz vardı. Şuan 6 ilimiz hariç tüm ülkede doğal gaz var. Kalan 6 il için de gerekli ihaleleri gerçekleştirdik.2018 yılının kış sezonunda tüm ülkeye doğal gazı getirmeyi planlıyoruz.2023 hedeflerimizden biri de doğal gazla ilgili. 2023’de tüm ilçelerimize doğal gazı ulaştırmak istiyoruz. Bu konuda bilgi almak isteyen vatandaşlarımız ilçedeki doğal gaz dağıtıcısından ve kurumumuzdan gerekli bilgiyi alabilirler”

 

KIŞ ÖNCESİ ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

 

Kış aylarında tüketicilerin alması gereken önlemler hakkında da vatandaşları bilgilendiren Daşdemir konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Kış öncesi tedbirleri konuşacağımız dönemdeyiz. Verimli ve güvenli gaz kullanımında iki önerimiz var. Öncelikle yakıcı cihazların bakımı yapılmalı. İkincisi ise bina yalıtımına dikkat edilmeli. Güvenli kullanım öncesi yakıcı cihazların havalandırma kanallarının kapatılmaması ve tesisatın bakım ve onarımının yapılması vatandaşlarımızdan önemle rica olunur. Bu hususta kritik bir noktanın altını çizmek istiyorum ki o da 187 Doğal gaz acil hattı. Her hangi bir sorun yaşanması durumunda 187 Doğal gaz acil numarasına bilgi verilmesi gerekiyor. Bu konuya hepimizin güvenliği açısından oldukça dikkat edilmeli.”