200 bininci Mesleki Yeterlilik Belgesi enerji sektörüne verildi

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından verilen 200 bininci Mesleki Yeterlilik Belgesi düzenlenen törenle enerji sektöründe çalışan Kerem Yıldızlı’ya verildi.

 

2006 yılında 5544 sayılı Kanun ile kurulan Mesleki Yeterlilik Kurumunun 2009 yılında başlatılan sınav ve belgelendirme faaliyetleri kapsamında düzenlemiş olduğu MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sayısı Mayıs 2017 itibariyle 200.000’i aştı.

 

ÇALIŞMA HAYATINDA NİTELİKLİ İŞ GÜCÜNÜN ÖNEMİ

 

“Çalışma hayatına mesleki yeterliliği olan nitelikli iş gücünün kazandırılması temel amacımızdır” diyerek süreç hakkında genel değerlendirmelerde bulunan MYK Başkanı Adem CEYLAN bu amacın gerçekleştirilmesi için sektör temsilcileri ile 896 meslek standardı hazırlanmasına ilişkin protokoller yapıldığını, 503’ü tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde olmak üzere bugüne kadar 730 meslek standardı hazırlanarak Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girdiğini ifade etti.

 

“İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HUSUSUNDAKİ FARKINDALIK TEMEL AMACIMIZ”

 

İş kazalarının asgariye indirilmesi amacıyla bugüne kadar 17’si inşaat, 10’u metal, 10’u enerji, 7’si otomotiv ve 4’ü elektrik-elektronik sektörlerinde olmak üzere 48 meslekte mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale geldiğini söyleyen Ceylan sözlerine şöyle devam etti: “Bu kapsamda enerji sektöründe 17 yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu faaliyet göstermekte ve 19 meslekte belgelendirme yapılabilmektedir. Bugüne kadar enerji sektöründe toplam 40.811 kişi belge almaya hak kazanmıştır. 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle zorunluluk kapsamındaki mesleklerde belgesiz işçi çalıştıran işverenlere idari ve cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. MYK olarak hiçbir işverenimizin cezai müeyyideler ile karşılaşmasını arzu etmediğimiz gibi belge zorunluluğunun ceza boyutuyla değil üretimde etkinlik ve verimliliğin sağlanması ve iş sağlığı ve güvenliği hususundaki farkındalık artırılarak iş kazalarının asgariye indirilmesi boyutuyla değerlendirilmesini her fırsatta hatırlatıyoruz.”

 

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

 

MYK’nin Mesleki Yeterlilik hususunda çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirten Ceylan, Mesleki Yeterlilik Belgeli kişi sayısının kısa vadede 350 Bine, hâlihazırda 48 olan zorunluluk kapsamındaki meslek sayısının ise ilk etapta 90’na çıkarılmasının hedeflendiğini açıkladı. Ceylan ayrıca ülkemizde icra edilen tüm mesleklerin tek isim ve kodlama sistemi ile sınıflandırılmasına ilişkin çalışmaların tamamlanarak kamu kurum ve kuruluşları tarafından yürütülen işlemlerde uygulama birliği sağlanacağını, bu sayede hükümetimiz tarafından sektör ve mesleklere ilişkin teşvik mekanizmalarının etkin bir şekilde yürütüleceğini de sözlerine ekledi.

 

GAZBİR Genel Sekreteri Ali İhsan Sılkım, 200 Bininci Mesleki Yeterlilik Belgesinin GAZMER tarafından verilmiş olması vesilesi ile yapılan bu töreninin Türkiye’ deki insan kaynağı niteliğinin artırılmasına katkı sağlamasını dileyerek sözlerine başladı.

 

“DOĞAL GAZI GÜVENLİ OLARAK ARZ ETMEKTE NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI ÖNEMLİ”

 

Doğal gaz piyasasının diğer tüm sektörlerden farklı olarak tamamen düzenlenmiş ve bağımsız olarak denetlenen bir piyasa olduğunun altını çizen Sılkım; “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olan sektörel çalışmalarımızda öncelikli olarak sistem, ürün, tesis ve işgücü niteliğinin artırılması ana iştigal konularımızdır. Sektör olarak önceliğimiz müşterilerimize doğal gazı güvenli olarak arz etmektir. Bu noktada ise tesis ve tesisatların imalatını gerçekleştirecek olan insan kaynağı önem arz etmektedir. Bu insanların ise bağımsız olarak değerlendirmeye tabi tutulmuş ve uluslararası nitelikte belgelendirilmiş olması ise bizler için öncelikli yeterlilik şartıdır” dedi.

 

“YETKİLENDİRİLMİŞ BELGELENDİRME KURULUŞLARI GENEL BELGELENDİRME YAPMAMALI”

 

Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşlarının tüm sektörlerde genel belgelendirme yerine belirlenmiş sektörlerde belgelendirme yapması hususunun özellikle altını çizen Sılkım konuyla ilgili; “Tehlikeli ve çok tehlikeli iş kolunda ülkemizde yaklaşık 6,7 milyon çalışan olduğunu tahmin etmekteyiz. Sektörümüzde ise bu kapsamda 40 bin civarında çalışan mevcuttur. Ancak belgeli iş gücü ise bu oranın sadece % 3’ ü civarındadır. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından bu çalışanların normatif esaslara uygun olarak belgelendirilmesine ilişkin olarak çeşitli teşvik mekanizmaları ve tanıtım faaliyetleri birçok strateji uygulanmaktadır. Sektör olarak bu çalışmalara destek verdik ve vermeye devam edeceğiz. Buna bağlı olarak diğer sektörlerden farklı olarak bir kısım kayıt dışı unsurlar bulunmakla beraber; sektörümüzdeki belgeli işgücü % 100’ e yaklaşmıştır. Bu noktada, bu başarının sektörel temsil grupları vasıtası ile sağlandığını ve önümüzdeki süreçlerde MYK tarafından bu hususun dikkate alınarak; Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşlarının tüm sektörlerde genel belgelendirme yerine belirlenmiş sektörlerde belgelendirme yapmasının faydalı olacağı kanaatimizi bildirmek istiyorum. Aksi takdirde, geçmiş dönemlerde olduğu gibi akredite belgelendirme dahil; ticari hassasiyetlerin genel amaçları zedeleyebileceği ve MYK tarafında sağlanmış olan bu başarıların zafiyete uğrama riski olduğunu ifade etmekte yarar görüyorum” ifadelerini kullandı.

 

BELGE TÖRENİ DÜZENLENDİ

 

Sektörün önde gelen isimlerini bir araya getiren törenin sonunda MYK’nın yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşlarından biri olan GAZBİR-GAZMER’de Doğalgaz İşletme Bakım Operatörü Seviye 4 Ulusal Yeterliliği teorik ve performans sınavlarından başarılı olarak Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanan Kerem Yıldızlı’ya 200 Bininci mesleki yeterlilik belgesi takdim edildi. Yıldızlı belgesini MYK Başkanı Adem Ceylan’ın elinden aldı.