2. BAŞARI HİKÂYESİ

Genişleme yatırımlarının doğalgaz sektörünün yeni bir başarı hikayesi olduğunu söyleyen GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, “Birincisi 2002-2017 yılları arasında gerçekleştirdiğimiz yaklaşık  7 milyar dolar tutarındaki yatırım sürecidir. Bu sürecin ikinci fazında hedefimiz 222 yeni ilçeye doğalgaz arzı sağlanması” dedi.

94 İLÇEYE DOĞALGAZ ARZI SAĞLANDI

2017 yılının doğalgaz dağıtım sektörü için oldukça hareketli ve dolu bir yıl olduğunu belirten Yaşar Arslan, “Tüketimde rekor kırıldı, tüm illerimizin lisans süreçleri tamamlandı, genişleme çalışmalarında benzersiz bir özveri ile 94 ilçeye gaz arzı sağlandı. Dağıtım şirketlerimizin yatırım imkanları son noktasına kadar ilçe genişleme projeleri için kullanılıyor” dedi.

MALZEME TEMİNİNDE SORUN YAŞANIYOR

Yatırım süreçlerinde boru ve malzeme tedarikinde dağıtım sektörünün zorlandığını söyleyen Arslan, “Özellikle şehir giriş istasyonu ve boru tedarikinde üretim sektörü sektörün talebini yeterli seviyede karşılayamıyor” dedi. Arslan izinsiz yapılan kazılardan dolayı meydana gelen kazaların artarak devam ettiğini belirterek, kazaların yüzde 80’inden fazlasının üçüncü şahısların izinsiz kazıları sebebiyle meydana geldiğini sözlerine ekledi.

HABERİN TAMAMI

‘Genişleme yatırımları doğalgaz sektörünün yeni bir başarı hikayesi’

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan Gas & Power’ın sorularını yanıtladı. 2017 yılında 94 ilçeye ulaştıklarını, 2018 yılında ise 80’in üzerinde ilçeye doğalgaz arzı sağlamayı planladıklarını belirten Arslan, “Genişleme yatırımları doğalgaz sektörünün yeni bir başarı hikayesidir” diye konuştu.

Doğalgazın yurt çapında tüm illere ulaşması ve 222 yeni ilçeye doğalgazın götürülmesi için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Burada mevcut devam eden çalışmalarda gelinen son durum nedir ve nasıl gidiyor? Planlanan takvim ne?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve doğalgaz dağıtım şirketlerimizin koordineli bir şekilde yürüttüğü 3 yılda 222 ilçemize doğalgaz arzı projesinde neredeyse yolu yarılamış durumdayız. 2017 yılında 94 ilçe ve 2018 yılının ilk aylarında arz sağladığımız ilçelerle beraber 97 ilçeye ulaşmış durumdayız. Bu yılın sonuna kadar 2017 yılında hedeflenen ilçeler arasında yer alıp belediye meclis kararlarının alınamaması, kazı izinleri ve kamulaştırma işlemlerindeki aksamalar gibi sebeplerle doğalgaz arzı sağlayamadığımız ilçelerle beraber 2018 yılında 80’in üzerinde ilçeye doğalgaz arzı sağlamayı planlıyoruz. 2019 yılında ise 30 yeni ilçeye doğalgaz arzı sağlanması planlanıyor.

Şunu belirtmekte fayda var. Genişleme yatırımları doğalgaz sektörünün yeni bir başarı hikayesidir. Birincisini 2002-2017 yılları arasında gerçekleştirdiğimiz yaklaşık 7 milyar ABD Doları tutarındaki yatırım sürecidir. Bu sürede 77 ilimiz ve 306 ilçemize doğalgazı ulaştırdık. 14 milyon aboneye hizmet veren büyük bir yatırım hamlesi gerçekleştirdik. Bu sürecin ikinci fazında hedefimiz 222 yeni ilçeye doğalgaz arzı sağlanması.

2008-2016 yılları arasındaki 8 yıllık süreçte yıllık yaklaşık 21 ilçe ortalamayla 172 ilçeye doğalgaz arzı sağladık. Sadece 2017 yılında 94 ilçemize doğalgaz arzı sağlandı. Doğalgaz dağıtım şirketleri geçen yıl 1050 km çelik, 10 bin 800 km polietilen ve servis hattı yatırımı gerçekleştirildi. Şebeke uzunluğumuz 30 yılda geldiğimiz toplamın yüzde 10’u kadar büyüdü. Doğalgaz dağıtım şebekesi yatırımları anlamında bu büyüklükte bir yatırım hamlesinin dünyada örneği yok.

‘TÜRKİYE’DE İLK YÜKSEK BASINÇ KALİBRASYON MERKEZİ PROJESİNİ SÜRDÜRÜYORUZ’

Sektör gerek meslek standartlarının gelişmesi gerekse müşterilere sunulan hizmet kalitesinde çok önemli adımlar atıyor. Sektörün önümüzdeki yıllarda en önemli öncelikleri ve odaklanacağı konular neler olacak?

Doğalgaz dağıtım sektörü hızlı büyüyen bir sektör. Şebeke büyüklüğümüz her yıl yaklaşık yüzde 8-10 büyüyor. Abone sayımızdaki artış da buna paralel olarak devam ediyor. Sektörde çalışan insan sayısı da buna bağlı olarak her geçen gün artıyor. Meslek standardının belirlenmesi ve yükseltilmesi için belgelendirme ve eğitim faaliyetlerimizi yürüttüğümüz GAZBİR-GAZMER önemli çalışmalar yapıyor. Bugüne kadar 30 bin mesleki yeterlilik belgelendirmesi, 12 bin mühendis yeterlik belgelendirmesi GAZMER üzerinden gerçekleştirildi.
Bu faaliyetler doğalgaz dağıtım sektörünün hizmet kalitesinin korunması anlamında büyük önem taşıyor. Diğer taraftan Konya’da bir ölçüm merkezi kurduk. Konut sayaçlarından endüstriyel sayaçlara, regülatörlerden gaz ölçüm cihazlarına kadar sistemde kullanılan neredeyse tüm ekipmanlara hizmet verebilecek çeşitliliğe sahip güncel teknolojik alt yapı ile tesis edilmiş akredite bir laboratuvarı sektörün hizmetine sunuyoruz.
Türkiye’de bir ilk olacak yüksek basınç kalibrasyon merkezi kurulması projesini de Ar-Ge çalışmalarımız kapsamında sürdürüyoruz. Tüm bu çalışmalar sektörümüzün gelecekte daha etkin bir noktada yer almasını sağlayacak ve şirketlerimizin hizmet kalitesinin daha iyi bir seviyeye ulaşmasına yardımcı olacaktır.
2017 yılı soğukların da etkisiyle doğalgazda hem toplam talep hem de evsel kullanımda rekor yılı oldu. Dağıtım sektörünün gelecek yıllara ilişkin tüketim, penetrasyon, sektörel büyüklük gibi başlıklardaki hedefleri neler?
2017 yılının ilk ayları oldukça soğuk geçti. İlk 4 ayda 2016 yılına göre ortalama 2 derece daha soğuk bir hava sıcaklığı ölçüldü. Konutlarda 2017 yılında 13,5 milyar m3 doğalgaz tüketilirken, toplamda yaklaşık 53 milyar m3’lük bir tüketim gerçekleşti. Dağıtım şebekeleri yapılan yatırımlar ile son yıllarda yüzde 8 ile yüzde 10 arasında değişen bir büyüme trendi gösterdi. Önümüzdeki 2-3 yıllık süreçte planlanan yatırımlar ile şebekede oluşan büyüme trendi devam edecektir. 2018 yıl sonunda dağıtım şebekesi ülkemiz toplam nüfusunun neredeyse yüzde 75’ine ulaşacak ve yaklaşık 50 milyon vatandaşımız doğalgaz konforundan faydalanabilecektir. 2017 yılında sisteme dahil olan 800 bin abone var, 2018 yılı sonunda toplam abone sayısının 14,8 milyona ulaşacağını, tüketimin ise ılık geçen kış mevsimi ve elektrik üretim amaçlı doğalgaz tüketiminin etkisiyle 51,9 milyar m3 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.

‘2017 YILINDA TÜM ZAMANLARIN REKOR TÜKETİMİ GERÇEKLEŞTİ’

2017 yılı doğalgaz dağıtım sektörü açısından nasıl geçti? 2018’den beklentiler neler?

Geçtiğimiz yıl doğalgaz dağıtım sektörü için oldukça hareketli ve dolu bir yıl oldu. Tüketimde rekor kırıldı, tüm illerimizin lisans süreçleri tamamlandı, genişleme çalışmalarında benzersiz bir özveri ile 94 ilçeye gaz arzı sağlandı.
Yatırım süreçlerinde boru ve malzeme tedarikinde zorlandığımızı belirtmemiz gerekiyor. Özellikle şehir giriş istasyonu ve boru tedarikinde üretim sektörü sektörün talebini yeterli seviyede karşılayamıyor. Bazı bölgelerde doğalgaz arzının bu sebeple aksadığını belirtmemiz gerekiyor. Aynı şekilde doğalgazı ulaştırdığımız ilçelerde yakıcı cihaz ve tesisat firmalarının şubeleşmekte zorlandıkları görülüyor.

2017 yılında tüm zamanların rekor tüketimi (52,5 milyar m3) gerçekleşti. 2017 yılı sonu itibariyle 77 ilde 403 ilçede 72 doğalgaz dağıtım şirketi faaliyet göstermektedir. Bir yıllık süreçte yapılan yatırımlar ile 1,9 milyon vatandaşımıza dağıtım şebekesi ulaştı ve arz sağlanan yeni illerde abone alımları sürmekte. Yakalanan bu ivmenin 2018 yılında da sekteye uğramadan devam etmesi gerekiyor. Dağıtım şirketlerimizin yatırım imkanları son noktasına kadar ilçe genişleme projeleri için kullanılıyor.

Bu yıl içerisinde genişleme çalışmaları kapsamında yapılacak yatırımlar ile arz sağlanacak illerde 2,5 milyonluk bir nüfusa ulaşılacak ve dağıtım şebekesinin ulaştığı nüfus 60 milyon civarında olacak.

‘BÜYÜMEYE PARALEL OLARAK YATIRIMLAR VE İSTİHDAM İMKANLARI DA ARTIŞ GÖSTERECEK’

Doğalgaz dağıtım sektörünün mali büyüklüğü ve yarattığı istihdam açısından ekonomiye sağladığı katkı ne kadar?

Doğalgaz dağıtım sektöründe şirketlerimiz tarafından bugüne kadar 7 milyar ABD Doları tutarında yatırım yapıldı. 2017 yılında dağıtım şirketlerimiz 1,7 milyar Türk Lirası şebeke yatırımı gerçekleştirdi. 2018 yılında da dağıtım şirketlerimiz tarafından aynı tutarda şebeke yatırımı planlanmaktadır. Doğalgaz dağıtım sektörü 8 binin üzerinde kadrolu çalışan, 10 bine yakın taşeron firma çalışanı ile 18 binin üzerinde kişiye istihdam imkânı sağlamaktadır. Önümüzdeki yıllarda sektörün gösterdiği büyümeye paralel olarak yatırımlar ve istihdam imkanları da artış gösterecektir.

‘İZİNSİZ KAZILAR NEDENİYLE DOĞALGAZ HATLARI ZARAR GÖRÜYOR’

Şehirlerde izinsiz ya da denetimsiz yapılan kazıların doğalgaz dağıtım hatlarına zarar verdiğini ve can kaybına neden olabilecek olaylara neden olduğunu görüyoruz. Bu çalışmalar nedeniyle oluşan maddi kayıp ve karşılan vaka sayısı ne kadar? Bununla ilgili caydırıcı düzenleme ve çalışmalar var mı?

Yıl içerisinde izinsiz yapılan kazılar sırasında doğalgaz hatlarının hasar gördüğü ve istenmeyen durumların ortaya çıktığı birçok kaza meydana geliyor. 2017 yılında kazalarda yüzde 39 oranında bir azalma olsa da bu konuda hala istenilen noktada değiliz. GAZBİR olarak, bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla birçok çalışma yaptık. Ancak üzülerek belirtmem gerekiyor ki izinsiz yapılan kazılardan dolayı meydana gelen kazalar artarak devam ediyor.
Doğalgaz hattı geçen bir yerde, herhangi bir kazı çalışması yapılacağı zaman, ilgili doğalgaz dağıtım şirketinin bilgilendirilmesi gerekiyor. Kazaların yüzde 80’ninden fazlası üçüncü şahısların izinsiz kazıları sebebiyle meydana gelmekte. İzinsiz kazılar hem doğalgaz hatlarına zarar vermekte hem de vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini de tehlikeye sokan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Altyapı çalışmaları yapan tüm birimlerin hassasiyet göstermesini arzu ediyoruz. Ayrıca vatandaşlarımızın yaşadıkları bölgede izinsiz kazı yapıldığını gördüklerinde 187 Doğalgaz Acil hattını arayarak ihbarda bulunmaları da yaşanabilecek kazaların önüne geçmede önem taşıyor.