Tüpraş, insan kaynağı ve teknolojisi ile uluslararası platformlarda

Tüpraşlılar, uluslararası platformlarda şirketlerini temsil etmeye, bilgi, birikim ve deneyimlerini paylaşarak sorunlara çözüm üretmeye devam ediyor.

 

Tüpraş Teknik Servisler ve ArGe Direktörü Ziya Gürün rafineri ve petrokimya sektörünün en önemli buluşmaları arasında yer alan Avrupa Petrokimya ve Rafineri Kongresine (PRC Europe Petrochemical & Refining Congress Europe) davet edildi. 22-23 Mayıs tarihlerinde Berlin’de düzenlenen kongrede sunum yapan Tüpraş Teknik Servisler ve ArGe Direktörü Ziya Gürün, İzmit Rafinerisi Fuel Oil Dönüşüm Tesisi hakkında bilgi verdi.

 

Gürün, sunumunda Türkiye petrol ve petrol ürünleri ihtiyacını, ithalat ve ihracat durumu ile bu duruma ilişkin Fuel Oil Dönüşüm Tesisi ve ilgili sistemlerin kurulumunu paylaştı. Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nin tasarımı, projelendirilmesi, kurulumu, ilk devreye alınması, işletilmesi ve bugüne kadar yapılan tüm çalışmalar diğer katılımcıların ilgisini çekti. Ziya Gürün’ün yaptığı sunum Tüpraş’ın tanıtımı ve Avrupa Rafinerileri içerisindeki önemini gösterdi.

 

19-22 Haziran tarihlerinde World Refining Association tarafından gerçekleştirilen ERTC Ask the Experts konferansı kapsamında düzenlenen Gasoline Processes ve FCC oturumuna Tüpraş Proses ve Ekipman Geliştirme Başmühendisleri Miray Genç ile Bünyamin Kılınç davet edildi. Genç ve Kılınç benzin ve FCC prosesleri ile ilgili “expert” olarak katıldıkları panelde bilgi vererek, katılımcılardan gelen soruları yanıtlayıp, değerlendirmelerde bulundular. Oturumda katılımcıların, rafinerilerinde süregelen birçok kronik problemi dile getirdiği örnek olaylar paylaşıldı ve değerlendirildi.

 

“YARATTIĞIMIZ FARKI GÖSTERMEK BÜYÜK GURUR KAYNAĞI”

 

Genç ve Kılınç duygularını, “Sahip olduğumuz bilgi ve deneyimleri, uluslararası ve konunun en yetkin kişilerinin bulunduğu bir platformda ortaya koyarak Tüpraş adına yarattığımız farkı göstermek ve World Refining Association tarafından belgelendirilmek bizim için büyük gurur kaynağı oldu” şeklinde ifade ettiler.

 

FUEL OIL DÖNÜŞÜM TESİSİ VE ENTEGRE UNICRACKING ÜNİTESİNİ ANLATTILAR

 

Rafineri sektöründe kataliz, üretim ve teknoloji geliştirme ve lisanslı proses dallarında hizmet veren UOP, lisans ve kataliz kullanıcılarının katılımıyla Chicago İllinois’de 18-22 Haziran tarihinde Hydroprocessing Konferansını düzenledi.

 

Etkinlik kapsamında Hydroprocessing Ünitelerinde dünya çapında yapılan en iyi uygulamalar, tecrübeler ile yeni teknolojiler paylaşıldı. Konferansa Cumhuriyet tarihinin özel sektör tarafından yapılan en büyük yatırımı Fuel Oil Dönüşüm Tesisi ve entegre Unicracking Ünitesini anlatmak, projenin süreci, ünitelerin devreye alınması, proses takibi ve optimizasyonu konularında bilgi vermek üzere Tüpraş Teknik Servisler ve Ar-Ge Direktörlüğü Proses ve Ekipman Geliştirme Müdürlüğü Hydroprosesing Başmühendisi Elif Rakıcı Önder ve Tüpraş İzmit Rafinerisi Proses Müdürlüğü Proses Şefi Cansu İlman kongreye katıldı. Fuel Oil Dönüşüm Tesisi Entegre Hydroprocessing Ünitesi ile ilgili UOP ile ortak bir sunum yapılarak, katılımcıların soruları yanıtlandı.

 

“TÜPRAŞ’IN DÜNYADAKİ YERİNİ HİSSETTİK”

 

Elif Rakıcı Önder ve Cansu İlman; “Tüpraş Rafinerisinin dünyadaki yerini bilfiil hissettik, bu şirkette ve böylesine özel büyük bir projede görev alabilmiş olduğumuz için gurur duyduk” diye konuştu.

 

‘ULUSLARARASI BİR KONFERANSTA ŞİRKETİMİZİ TEMSİL ETMEK GURUR VERİCİ’

 

Aspentech tarafından 2 yılda bir Amerika Birleşik Devletinde düzenlenen, Optimize 2017 bu yıl 25-26 Nisan 2017 tarihlerinde gerçekleşti. Tüpraş Teknik Servisler ve ArGe Direktörlüğü Proses ve Ekipman Geliştirme Müdürlüğü Simülasyon Başmühendisi Aslı Reyhan Dinçer, Optimize 2017 Konferansında “Control of Column Performance” isimli sunumu gerçekleştirmek üzere davet aldı. Houston’da gerçekleştirilen Optimize 2017, Aspentech firması tarafından organize ediliyor. Konferans, dünya çapındaki rafineri ve petrokimya uzmanlarını bir araya getirme özelliğini taşıyor. Konferansa katılan Motiva, Exxon Mobil, Chevron, Phillips66, Statoil, Sabic, Dow, Valero, Tesoro, Basf, GSK, Reliance, PDVSA gibi dünyada sektörün önde gelen firmalarından, üretim optimizasyonu, verimlilik ve yenilik içerikli seçilmiş konular konferansta sunuldu. Dinçer; “Uluslararası bir konferansta şirketimizi temsil etmek ve simülasyon konusundaki bilgi birikimimizi ve uzmanlığımızı sunmak mutluluk ve gurur verici oldu. Konferans esnasında dünya çapındaki diğer firmalara göre simülasyon yetkinliklerimiz ve uzmanlığımızın fark yarattığı gözlemledik” dedi.

 

PROBLEMLER VE ÇÖZÜMLERE İLİŞKİN DENEYİMLER ORTAK PLATFORMLARDA GÖRÜŞÜLDÜ

 

Rafineri ve akaryakıt endüstrisinin en gelişmiş teknolojileri ve yeni eğilimlerinin katılımcılar ile değerlendirildiği Avrupa Petro kimya ve Rafineri Kongresinde, problemler ve çözümlere ilişkin deneyimler ortak platformlarda görüşüldü. Vaka analizleriyle birlikte endüstri liderleri yaşadıkları olumsuz ve olumlu deneyimlerini paylaştı.