‘Tüm iş dallarına kadın eli değmesi için elimizden geleni yapacağız’

Hypco Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Hatice Tulum 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Enerji Petrol Gaz’ın sorularını yanıtladı.

HYPCO Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Hatice Tulum, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özelinde gazetemizin sorularını yanıtladı. Türkiye’de çalışan kadın olmak, erkek istihdamının yüksek olduğu enerji sektöründe kadın yönetici olmak konusundaki düşüncelerini aktaran Tulum, “Pompadan, yağ değişimine sektörün gerektirdiği tüm iş dallarına kadın elinin değmesi için biz de elimizden geleni yapacağız” dedi.

“Bakış açılarımızın değişmesi gerekiyor”

İş hayatında kadın olmak ve zorlukları hakkında neler söylemek istersiniz?

Ben çok fazla istatistiklere girmeden kendi yaşadıklarımdan ve değişik kültürlerdeki tecrübelerimden bu soruya cevap vermek istiyorum. İş hayatı gerçekten zor; operasyonel problemler, diğer çalışanlar, yöneticiler ve müşterilerle yaşanılan zorluklar, küresel etkilenmeler gibi sorunlar yazmakla bitmeyecektir. Aslında tüm bunlar kadın erkek ayırt etmeden iş dünyasında herkesin yaşadığı zorluklar. Tabii buna kadın olmanız da eklenince zorluklar erkeğe göre daha da artıyor. Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi de kadının diğer sorumluluklarının olması; ev, çocuk, aile. Bir kadının iş ve yaşam dengesini çok iyi kurması gerekiyor. Esasında dünyanın neresinde olursanız olun bu gerçekler değişmiyor. Fakat ülkemizde artmakta olduğu görülmekle birlikte kadın istihdamının hala çok gerilerde olmasının iş verenler tarafından nedeni şirketlerin kurumsallık seviyesi. Kadınların daha ciddi boyutlarda sorunlar yaşamasının genel nedeni ise bakış açısı.

Öncelikle genel anlamda bakış açılarımızın değişmesi gerekiyor. Tabii özellikle de kadına karşı olan bakış açısı. İngiltere örneğine baktığınızda işe girişte tecrübeler, eğitim seviyesi, dil bilgisi gibi kriterlere cinsiyet ayırımı yapılmadan bakılıp, işin kendisiyle ilgili sorular ardından seçim yapılıyor. Neden? Çünkü küçüğünden büyüğüne şirketler kurumsal ve farklı bir bakış açısı da yok, standart bir seçim yönetimi uyguluyor. Türkiye’ye geldiğinizde bir bakıyorsunuz erkeklere sorulmayan özel sorulara geçiliyor, “Evlenmeyi düşünüyor musunuz?” veya “Çocuk var mı? Başka çocuk düşünür müsünüz? Ne zaman çocuk sahibi olmayı planlıyorsunuz?”  Toplum olarak bunları yenmemiz lazım, biz iş dünyasındaki kadınlar olarak da bu konuda daha çok emek harcamalıyız.

“Hedefimiz kadın çalışan sayısını artırmak”

Hypco’da kadın istihdamı oranı nasıl? Hypco istasyonlarında kadın çalışan sayısını artırmayı düşünüyor musunuz?

Şirketimizde global bazda her birimde kadın ve erkek sayısında eşitlik söz konusu. Yönetim Kurulumuzda da kadın üyeler mevcut. Hypco’da henüz ekibimiz küçük, fakat kuvvetli bir kadın ekibimiz var. Bizim için öncelikli olan her çalışanın yaptığı işi en iyi şekilde yapması, cinsiyeti değil. Ücretlendirme ve performans değerlendirmelerimizi de yine aynı şekilde kadın erkek ayırmadan yapıyoruz, sadece adaletli olmaya çalışıyoruz. Tabii bir önemli konu da şirketimizdeki erkeklerin de kadın ekip arkadaşlarını çalışma arkadaşları olarak görerek aynı saygıyı göstermeleri. Buradan da onlara teşekkürlerimizi iletelim, erkeklerin de bu konuda rol model olmaları çok önemli.

İstasyonlarımızda şu anda marketlerde çalışan kadın personeller var ama hedefimiz kesinlikle bu sayıyı ve iş dağılımını arttırmak. Sektörümüzdeki öncü bir kaç şirketin sektördeki kadın sayısını, kadın enerjisini arttırma projelerini takdirle takip ediyoruz. Pompadan, yağ değişimine sektörün gerektirdiği tüm iş dallarına kadın elinin değmesi için biz de elimizden geleni yapacağız.

‘Türkiye’de kadın istihdamı için ortak çalışmalar yapmalıyız’

Bir kadın yönetici olarak diğer kadınlara nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

Bir kadın olarak ben buradaysam demek ki ‘kadın yapamaz’ diye bir şey yok! Biraz daha fazla emek harcamak gerekse de yılmadan, yorulmadan hedefinize doğru ilerleyin; evde, işinizde model olmaya çalışın; diğer kadın çalışma arkadaşlarınızla omuz omuza olun; elinizin değdiği yeri güzelleştirin, enerji getirin, farklılık yaratın.

Tabii ki biz kadın yöneticiler de rol model olmalı ortak projeler yaparak Türkiye’de kadın istihdamının artması ve bakış açılarının değişmesi için ortak çalışmalar yapmalı, yapılan çalışmaları desteklemeliyiz.

Türkiye’de iş ilanlarında kadın/erkek ayrımı yapılmadığı, bizlere “kadın yönetici” değil de “yönetici” dendiği, her seviyedeki kadının farklı bakış açısından etkilenmeden özgürce hareket edebileceği günlere en kısa sürede ulaşmak dileğiyle tüm emekçi kadınların kadınlar gününü kutluyorum.

Ümit Akaryakıt 5 istasyonuyla Hypco bayrağı altında