‘Shell kadınlara her alanda fırsat eşitliği sunuyor’

Shell Türkiye’nin kadın çalışanlarının profesyonel gelişimine özel önem veren bir şirket olduğunu vurgulayan Shell&Turcas Ticari Yakıtlar Direktörü Evren Diker Arın, Shell’in kadınlara kariyer-aile dengesini gözeten uygulamalarla destek olduğunu vurguladı.

Shell&Turcas Ticari Yakıtlar Direktörü Evren Diker Arın, Kaptanlar Kulübü Ulaştırma Platformu kapsamında düzenlenen “Ulaştırmada Lider Kadınlar” paneline katıldı. Mercedes-Benz Türk Kamyon ve Otobüs Pazarlama İletişimi Müdürü Gamze Şulen ve Avrupa ve Asya Gelir Optimizasyonu ve Planlama Direktörü Talin Yıldız’ın da katıldığı panelde Evren Diker Arın, Shell’de, kadın çalışanların gelişimini destekleyen programları ve potansiyellerini gösterebilmeleri için sağlanan fırsatları anlattı.

“Shell’de kadın ve insan olarak çalışmak çok değerli”

Shell’de kadın erkek ayırmaksızın tüm çalışanlar için eşitlik ilkesini sağlayan bir yapı bulunduğunu söyleyen Evren Diker Arın, bu eşitlik ilkesinin çalışanlara kendilerini güvende hissedebilecekleri bir çalışma ortamı yaratığını belirtti.

Paneldeki konuşmasında Arın, Shell&Turcas Ticari Yakıtlar Direktörlüğüne kadar uzanan kariyer yolunu şöyle özetledi: “Mühendis bir babanın, mühendis kızı olarak iş hayatına atıldım. İlk çalışmaya başladığım şirket, inşaat aletleri üreten bir firmaydı. Bu firmada sahada aktif satış yapan ilk kadın mühendis oldum. Satışını gerçekleştirdiğimiz aletler arasında en hafif makine yaklaşık 12 kilo ağırlığındaydı ve yapmam gereken de şantiyeleri ziyaret edip makine satmaktı. 2001 yılına kadar bu şirkette çalıştım. Bu benim için önemli bir deneyimdi. Sonrasında Shell’de çalışmaya başladım. Shell’de de yine akaryakıt sektöründe sahada çalışan ilk kadın oldum. Ticari filoda görev aldım. Yaklaşık 17 yıldır Shell’de çalışıyorum ve ağırlıklı olarak sahada görev aldım. 13 yılım sahada çeşitli kademelerde görev alarak geçti. Son 4 yıldır da Türkiye Ticari Yakıtlar Direktörlüğünü yürütüyorum. Shell’de sadece bir kadın olarak değil bir insan olarak çalışmak gerçekten çok güzel bir deneyim. Shell’de iş başvuru sürecinden başlayarak, hayatımızı nasıl yönetebileceğimize, kariyerimizi nasıl geliştireceğimize dair değerli ipuçlarının paylaşıldığı çok geniş eğitimlerle destekleyen bir ortamda çalışıyorum. Bu anlamda Shell çok iyi bir işveren.”

“Shell’de kadın çalışanları destekleyen bir yapı var”

Aile kurmak, anne olmak kadınlar için hayatlarında önemli bir adım ama çoğu zaman kariyerlerinde bir bariyer olarak görünebiliyor. Evren Diker Arın, Shell’de bu konuda kadınları destekleyen bir yapı bulunduğuna dikkat çekti. Arın, Shell’de aile kurmak isteyen, doğum yapan kadınlara kolaylıklar sağlayan ve kariyer-aile dengesine destek olabilecek esnek çalışma saatleri gibi yardımcı uygulamalar olduğunu vurguladı.

Shell Türkiye’de 2017 yılında uzmanlık ve üstü yetkinlik gerektiren pozisyonlarda kadın istihdam oranının yüzde 60 olduğunu belirten Arın, yönetim ekibindeki kadın oranının ise yüzde 50 olduğunu vurguladı. Shell’de bu konudaki çalışmaları şöyle özetledi: “Cinsiyet dengesinin her uzmanlık alanında sağlanmasını amaçlıyoruz. Kadınların iş yaşamına katılımını sağlayacak sürdürülebilir uygulamaların hayata geçmesini ve kadınların şirket içerisinde erkeklerle eşit temsil hakkı elde etmesini bir şirketi başarıya taşıyacak önemli unsurlar olarak görüyoruz. Kadın çalışanlarımızı kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri ve görünürlüklerini arttırmaları için teşvik ediyoruz. Orta ve üst düzey tüm kadın yöneticilerimizin mentorluk desteği alması özellikle dikkat ettiğimiz bir uygulamamız. Ayrıca kadın çalışanlarımızın global rollerde temsilini arttırmak da bir diğer hedefimiz.”

‘Farklı bakış açısını yakalamak önemli’

Shell&Turcas Ticari Yakıtlar, dünya genelinde 18’den fazla ülkede, 5 binden fazla müşterisine inşaat, taşımacılık, madencilik, petrol arama ve üretim ile şehir içi deniz taşımacılığı gibi farklı iş alanlarında taşıma ve endüstriyel tüketime yönelik yakıtlar tedarik ediyor.

Ticari Yakıtlar (toptan akaryakıtlar) bölümünün sahada yoğun çalışmayı gerektirdiğine dikkat çeken Arın şunları söyledi: “Son kullanıcılara dokunduğumuz noktalarda kamyon, otobüs kooperatiflerinden, inşaat şantiyelerinden, madenlere, ücra köşelerde yer alan akaryakıt istasyonlarına kadar bizzat kadın olarak baretimiz, güvenlik ayakkabımız ve yeleğimizle ziyaret ettiğinizde müşterileriniz size, gerçekten işini iyi yapmaya çalışan, ortaklıklara değer veren iş insanı olarak görüyor ve o noktada onlardan biri olarak görünmeniz çok saygı uyandırıyor. Kadın ya da erkek olmanın ötesinde hedeflerinizi bilerek ve verimli çalışarak deneyimlediğinizde devam etmek ve daha iyi seviyelere ulaşmak yine sizin elinizde ve kontrolünüzde oluyor. Tabii ki her şeyden önce yaptığınız işin olmazsa olmazları vardır. Stratejik olarak aldığınız kararlarda, planladığınız ve uyguladığınız aksiyonlarda işin gerektiği şekilde hareket etmek şart. Fakat bunları nasıl yaptığınız noktasında sanırım kadın olarak farklı bakış açılarını yakalayabildiğimizi söyleyebilirim. Sahada satış, bizim açımızdan önemli bir satış kanalı ve burada bayilerimizle birlikte iş yapıyoruz. Zaman zaman bu toplantılarımıza bayilerimizin eşleri de katılıyor. Gerçekleştirdiğimiz bu uygulamanın paydaşlarımızın iş verimliliğine olumlu yansıdığını gördük.”

Evren Diker Arın

Erkek egemen bir sektör olan enerji sektöründe kariyer inşa etmeyi başarmış bir kadın Evren Diker Arın. Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Makine Mühendisliği mezunu ve pazarlama alanında uzman. Yaklaşık 17 yıldır Shell’in farklı birimlerinde, farklı kademelerde çalışıyor. Son 3 yıldır Shell&Turcas Ticari Yakıtlar Direktörü olarak görev yapıyor. İnşaat, Madencilik, Ulaştırma gibi sektörlerin toptan akaryakıt ihtiyaçlarına yönelik yenilikçi ve kaliteli çözümler sunan ekibi yönetiyor.