“Sektörümüzü tehdit eden illet, vergi kaçakçılığı”

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, “Sektörümüzde kaçak akaryakıt neredeyse bitti. Ancak sektörümüzü tehdit eden bir başka illet var o da vergi kaçakçılığı. Akaryakıt ürünleri üzerinden yapılan vergi kaçakçılığı önlenmezse, istasyonlar tek tek kapılarına kilit vuracaktır” dedi.

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, sektörün ve akaryakıt bayilerinin gündemindeki konulara ilişkin değerlendirmeler yapmak üzere basın toplantısı düzenlendi. Genel Merkez binasında gerçekleştirilen toplantıda Okumuş, son günlerde meydana gelen akaryakıttaki fiyat hareketleri ve akaryakıt sektöründeki kayıt dışı uygulamalar hakkında açıklamalarda bulundu.

“SEKTÖRDE BÜYÜK YARALAR AÇIYOR”

Sektörün kanayan yarasının vergi kaçakçılığı olduğuna dikkati çeken Okumuş, “EPDK’nın kararlı adımları sonucunda sektörümüzde kaçak akaryakıt neredeyse bitti. Ancak sektörümüzü tehdit eden bir başka illet var o da vergi kaçakçılığı. İki gündür kamuya yaptığımız ziyaretlerde bu konu için gereken adımları attık. 25 tane ciddi çözüm bekleyen sorunu, bu olumsuzluk maalesef ki bize unutturdu. Devletimize milyonlarca liralık vergi kaybına neden olan vergi kaçakçılığı sektörde de büyük yaralar açıyor. Maliyetinin altındaki fiyatlarla akaryakıt satışı yapan vergi kaçakçılarının yarattığı haksız rekabet dürüst çalışan bayilere büyük darbe vuruyor. Binlerce kişiye istihdam yaratan, devletine vergisini son kuruşunu kadar ödeyen, tüketiciye en iyi hizmeti kesintisiz bir şekilde veren dürüst bayiler ticaret yapamaz ve evlerine ekmek götüremez hale geldi. Dürüst bayiler can çekişirken, kaçakçılar servetlerine servet katıyor. Akaryakıt ürünleri üzerinden yapılan vergi kaçakçılığı önlenmezse, istasyonlar tek tek kapılarına kilit vuracaktır” dedi.

“RESMİ RAKAMIN ALTINDA SATIŞ YAPANLAR KENDİNİ İHBAR EDİYOR”

Haksız rekabetten dolayı satışların giderek düştüğünün altını çizen Okumuş konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Vergi kaçakçılığından Hazinenin soyulduğunu ihbar ediyorum. Hazine soyulurken Türkiye’de 12 bin bayiinin yok edilmek istediğini söylüyorum. Eskiden akaryakıt istasyonlarının satışı günlük 3000 litreyken bugün 300’lere düştü. Resmi rakamın altında 80 kuruş indirim yapıp satış yapanın ben Hazineyi soyuyorum, devletten çalıyorum diye kendini ihbar ettiğini düşünüyorum. Bunun için dağıtım şirketi kurmanın, maliyet altı satışın, otomasyon sisteminin kontrolünün yeniden değerlendirilmesini, 1 Ocak 2018’de dağıtım şirketlerine uygulanacak otomasyon sisteminde de süre uzatımına gidilmemesini savunuyorum.”