PÜİS’ten Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati’ye ziyaret

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş başkanlığındaki PÜİS heyeti bir süre önce Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılığına atanan Nureddin Nebati’ye hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Ziyarette Bakan Yardımcısı Nebati’ye maliyetin altındaki fiyatlarla yapılan satışlar, akaryakıt üzerinden yapılan vergi kaçakçılığı, kar marjları, nakliye ücretleri, kredi kartı komisyonu, idari para cezaları, 6455 sayılı kanuna istinaden kapatılan istasyonlar başta olmak üzere bayilerin sorunlarını içeren kapsamlı PÜİS raporu sunuldu.

Kaçakçılık suçu dışında bayilere kesilen idari para cezalarının af veya yeniden yapılandırılmasını talep eden Genel Başkan İmran Okumuş, “Özellikle kırsal kesimde faaliyet gösteren, satışı düşük olan bayilerimizin öldürücü boyuttaki bu cezaları ödeme şansları bulunmuyor. Binlerce bayimizin idari para cezası nedeniyle yaşadığı bu mağduriyetlerin giderilmesi için bu cezaların affedilmesini, bu yapılamıyorsa yeniden yapılandırılmasını ve ayrıca 6455 sayılı kanuna istinaden kanunun yürürlük tarihinden önce istasyonunu kiraya veren mülk sahiplerinin mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyoruz” dedi.

Bayi karlarının oransal olarak düştüğünü, maliyetlerinin ise arttığını söyleyen Genel Başkan Okumuş, “Bayiler gerçekten çok zor durumda. Dağıtım şirketleri çeşitli adlar altında bayilere ek faturalar keserek zaten cüzi olan bayi karlarını eritiyorlar. Ciddi mağduriyetler yaşanıyor. Sektörün yükü bayilerin sırtında. Bayilerin kar paylarının mutlaka arttırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.  

Kredi kartı komisyonlarını da gündeme getiren Genel Başkan İmran Okumuş, “Şu anda kredi kartı komisyonları yüzde 3’e dayanmış durumda. Bayilerimiz zaten çok düşük bir kar marjıyla çalışıyorlar. Kredi kartı komisyonlarının düşürülmesini talep ediyoruz” dedi.

Akaryakıt üzerinden yapılan vergi kaçakçılığına ve maliyetin altındaki fiyatlarla yapılan satışlara dikkat çeken Genel Başkan Okumuş, “Özellikle bir masa, bir kasa tabir ettiğimiz dağıtım şirketleri yakıt değil, fatura satıyorlar. Bunlar bir yandan devletin vergisini kaçırırken, diğer yandan da maliyetin altındaki fiyatlarla satış yaparak akaryakıt sektöründe yıkıcı boyutta bir haksız rekabet yaratıyorlar. Bu illegal faaliyetin önlenmesi için e-faturaya geçilmesini ve haklı bir gerekçe olmadan bu faturanın iptal edilmemesini öneriyoruz. Ayrıca maliyetin altındaki satışların önlenmesi için taban fiyat uygulamasına geçilmesini talep ediyoruz” dedi.

Denizcilik sektörüne verilen ÖTV’siz yakıtların yasalara aykırı olarak iç piyasada pazarlandığını söyleyen Genel Başkan İmran Okumuş, “ÖTV’siz yakıtların amacı dışında illegal olarak iç piyasada satılması nedeniyle devletimiz vergi kaybına uğrarken, akaryakıt piyasasında da haksız bir rekabet yaratılıyor. Talebimiz 10 numaralı yağda olduğu gibi verilen desteğin vergi iadesi şeklinde olmasıdır” şeklinde konuştu.

Finansal promosyonların da bayilerin üzerinde bir yük olduğunu belirten Genel Başkan Okumuş, finansal promosyonların kaldırılmasını talep etti.