PÜİS Başkanı Okumuş, ucuz yakıt tabelalarına dikkat çekti

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen “YOİKK 2017-2018 Reformları Lansmanı Toplantısı”nda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ye maliyetin altındaki fiyatlarla yapılan satışlar nedeniyle bayilerin mağduriyetini dile getirdi ve yol kenarlarındaki ucuz yakıt tabelalarının yasaklanmasını talep etti.

Ucuz yakıt tabelaları mevzuata aykırı

Genel Başkan Okumuş görüşmede şunları söyledi, “Ülkemizde özellikle şehirlerarası yollarda ‘ucuz yakıt’ tabelalarına maalesef sık sık rastlamak mümkündür. Mevzuata aykırı bir şekilde yapılan bu ilanlarda afişe edilen fiyatlar her şeyden önce akaryakıtın maliyetinin de altındaki fiyatlardır. Ticarette hiç kimse zararına satış yapmaz. Bir ürün maliyetinin de altındaki fiyatlarla satılıyorsa o ürünün kalitesinden şüphe duymak gerekir” dedi. Okumuş, akaryakıt fiyatlarını mevzuata aykırı olarak ilan edenler hakkında özellikle akaryakıt kalitesi konusunda denetimlerin arttırılması ve gerekli yasal işlemlerin yapılması halinde kalitesiz ürün satışlarının ve usulsüz fiyat ilanlarının önüne geçileceğini söyledi.

“Sayaçların periyodik muayenelerinde cezalar pompa başına uygulanmalı”

Akaryakıt ve LPG sayaçlarının periyodik muayeneleri konusunda yaşanan sıkıntıları da gündeme getiren PÜİS Genel Başkanı Okumuş, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı elemanları tarafından akaryakıt ve LPG sektöründe yapılan denetimlerde, akaryakıt ve LPG sayaçlarının periyodik muayenelerinde damga süreci dolmuş, kopmuş veya bozulmuş her bir tabancaya ayrı idari para cezası uygulanmaktadır. Bir istasyonda ortalama 32 tabanca olduğu düşünüldüğünde, sadece damga süresi geçtiği için bir istasyona uygulanan idari para cezası miktarı yaklaşık 60 bin TL’ye ulaşmaktadır. Kaldı ki, satış miktarı yüksek istasyonlarda pompa sayacı 20’yi, tabanca sayısı ise 160’ı bulmaktadır. Bu istasyon sahibinin damga süresini geçirmesi halinde ödeyeceği idari para cezası 221.600 TL’yi bulacaktır. Talebimiz, verilecek idari para cezasının her bir tabancaya ayrı ayrı değil, pompa başına uygulanmasıdır” dedi.

PÜİS Başkanı Okumuş, işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin taleplerini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya iletti

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen “YOİKK 2017-2018 Reformları Lansmanı Toplantısı”nda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları konusunda yaşanan sorunları aktardı.

“İki ayrı ruhsat düzenlenmeli”

Genel Başkan Okumuş, işleticinin değişmesi durumunda yeniden İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı alınmasının çok zor ve uzun sürelerde mümkün olabildiğini belirterek, “Bu konuda yaşanan mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla akaryakıt ve otogaz istasyonları için “İşyeri Açma Ruhsatı” ve “İşyeri Çalışma Ruhsatı” olarak iki ayrı ruhsat düzenlenmeli, böylece işleticinin değişmesi durumunda sadece “İşyeri Çalışma Ruhsatı”nın yenilenmesi yeterli olmalıdır. Bu yapıldığı takdirde, ruhsatlandırılmış olan işyerindeki faaliyeti yürütecek işleticinin değişmesi halinde sadece işleticiye ait ruhsatın değiştirilmesi söz konusu olacaktır” dedi.

“Adres değişikliğinde istasyonların müktesep hakları korunmalı”

Genel Başkan Okumuş, son Büyükşehir Yasasıyla daha önce ilçe belediyelerinden alınan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları konusunda yetkinin büyük şehir belediyelerine devredildiğini belirterek şunları söyledi: “Yasadan önce belediyeler tarafından resen yapılan adres değişikliğinde ilçe belediyelerinden alınan adres değişikliği yazısı ile aynı gün İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarının adres bölümü de yenileniyordu. Ancak yasadan sonra resen yapılan adres değişikliklerinde Büyükşehir Belediyeleri adres değişikliği yazısı ile İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatını güncellemek yerine, bayilerimiz sanki yeniden ruhsat başvurusunda bulunuyorlarmış gibi bir yığın belge istiyorlar. Bayilerimiz ilçe belediyelerinden aldıkları evrakları Büyükşehir Belediyelerine verdiklerinde ise ilçe belediyelerinin hatalarından dolayı eksik olan belgelerin bayiler tarafından tamamlanmasını ve istasyonlar sanki yeniden yapılıyormuş gibi bayilerden tadilat yapılmasını istiyorlar. Oysa geçmişte mevzuata uygun olarak İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı alan bu istasyonlar yıllardır faaliyette bulunuyorlar. Bayilerin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları geçerliliğini koruyorken, bayilerden sil baştan evraklar istenmesi bayilerimizin mağduriyetine neden oluyor. Bu mağduriyetin giderilmesi için “Adres değişikliği durumunda adres değişikliği yazısı dışında herhangi bir belge istenmeksizin, sadece İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatındaki adres bölümünün yeniden düzenlenmesi bayilerimizin bu nedenle yaşadığı mağduriyeti önleyecektir” dedi.