Petrolün geleceği ve elektrikli araçların sektöre etkisi tartışıldı

 “Petrolde Yeni Normal: Düşük Fiyatlar, Jeopolitik Belirsizlikler ve Elektrikli Araçlar” konferansı 8. Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında gerçekleştirildi. Günün son oturumunun moderatörlüğü GER Partners Araştırma ve Strateji Direktörü Emin Emrah Danış tarafından yapıldı.

 

Oturumda petrolün geleceği ve elektrikli araçların sektöre etkisi, konunun uzmanları tarafından ele alındı.

 

“PETROL BİR SÜRE DAHA VAZGEÇİLMEZ OLMAYA DEVAM EDECEK”

 

Vitol Türkiye Genel Müdürü Cem Başaktar,  petrolun enerji sektöründeki vazgeçilmez konumunun bir süre daha devam edeceğini söyledi. Başaklar petrol fiyatlarıyla ilgili; “Fiyatların belirlenmesinde en temel olan kriter arz-talep dengesidir. Buna çeşitli faktörler sebep olmaktadır. Petrol arz esnekliği düşük bir üründür. Bu değişimler genelde uzun vadede gerçekleşir. Kısa vadedeki değişiklik öncelikle stoktan karşılanmaya çalışılır ve bu da fiyatlara hemen yansımaz. Petrole olan talep giderek artmaktadır. Asya tarafından desteklenen bu artış gelecek yıl biraz daha ivmelenecek gibi duruyor. Petrol fiyatlarının önümüzdeki yıl geçtiğimiz yıldan çok daha farklı olmayacak. Petrol fiyatlarının durumu analiz edilirken jeopolitik ve finansal gelişmeler de göz ardı edilmemelidir. Finansal piyasalarda yaşanan hızlı gelişmeler petrol fiyatlarını hızlı etkilemektedir. Dolar değer kaybettiğinde petrol fiyatı artarken aksi durumda tam tersi olmaktadır. Elektrikli araç üreticileri şu an muazzam zorluklarla karşı karşıyalar. Mevcut teknolojiyle batarya üretiminin maliyeti araç maliyetinin yarısını oluşturmaktadır. Elektrikli araçların yaygınlaşması petrol fiyatlarında uzun yıllar değişim yaşatmayacaktır. Bu sebeple görünen o ki petrol bir süre daha vazgeçilmez niteliğini sürdürmeye devam edecektir” dedi.

 

“DENGE YÜZDESEL OLARAK DEĞİL, RAKAMSAL OLARAK İNCELENMELİ”

 

FGE Yöneticisi Cüneyt Kazokoğlu, petrol fiyatlarını incelerken elektrikli araçların durumunun da ele alınması gerektiğini söyledi. Kazokoğlu; “Elektrikli arabalarının petrol talebine etkisini irdelememiz gerekiyor. Asıl önemli olan şey bu. Petrol tüketim rakamlarının yarısı araçlar için harcanıyor. Ana büyüme ulaşımdan geliyor. Fakat elektriğin önem arz etmesinin sebebi petrol talebindeki ana artışı etkileyecek olması. Elektrikli arabalar öngörümüz; 2040’da1.9 Milyarı bulacağını düşüyoruz. 2040’a geldiğinizde dahil araçların yüzde 40’ı hala benzinle çalışıyor olacak. Elektrikli arabalar ile benzinli arabalar arasındaki fark yanlış anlaşılıyor. Kaliforniya’da elektrikli araba satışı çok artmış durumda. Petrol satışı açısından bunun bir önemi yok. Çünkü trafikteki benzinli arabaların oranı çok yüksek. Elektrikli arabalar yüzde olarak artsa da esas artış içten patlamalı artışlarda yaşanıyor. Bu dengenin yüzde olarak değil, rakamsal olarak incelenmesinin oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Bugün Çin’de dahi içten patlamalı araçlarda artışlarda artış yaşanıyor. Bu konuda hükümet politikaları oldukça önem arz ediyor. Danimarka örneğinde bunu birebir görüyoruz” diye konuştu.

 

“PETROLÜ ZORLU BİR SÜREÇ BEKLİYOR”

 

BP Türkiye Başkan Yardımcısı Hakan Türker, önümüzdeki 20 yılın petrol sektörü açısından zorluklarla geçeceğini savundu. Türker; “Petrol zorlu bir süreçten geçecek. Enerji artışı, teknolojik gelişmeler, düşük karbonlu yakıtların devreye girmesi durumu değiştiriyor. Sektör bir dönüşüm içerisinde. Bizim gibi enerji şirketlerinin bu duruma ayak uydurması gerekiyor. Hem artan talebi karşılamak hem de karbon salınımını azaltıcı politikalar izlemek zorundayız. Bu noktada doğal gaz ve yenilenebilir kaynaklar önümüze çıkıyor. Önümüzdeki 20yıllık dönemde fosil dışı kaynaklardan sağlanan enerji ilave kaynaklardan elde edilen enerjiyi hemen hemen karşılayacaktır. Bu hepimizin yaşayacağı değişimi göz önüne koymaktadır. Gaz ise fosil yakıtlar içerisinde en çok büyüyen yakıt olacaktır. Yenilenebilir enerji 2030’a kadar 4 kat artarak yüzdelik dilimde önemli bir yere sahip olacaktır. Rüzgar ve Güneş’in enerjideki payı giderek artacak. Son dönemde bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen YEKA’lar bize bu durumu ortaya koyuyor. Yenilenebilir enerjiden üretilen enerjinin en az 3’te 2’si önümüzdeki 20 yıl içerisinde elektrik için kullanılacaktır. Bu daha önce karşılaşılmamış durumdur. Daha önce hep ulaşımda öne çıkmıştır. Yenilenebilir enerjinin gelişimi bazı taşları yerinden oynatacaktır. Bunu hep birlikte göreceğiz” dedi.

 

“ALGI MI, GERÇEK Mİ?”

 

Oil Research Thomson Reuters Avrupa ve Afrika Bölge Müdürü Serkan Şahin; petrolde arz-talep dengesine değinen bir sunum gerçekleştirdi.  Şahin; “Petrolde arz mı artıyor, talep mi düşüyor tartışmaları yaşanıyor. Herkesin beklediği talep noktası Asya. Bir çok araştırma gösteriyor ki talep tarafında bir azalma var. Petrol piyasasında eski dinamikler artık yok. Burada iş psikolojik olarak oyuncuların olayı nasıl kavradığına geliyor. Arz tarafında  Kerkük olayına değinecek olursak; üretimi sürekli düşen ve üretiminde problemler yaşanan bir bölge. Arz tarafından çok iç açıcı değil. Fakat Kerkük petrolünün Irak içindeki payı giderek artıyor. İşin bu kısmına dikkat çekmek istiyorum. Irak’ın genel satışları giderek artıyor. Hatta kritik bölgelerde arz problemleri var. Resim gerçekten uyuşmuyor” diye konuştu.

 

YAPAY ZEKA PETROL SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİNİ NASIL ETKİLEYECEK?”

 

Ryelore Ai  Kurucusu Anu Chandra, uydu görüntülerinin yapay zeka tarafından işlenerek sektöre veri olarak aktarıldığı çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Chandra; “Şirketim bir uydu görüntüsü firması. Aynı zamanda yapay zeka firması. Petrol kuyularının uydudan izlenmesi yöntemini şirketlere veri olarak sunuyoruz. Petrol kuyularında yaşanan son değişimleri bu çalışma sayesinde görebiliyoruz. Artan kuyular da bize tedarik ve üretim rakamları hakkında bilgi verir. Bu uydu görüntülerinden talep kısmındaki değişiklikleri irdeleyebiliriz” dedi.