petrolde serbest düşüş

Petrolde serbest düşüş

OPEC+Rusya toplantısında üretim kesintisi konusunda anlaşmaya varılamaması ve koronavirüs kaynaklı olarak dünya ekonomisine yönelik artan risk ve belirsizlikler sonrası petrol fiyatları son yılların en sert düşüşünü yaşıyor.

Uluslararası piyasalarda OPEC+Rusya toplantısının anlaşma olmadan sonuçlanması ve koronavirüsün dünya ekonomisine yönelik belirsizlikleri artırması sonrası hızla düşüşe geçen petrol fiyatları düşmeye devam ederken önce 20 dolar sonrasında ise 10 dolar senaryoları tartışılıyor.

1991 YILINDAN SONRA TARİHİN EN SERT İKİNCİ GÜNLÜK DÜŞÜŞÜ KAYDEDİLDİ

17 Ocak 1991 yılında günlük bazda yaklaşık yüzde 34,8’lik değer kaybı ile tarihin en sert düşüşünü yaşayan petrol fiyatlarında 9 Mart’ta ikinci en yüksek günlük düşüş yaşandı. Kasım Süleymani’nin öldürülmesi sonrası jeopolitik riskler nedeniyle varil fiyatı 6 Ocak’ta 70 doların üzerine çıkan vadeli Brent 9 Mart tarihinde günü yüzde 24 değer kaybı ile günü 34 dolar seviyelerinden kapattı. 6 Ocak’ta 63 dolar seviyesinde olan vadeli Batı Teksas tipi petrol (WTI) ise 9 Mart’ta tarihinin en kötü ikinci günlük değer kaybı olan yüzde 24,5’luk sert düşüşle 31 dolar seviyelerine geriledi.

Petrol fiyatları koronavirüs’ün Avrupa ve ABD’de hızla artmaya devam etmesi ve petrolde Nisan ayı itibariyle beklenen arz artışının etkisiyle düşüşüne devam etti. Brent petrol 18 Mart’ta günü 26,69 dolar/varil, WTI ise 20,83 dolar/varil seviyesinden kapattı. Petrolde 20 dolar senaryoları sonrası bu kez 10 dolar tartışmaları yaşanırken ABD Başkanı Trump’ın OPEC ve Rusya arasındaki üretim/fiyat savaşına yönelik eleştirileri petrol fiyatları kayıplarını telafi ederek yükseliş kaydetti. Brent petrolün varil fiyatı 20 Mart’ta haftayı 29 dolardan kapatırken WTI ise haftayı 22,63 dolardan kapattı.

Petrol fiyatlarını anlamak

DÜŞÜŞÜN DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR

Uluslararası kurumlar tarafından global ekonomiye yönelik büyüme beklentilerinin düşürülmesi ve koronavirüs salgınının dünya genelinde hızla yayılması ve salgının süresine yönelik hiçbir öngörü yapılamaması 2020 yılında global petrol talebine beklenen düşüşün daha sert olacağı beklentilerini artırıyor. OPEC ve Rusya anlaşmazlığı da denkleme dahil edildiğinde petrol fiyatlarındaki önümüzdeki günlerde ve haftalarda düşüşün devam etmesi bekleniyor.

DÜŞÜŞ POMPAYA DA YANSIDI

Ham petrol fiyatları hızla düşmeye devam ederken akaryakıt fiyatlarında da indirimler arka arkaya geliyor. Benzin fiyatlarına 11 Mart’ta bu yana yapılan 4 indirim sonrası benzinin litre fiyatı toplamda 1,48 TL gerilerken 11 Mart’tan bu yana motorine yapılan 3 indirimle birlikte motorinin litre fiyatında ise toplamda 92 kuruşluk düşüş gerçekleşti.