OPET’ten Tarihe Saygı Projesi

Tarihe Saygı Projesi kapsamında 11 yıldır tarihi Gelibolu Yarımadası’nda bölge tarihi ile ilgili çalışmalar yürüten OPET, projenin sürdürülebilirliğine uygun olarak yenileme ve tadilat uygulamalarına devam ediyor.

 

Tarihe Saygı Projesi ile 11 yıldır tarihi Gelibolu Yarımadası’nda bölge tarihine yakışır çalışmalar yürüten OPET, projenin sürdürülebilirliğine uygun olarak yenileme ve tadilat uygulamalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Eceabat ilçesi ve 8 köyde yapılan çalışmalar yeniden ele alınırken, bölgede yaşanan depremlerde zarar gören 57. Alay Şehitliği Anıtı tadilat ile güçlendirildi ve Akbaş Şehitliği bakıma alındı. Tarihe Saygı Parkı’nda ise yarımada maketi 3D printerla aslına uygun olarak revize edildi.

 

GENİŞ ÇAPLI BAKIM VE YENİLEME GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 

OPET, Gelibolu Yarımadası’nı çağdaş bir görünüme kavuşturmak amacıyla başlattığı “Tarihe Saygı Projesi”nin 11’inci yılında çalışmalarına devam ediyor. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin bölgeyi sorunsuz olarak gezmelerini sağlayacak fiziki ve sosyal uygulamaları içeren proje kapsamında, bugüne kadar rehabilite edilen tüm köylerde, Eceabat’taki Tarihe Saygı Parkı’nda, 57. Alay Şehitliği ve Akbaş Şehitliği’nde geniş çaplı bakım ve yenileme gerçekleştirildi.

 

TARİHE SAYGI PARKI YENİLENDİ

 

Projenin önemli bir parçası olan ve açılışından bu yana her yıl bakımı yapılan “Tarihe Saygı Parkı”ında bir kez daha geniş çaplı yenileme çalışması yapıldı. İlk kez 17 Mart 2008 tarihinde ziyaretçilere açılan ve üç bölümden oluşan park, denizden ve karadan kolaylıkla görülebilecek bir mevkide bulunuyor. Bölgeye gelen ziyaretçiler için açıkhava müzesi niteliği taşıyan parkta; Gelibolu Milli Parkı’nın dev maketi, “Bomba Sırtı Vakası” mizanseni, Çanakkale Savaşı’na katılan 8 komutanın büstü ve heykeltıraş Tankut Öktem tarafından projelendirilen 12 metre yüksekliğindeki Tarihe Saygı Anıt Heykeli yer alıyor. Çanakkale Savaşı’nın tüm detaylarını gösterecek şekilde donatılan parkta bu yıl gerçekleştirilen yenileme çalışmaları kapsamında mevcut maket tamamen temizlenerek açık havada zarar görmeyecek özel malzemelerle yeniden yapılandırıldı. Drone çekimiyle köylerin kuşbakışı görüntüleri alınarak yarımada maketi 3D printerla aslına uygun olarak revize edildi. Zemin kaplaması ise deniz suyu efekti verilerek hazırlandı. Batık gemiler de aslına uygun olarak 3D printerla maketin deniz bölümüne eklendi.  Tarihe Saygı Anıt heykeli ve Bomba Sırtı Vakası mizansenindeki heykellere de bakım yapılarak  mevcut yıpranmalar giderildi.

 

ŞEHİTLİKLERDE DE YENİLEME ÇALIŞMALARI GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

 

2011 yılında yenileme çalışmaları tamamlanarak yeniden ziyarete açılan  57. Alay Şehitliği’nde ise bölgede üst üste yaşanan depremler sırasında hasar gören 57. Alay Şehitliği Anıtı’nın 3’üncü kademesi  yenilendi. Alan Başkanlığı ile imzalanan protokol kapsamında anıtın depremden hasar gören 3’üncü kademesi (kule ve kule başının olduğu kısım) yıkılarak konstruksiyon sistemi ile tekrar yapıldı, zarar görmüş olan 269 mezar taşı kitabesinin de tadilatı gerçekleştirildi.

 

Proje kapsamında Akbaş Şehitliği de bütünsel olarak bir yenileme ve bakıma alındı. Şehitlikteki bütün taşlara silme işlemi uygulanarak, koruyucu madde ile kaplandı. Mescit ve tuvaletler tadilattan geçirildi. Duvarlar açılıp yeniden izolasyonu yapıldı.  Tüm ahşaplar boyandı. Şehitlik mağazasının yanında bulunan çay standı yenilendi.

 

Ayrıca proje ile birlikte değişim geçiren Alçıtepe, Seddülbahir, Bigalı, Kilitbahir, Kocadere, Behramlı, Büyükanafarta ve Küçükanafarta köylerindeki bölgenin tarihini anlatan panolar bölge ikliminin yarattığı yıpranmaya karşı dayanıklı malzemelerle yeniden üretildi. Köy kahvehanelerinde kullanılan tüm masa ve sandalyeler de yenileriyle değiştirildi.

 

ÇANAKKALE VALİSİ ORHAN TAVLI’DAN OPET’E ZİYARET

 

Tarihe Saygı Projesi ile 2006 yılından bu yana Gelibolu Yarımadası’nı şanlı geçmişine yakışır bir hale getirmek için çalışmalara imza atan Opet, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’nın ziyaretine ev sahipliği yaptı. OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, OPET Genel Müdürü Cüneyt Ağca ve OPET Kurumsal İletişim Müdürü Ayşenur Aydın’ın ağırladığı Çanakkale valisi Orhan Tavlı’ya Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdullah Köklü, Vali yardımcısı ve Eceabat Kaymakamı Turan Yılmaz ve 2018 Troia Yılı Komite Sekreteri Armağan Aydeğer de eşlik etti. Ziyarette Tarihe Saygı Projesi kapsamında yapılan son çalışmalar, bölgedeki son gelişmeler ve 2018 Troia yılı hakkında detaylar görüşüldü.

 

TARİHE SAYGI PROJESİ KAPSAMINDA BUGÜNE KADAR:

Çanakkale Savaşları’nın geçtiği bölgede restorasyon ve rehabilitasyon çalışmaları yapıldı. Milli Park sınırları içinde kalan Alçıtepe, Seddülbahir, Bigalı, Kilitbahir, Kocadere, Behramlı, Büyük Anafarta köyleri ve Eceabat ilçesi yeni bir çehreye kavuşturuldu. Köy meydanları ve evlerin dış cephelerinin yenilendiği projede modern satış reyonları oluşturulurken, köyler yeşillendirildi, mevcut müzeler yenilendi, müze olmayan köylere yeni müze ve kültür merkezleri yapıldı.  Halk Eğitim Merkezleri işbirliği ile İngilizce, bilgisayar, pansiyonculuk ve kişisel gelişime yönelik eğitimlerin verildiği proje kapsamında Eceabat’a açık hava müzesi niteliğinde yapılan “Tarihe Saygı Parkı”, Çanakkale Savaşı’nın tüm detaylarını gösterecek şekilde donatıldı. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parklar Müdürlüğü işbirliğinde uygulamaya konulan 57. Alay Şehitliği Yenileme Projesi ile Şehitlik, Çanakkale Savaşı’nda kahramanca canlarını veren şehitlerimize yakışır bir düzenlemeyle bölgeye tekrar kazandırıldı. Proje kapsamında 2012 yılında Eceabat’ta işlevselliğini yitiren ilköğretim okulunun yerine, yeni ve modern bir ortaokul inşa edilerek, eğitim ve öğretim hayatına kazandırıldı. 16 derslikten oluşan “OPET Tarihe Saygı Ortaokulu” depreme dayanıklı bir biçimde inşa edildi. Çanakkale Savaşı tarihinde önemli bir yeri olan ve Gelibolu Yarımadası’nın en büyük iki hastane şehitliğinden biri olan Akbaş Şehitliği yeniden düzenlendi.

 

Galeri için tıklayınız…