OPET’e İletişimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ödülü

Koç Holding, Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliğiyle Topluluk şirketlerinin reklam kampanyalarını değerlendirdi. Opet, İletişimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülü’ne layık görüldü.

Koç Topluluğu reklam kampanyaları değerlendirmeye alınarak Kadir Has Üniversitesi tarafından yapılan araştırmanın sonucuna göre OPET’in ‘Çekiliş Kampanyası’ reklam filmi, toplumsal cinsiyet eşitliği açısından başarılı bulunarak ödüle layık görüldü. OPET’in ödülü, Koç Holding Üst Düzey Yöneticiler Toplantısı kapsamında Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç tarafından OPET Genel Müdürü Cüneyt Ağca’ya verildi.
Ülkem için iletişimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi kapsamında, Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından Koç Topluluğu’nda en fazla kitle iletişimi yapan markaların iletişim çalışmalarının düzenli olarak izlenmesi ve değerlendirmesi için bir mekanizma oluşturuldu. İletişimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Rehberi’nin yayınlanmasının ardından, Eylül-Kasım döneminde Topluluk markalarının ilk defa yayınlanan TV ve sosyal medya reklam kampanyaları değerlendirmeye alındı. Bu kapsamda OPET ödül almaya hak kazandı. Koç Holding tarafından yapılan açıklamada, “OPET’in ‘Çekiliş Kampanyası’ reklam filmi kadın-erkek dengesi ve temsiliyeti, karakterlerin konumlandırılmaları ve diyalogların içeriği değerlendirildiğinde toplumsal cinsiyet eşitliği açısından başarılı bulunmuştur” denildi.

“TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ İÇİN YAPICI ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”

OPET’in ödülü, Koç Holding Üst Düzey Yöneticiler Toplantısı kapsamında Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç tarafından verildi. Ödülü alan OPET Genel Müdürü Cüneyt Ağca, “Koç Topluluğu toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları politika, farkındalık ve uygulama olmak üzere üç aşamalı olarak tasarlandı. Biz de bu başlıklar altında OPET adına yapıcı çalışmalara imza atıyoruz. Şirketimizde konu ile ilgili birçok atölye çalışması gerçekleştirdik ve önemli bir farkındalık yakaladık. Bu bakış açısını tüm iletişim çalışmalarımıza taşımak, hem topluluk vizyonunu devam ettirmek hem de sektörümüzün her konuda takip edilen markası olarak rakiplerimize de örnek olmak adına bizim için oldukça önem taşıyor” dedi.

TOPLUMSAL FAYDAYI HEDEFLİYOR

“Ülkem İçin” Projesi’nin, Koç Topluluğu şirketleri, çalışanları, bayileri ve tedarikçileri arasında toplumsal faydayı yaygınlaştırmayı hedefleyen bir çatı proje olduğu kaydedildi. Her iki yılda bir teması değişen proje kapsamında, toplumsal sorunlara karşı daha katılımcı bir tutum geliştirip, yerel gelişimi destekleyerek, yaşam standartlarını yükseltecek projelerin hayata geçirilmesinin amaçlandığı belirtildi.

Bir önceki yılda teması “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” olarak belirlenen Ülkem İçin Projesi’nin 2015-2017 yılı uygulamasında; “Koç Topluluğu olarak toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin nedenleri ve sonuçlarına dair kamuoyunda farkındalık yaratmak ve bütüncül bir yaklaşımla iş kültüründe ve sosyal hayatta daha eşitlikçi bir yaklaşım geliştirerek rol model olmak hedeflendi. Bu amaç doğrultusunda toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine algı değişikliği yaratmak, cinsiyet duyarlı iş yeri ortamları oluşturmak, kadın çalışanların konumunu ve oranını yükseltmeye yönelik uygulamalar hayata geçirmek, bayiler aracılığıyla yerelde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda paydaşlarda bilgi aktarımını gerçekleştirmek, toplumsal fayda çalışmaları ile projenin desteklenmesini sağlamak, yerel ve ulusal iletişim çalışmalarıyla yaratılan farkındalığı yaygınlaştırmak ana hedefleri oluşturuyor.