OPET gönüllü ekibinden özel ziyaret

Kadın Gücü Projesi’nin yaygınlaştırılması için OPET Genel Müdürlük çalışanlarından oluşan  gönüllü ekibi, proje kapsamında kadın çalışanların yoğun olduğu istasyonları ziyaret ediyor.

Kadın Gücü Projesi’nin yaygınlaştırılması için OPET Genel Müdürlük çalışanlarından oluşan gönüllü ekibi OPET istasyonlarını ziyaret ediyor. Kadın Gücü projesi Gönüllü Ekibi, proje kapsamında kadın personelin yer aldığı ve henüz kadın personel bulunmayan ancak bu konuda potansiyeli olan istasyonlara ziyaretlerde bulunuyor.

PROJENİN GELECEĞE TAŞINMASI PLANLANIYOR

45 gönüllünün katılımıyla gerçekleşen ziyaretler sırasında istasyon personeli kıyafeti giyen OPETliler, lokum ikramında bulunuyor ve istasyona gelen müşterilere broşür dağıtarak oto kokusu hediye ediyor. Bayiler ve istasyon personeli ile fikir alışverişinde bulunan gönüllülerin tespitleri ayrıca değerlendirilerek projeyi geleceğe taşımak üzere çalışmalar planlanıyor.

OPET İSTASYONLARINDA ÇALIŞAN KADIN SAYISI 2 BİN 330’A ULAŞTI

OPET’in Türkiye’nin gündemindeki en önemli konulardan biri olan ‘kadın istihdamı”na yönelik başlattığı yeni sosyal sorumluluk projesi ‘Kadın Gücü’ hızla devam ediyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve OPET iş birliği ile OPET istasyonlarında kadın istihdamının artırılmasına yönelik hazırlanan proje kapsamında istasyonlarındaki insan kaynakları süreçlerini gözden geçiren OPET, her istasyonunda en az iki kadın çalışanın olmasını hedefliyor.

Eğitime, sağlığa, çevreye ve tarihi değerlere sahip çıkarak daha bilinçli bir toplum oluşmasına katkıda bulunma vizyonuyla çalışan OPET’in  toplumsal algıyı değiştirmek ve çalışma hayatında kadınlara fırsat eşitliği sunmak amacıyla başlattığı Kadın Gücü projesinin işe alım süreçlerinde OPET bayilerinin İŞKUR istihdam teşviklerinden faydalanması sağlanarak özel eğitim ve mesleki gelişim programları oluşturuluyor. Türkiye’de 1600’ü aşkın akaryakıt istasyonuyla faaliyet gösteren OPET, proje ile akaryakıt istasyonlarında mesleki cinsiyeti ortadan kaldırarak kadın çalışan sayısının artırılmasını hedefliyor. Proje kapsamında akaryakıt istasyonlarındaki insan kaynakları süreçlerini gözden geçirerek her istasyonunda en az iki kadın çalışan olmasını hedefleyen OPET, akaryakıt satış yetkilisi, market satış yetkilisi, istasyon yöneticisi, vardiya amiri, muhasebe elemanı gibi farklı pozisyonlarda kadınlara çalışma olanağı sunulmasını amaçlıyor. Türkiye geneline yayılmış olan OPET istasyonlarında, proje başlangıcında yani 2018 Mart ayında 1541 kadın çalışan bulunuyordu. Bu sayı şu anda 2 bin 330’a ulaştı. Kadın Gücü Projesi ile her OPET istasyonunda en az iki kadın istasyon çalışanı olmak üzere, 2020 yılına kadar toplam 3 bin 500 kadın çalışanın daha görevlendirilmesi planlanıyor.

TÜRKİYE İSTATİSTiK KURUMU KADIN İŞ GÜCÜ VERİLERİ

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine bakıldığında ülkemizde 15 yaş üstü kadınların iş gücüne katılma oranının yüzde 33,6, erkeklerin ise yüzde 72,5 olduğu görülüyor

Ergenlik ve genç yetişkinlik dönemindeki (15-24 yaş arası) kadınların yüzde 32,8’i, ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor. Yani 3 milyon 565 bin kadın, okula da işe de gitmiyor. Bu oran aynı yaş dönemindeki erkeklerde yüzde 15.1 olarak görülüyor.

İş gücüne dahil olmayan kadın nüfusu ise 20 milyon civarındayken erkek nüfus 8 milyon. Yani kadınların işsizlik oranı erkeklerinkinden çok daha fazla. Kadınların yüzde 13.7’si, erkeklerin yüzde 11.4’ü işsiz.

RAKAMLARLA OPET KADIN GÜCÜ

Proje başlangıcında (2018 Mart) OPET ve Sunpet istasyonlarında 19 bin 245 çalışanın 1.541’ i kadın çalışanlardan oluşuyordu. Bugün ise kadın çalışanların sayısı 2 bin 330.

2018 Mart ayında OPET ve Sunpet’te toplamda Kadın Akaryakıt Satış Yetkilisi sayısı 27 iken, bu sayı 491’e yükseldi. Kadın Market Satış Yetkilisi ise 576’dan 879’a ulaştı.