‘Nükleer birçok alanda Türkiye’nin önünü açacak’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, katıldığı bir televizyon programında enerji sektörünü değerlendirdi.

 

Enerji Bakanı Berat Albayrak, “Türkiye için enerji çok önemli. Halka dokunan kısmını doğru bir fotoğraf karesinde resmetmemiz gerekiyor. Resme baktığımızda büyük bir vizyonumuz var, ekonomik olarak 10 büyük ekonomiden birisi olmamız lazım. Enerji çok önemli. Türkiye enerji kaynakları açısından bakıldığından, dışarıya bağımlı. Yüzde 6-7 oranında enerjide büyümemiz lazım. Biz baktık ki Türkiye son 10 yılda 44 milyar dolar enerji ithal etmiş” dedi.

 

“BİZİM AMACIMIZ ENERJİYİ DAHA DA UCUZLATMAK”

 

Milli enerji ve Maden Politikasıyla birlikte yerli kaynakların keşfi için çalışmalıyız diyen Bakan Albayrak, “Keşfetmek gerekiyor, tüm kaynaklarımıza sıkı sıkı sarılacağız. Enerji arz güvenliği, özel sektör, vatandaş… Herkesin kazanacağı kazan-kazan sistemini planladık. Bu noktada hem Türkiye’nin cari açığını düşürmemiz, hepsinden önemlisi Türkiye’nin yerli kaynaklarına kavuşması ve bağımlılığını düşüren bir ülkeye dönüşmesi gerekiyor. Bizim amacımız enerjiyi daha da ucuzlatmak, iş adamlarımızın daha iyi bir rekabet oranıyla çalışması. Bu bürokrasilerdeki arkadaşlar ihaleyi ve ihaleden sonraki fabrikayı düşününce ben şöyle bir acı acı güldüm ve arkadaşları başka bir göreve aldım. Konya-Karapınar dünyanın en büyük güneş sahası. Bunların hepsini 1 yılda yaptık” diye konuştu.

 

“EN KRİTİK ÜLKELERDEN BİRİ”

 

Enerji Bakanı Berat Albayrak, “İlk yerli güneş panellerini 2018 bitmeden devreye alacağız. Dünyaya güneş panelleri göndereceğiz. Rüzgarda da aynı şekilde. 3.48 dolar sent ile YEKA Rüzgar İhalesi’nde dünya rekoru kırdık. Dünyadaki en büyük panel üreticisinden sekiz tanesi bu ihaleye girdi. Türkiye bölgede ve dünyada en kritik ülkelerden biri. Türkiye özel sektörü başta olmak üzere, güçlü bir hükümetimizin olması, tüm çelmelere rağmen ayakta kalabilmiş olmanın etkisi var” ifadelerini kullandı.

 

“ARAMACILIK VE SONDAJDA DAHA ETKİLİ OLACAĞIZ”

 

Berat Albayrak, “Bölge ne kadar sıcak bir bölge olursa olsun. Bölgemizde potansiyeli olan birçok alan varsa, bunu politikamızın içerisine koyduk. Sadece Karadeniz değil Akdeniz’de de petrol aramalarında daha aktif olacağız. Gerek başka ülkelerle, gerek kendimiz kazacağız. Aramacılık ve sondajda daha etkili olacağız” dedi.

 

“NÜKLEER ENERJİ VERİMLİLİĞİ YÜZDE 90’IN ÜZERİNDE”

 

Bakan Albayrak, “Nükleer konusu çok önemli, bir kaynaklarımız için ve Türkiye’nin başka alanlarda gelişmesi için de çok önemli. Geçtiğimiz günlerde nükleerle ilgili üniversitelerimizle görüştük. Sanayiye de çok faydası olacak. Bu anlamda çok istekli bölüm başkanlarımız var. Nükleerde daha etkin olacağız. Benim enerjiye şimdi şu an ihtiyacım var dediğimde o ihtiyaç bana sağlanmalı. Yeni nesildir, Türkiye’nin olmazsa olmazıdır, 60 yıllık bir rüyadır, birçok şey sayabiliriz. Asgari yüzde 10 olmalı. Bu sene bitmeden Akkuyu’nun temel atma sürecini başlatıyoruz. Nükleer enerji verimliliği yüzde 90’ın üzerinde. Birçok firmalarla uyumlu bir şekilde çalışıyoruz. Japonya ile kritik bir çalışmayı oluşturacağız. 2023 ile 2030 arasında nükleer santrallerimiz devreye alacağız. Biz nükleerle ilgili, yerli kömürle ilgili çalışmalarımız olacak. Dünyada 450’den fazla nükleer santral var. Bir röntgen cihazından alacağınız radyasyon, bir nükleer santralinden 1 yılda alacağınız radyasyondan daha fazla” diye konuştu.

 

“TÜRKİYE’DE 15 MİLYAR TON KÖMÜR VAR”

 

Enerji Bakanı, “Türkiye’de 15 milyar ton kömür var. O kadar ilginçtir ki, ithal kömürden enerji yapılacağı için hiç eylem hiçbir şey yapılmıyor. Dünyada elektrik üretiminin yüzde 35 yüzde 40’ı hala kömürden. Kömür hala enerjide ana omurga. Kömürü herkes kullanıyor. En çevreci ve temiz, AB kriterlerine göre değil, artık onları kriter almıyoruz. Onlar çok geride kaldı. Artık çevreci kriterleri daha yukarıya taşıyoruz. AB kriterleri için yapmıyoruz, biz bu millet için yapıyoruz. Alkış almak, tebrik için de yapmıyoruz” şeklinde konuştu.

 

TÜRKİYE’NİN ALTINDA VE ÜSTÜNDE NE VAR NE YOK BULACAĞIZ

 

Bakan Albayrak, “Geçtiğimiz hafta maden toplantısı yaptık. Kömürcüler, madenciler hepsiyle görüştük. Eylül’e kadar altyapıyı oluşturup, yeni modeli ortaya çıkaracağız. Madencilikte yatırımcı dostu, istihdam dostuyuz. Tam mamulden, tam ürüne… Madenciliği önümüzdeki dönemin parlayan yıldızı yapmalıyız. Çok iyi niyetli bir sektörümüz var ama daha dolanmamız gereken bir mesafe var. MTA sondaj stratejisine çok büyük hedefler koyduk. Bu yıl 1 milyon metre sondajı bitiriyoruz. Seneye 3 milyon, 2020’lerde ise yüzde yüzü bulmamız gerek. Türkiye’nin altında üstünde ne varsa bulacağız. Bulursak müthiş bir şey olacak” dedi.