Madeni yağlar sektöründe bir ilk

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından madeni yağlar sektörüne yönelik düzenlenen “Kazakistan Sektörel Ticaret Heyeti” 21-25 Ekim 2019 tarihleri arasında Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan’da gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında, 42 Kazak firmasının katılımıyla yaklaşık 300 ikili iş görüşmeleri yapıldı.

Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan’da 21-25 Ekim 2019 tarihleri arasında düzenlenen ticaret heyeti organizasyonuna madeni yağlar sektöründe faaliyet gösteren 8 Türk firması katıldı. Etkinliğin ilk günü sektöre yönelik Pazar araştırması yapılarak, ilgili firmalar ve kurumlar ziyaret edildi. Bununla birlikte, 23-25 Ekim 2019 tarihleri arasında düzenlenen “KazAgro/KazFarm 2019” fuarını ziyaret eden sektör temsilcileri, tarım sektöründe madeni yağların kullanımı konusunda pazara yönelik bilgileri alma fırsatı yakaladı.

Etkinliğin ikinci gününde, Türk firmalarını makamında ağırlayan Türkiye’nin Nur-Sultan Büyükelçisi Nevzat Uyanık, Kazakistan’a dair güncel gelişmeleri paylaşarak, firmaların bölge ile yaşadığı ticari sorunlar konusunda aydınlatıcı bilgiler aktardı. Nur-Sultan Ticaret Müşaviri Selçuk Oktay ise, heyete bölge ile yapılacak ticarette nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Etkinlik kapsamında, Kazakistan Ulusal Girişimciler Odası’na (ATAMEKEN) da bir ziyaret gerçekleştirildi. Kazakistan Ulusal Girişimciler Odası’nın misyonu, Kazakistan’da olası işbirliği imkanları ve pazarla ilgili sorunların nasıl çözülebileceği konuları hakkında bilgi paylaşımı yapıldı.

Kazakistan Sektörel Ticaret Heyeti kapsamında, 24 Ekim 2019 günü Türk firmaları ile Kazak firmalar arasında yaklaşık 300 ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi. 42 kazak firmasının katıldığı etkinlikte ayrıca bölgeye nakliye yapan firmalar ve bankalar da bölgede yaşanan en büyük sorun olan nakliye konusunda değerlendirmede bulundu. Türk firmalarına yol gösterici bilgiler paylaşıldı.

Öte yandan heyetle eş zamanlı olarak, İKMİB bünyesinde düzenlenen Türkiye Tanıtım Grubu (TTG) projelerinin ilki olan Madeni Yağlar Tanıtım Projesi de gerçekleştirildi.

SEKTÖRÜN İLK SEKTÖREL TİCARET HEYETİ

Kazakistan Sektörel Ticaret Heyeti etkinliğini değerlendiren İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, İKMİB olarak ilk defa bu yıl madeni yağlar sektörüne yönelik bir sektörel ticaret heyeti gerçekleştirdiklerinin altını çizerek şunları söyledi:

“Aynı zamanda madeni yağlar sektörüne yönelik Sektörel Ticaret Heyeti ile eş zamanlı bir etkinlik daha gerçekleştirdik. Bu etkinlik de Birliğimiz bünyesinde gerçekleştirilen ilk TTG projesi olma özelliğini taşıyor. Üye firmalarımızın yeni potansiyel pazarları keşfetmesi ve yeni iş bağlantıları kurması amacıyla düzenlediğimiz ticaret heyeti, fuar milli katılımı, TTG Projeleri, UR-GE projeleri vb organizasyonlarımıza önem veriyoruz. Ticaret verilerine baktığımızda, Türkiye’nin Kazakistan’a 2019 yılı 9 aylık dönemde gerçekleştirdiği toplam ihracatı 591 milyon dolar oldu. Madeni yağlar sektöründe ise Kazakistan’a bu yıl 9 aylık dönemde 3,5 milyon dolara yakın ihracat gerçekleştirdik. Bu rakamı daha yukarıları taşımayı hedefliyoruz. 21-25 Ekim tarihleri arasında düzenlediğimiz Ticaret Heyeti ile eş zamanlı olarak TTG Madeni Yağlar Tanıtım Projesi etkinliğimizi de gerçekleştirdik. Madeni yağlar sektörümüzü en iyi şekilde tanıtarak hem sektör ihracatımıza hem de ülke ekonomimize katkı sunmayı hedefliyoruz.”

“Türkiye Tanıtım Grubu Madeni Yağlar Tanıtım Projesi”” kapsamında ise, 23 Ekim 2019 akşamı gala yemeği düzenlendi. Gala yemeğine başta Nur-Sultan Ticaret Müşaviri Selçuk Oktay olmak üzere yerel basından ve Kazakistan’ın her bölgesinden firmalardan 100 temsilci katılım sağladı.

 “KAZAKİSTAN İLE İLİŞKİLERİ MADENİ YAĞ SEKTÖRÜNE DE YAYMAK İSTİYORUZ”

TTG Madeni Yağlar Tanıtım Projesi Gala Yemeği’nde konuşan İKMİB Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Koçak, “Kazakistan’ı kardeş ülke olarak görüyoruz. İnşaat, tekstil ve diğer sektörlerde hızlı bir iş birliği olduğunu görüyoruz. Kazakistan ile ticari ilişkimizi madeni yağ sektöründe de artırmak istiyoruz. Türk yağlarının burada fazla tanıtılmadığını fark ettik. Biz kaliteli yağı olabildiğince uygun fiyata vermeye çalışacağız. Kazakistanlı insanlar da inşallah bunu pazara yayacaklar. Kazakistan’da ilk etapta yüzde 10 pazar sahibi olmayı hedefliyoruz. Bizim için Kazakistan’da, otomotiv veya sanayi yağlarında iyi olan kuvvetli bir distribütör olması lazım. İnsanların Türk madeni yağıyla ilgilendiğini gördük. Kazakistan’da ürünlerimiz satılıyor ancak istediğimiz rakamlarda değil. Buna rağmen hedeflerimizi yakalayabiliriz. Kazakistan, coğrafi açıdan geniş, ekonomik açıdan ise gelişen bir ekonomiye sahip. Amacımız gerçekten uluslararası standartlarda üretilen yağların burada da tanıtılmasıdır. Geç kaldık, ama bunu çok hızlı yakalayabileceğimizin farkındayız” dedi.