LENA’dan akaryakıt sektörüne özel yazılım çözümleri

Akaryakıt sektöründeki firmaların mevcut arıza ve periyodik bakım süreçlerini daha verimli hale getirebilmek için tüm manuel süreçleri otomatize eden LENA Yazılım’ın Yönetici Ortağı Serkan Köse şirketin hizmet ve ürün portföyünü ve gelecek planlarını gazetemize anlattı.

Yaklaşık 7 yıl önce akaryakıt sektörüne LENA Maint ile giriş yapan LENA Yazılım, sektördeki öncü firmaların mevcut arıza ve periyodik bakım süreçlerini daha verimli hale getirebilmek için uzun süren analizler sonunda hayata geçirdiği ürün ile tüm manuel süreçleri otomatize ediyor. LENA Yönetici Ortağı Serkan Köse şirketin hizmet ve ürün portföyünü ve gelecek planlarını Enerji Petrol Gaz’a anlattı. Köse; “LENA olarak, uzun yıllar biriktirdiğimiz tecrübeyi akaryakıt sektöründeki uzmanlığımızla birleştiriyoruz. Akaryakıt sektöründeki firmalara yenilikçi ve vizyoner çözümler sunuyoruz” dedi.

“ÜZERİNDE ÇALIŞTIĞIMIZ KONULAR YAPAY ZEKA, MOBİL KULLANILABİLİRLİK VE SAHA DENETİMİ”

Serkan Köse, “Şu an üzerinde çalıştığımız en taze konular ise LENA Maint’e yapay zekâ ve mobil kullanılabilirlik odaklı yeni fonksiyonaliteler kazandırmak. Mobil işlem seti ve yapay zekâ sayesinde sahada çalışan ekipler daha etkin bir şekilde çalışabilecek ve reaktif bakımda daha az zaman harcayacak. Ekipler süreç iyileştirme projeleri ve bakım strateji analizleri gibi üst düzey faaliyetlere odaklanabilecek. Sahada çalışan bir yetkili, karşılaştığı bir sorun hakkında çok basit adımlar takip ederek mobil girişler yapacak ve yazılım bir hata olduğunu algılayıp, yetkili kişiyi yetkili mühendise aktaracak. Yani tamamen otomatik bir mobil sistem. Bunun yanında sektörün ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz bir başka ürünümüz ise yerinde/sahada denetim ve inceleme yapılmasına yardımcı olan “LENA Audit”. Akaryakıt firmaları bu ürün sayesinde yalnızca tablet ve akıllı telefonlar kullanarak saha denetimi gerçekleştirebiliyor” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Köse, yakın gelecekteki hedefleriyle ilgili şunları söyledi: “Önümüzdeki sene hedeflerimiz, Maint ve Audit ürünlerini küresel pazara taşımak. Zaten şu anda da Türkiye’de sektörde öncü firmalar ile çalışıyoruz. Daha önce bahsettiğim gibi, Maint birçok yazılımın birlikte yapabildiği işlevleri tek başına yapıyor, sadece arıza takip, bakım ve süreç otomasyonu çözümü olmakla kalmayıp bir XRM çözümü gibi bir performans sergiliyor. Dünya genelinde; sektörde 20’den fazla yazılımı inceledik. Gözlemledik ki akaryakıt istasyonlarıyla başlayan bu macera şirket içerisinde birçok alana sıçrıyor. Bunlar o kadar hantal yazılımlar ki, kullanılabilirlik deneyimi çok büyük önem kazanıyor. Arkada yaptıkları işler her ne kadar iş görüyor olsa da kullanıcı uygulamayı kullanamıyor. Maint bu anlamda da çok başarılı bir ürün. Hâlihazırda binlerce insan hiç eğitim ihtiyacı duymadan Maint’i kullanabiliyor. Teknolojisi güçlü, önyüzü çok kolay ve elbette ki tamamen yerli olması çok önemli. Biz bütün süreci kod yazmadan modüler olarak tasarlayabiliyoruz. Entegrasyon süremiz inanılmaz hızlı. Maint’in modüler olarak farklı farklı süreçlere hızlıca evrilebilme yeteneği, platformumuzu sektörden bağımsız hale getiriyor. Akaryakıtla başladığımız bu serüvene, umuyorum ki üretim sektörü, bakım ve kontrolün yine önemli olduğu sağlık sektörü ve perakende sektörü ile devam edeceğiz.”

‘A’DAN Z’YE BİR AKARYAKIT ŞİRKETİNİN TÜM İHTİYAÇLARINI KARŞILIYORUZ’

Yaklaşık 16 yıldır yazılım dünyasında aktif olarak rol aldıklarını belirten LENA Yönetici Ortağı Serkan Köse, “Yazılım dünyasına girmeden önce bu işe ‘IOT’ cihaz üretimiyle başladık. ATM’lerdeki bozuk para üstü veren cihazların ve sistemlerin üretimini yaptık. Bu girişim bize çok farklı kapılar açtı. Birbirinden farklı birçok sektör içerisinde, her zaman benimsediğimiz yenilikçi ve vizyoner çözümler üretme hedefimiz ile birçok proje içerisinde yer aldık.Örnek vermek gerekirse; HADİ Bilgi Yarışması gibi ciddi teknolojik altyapı ve uzmanlık gerektiren bu önemli projeden bahsedebiliriz. Bu projeler içerisinde yer aldığımız süre boyunca, ARGE çalışmalarına devam ettik. Bu süreçte ise; geçmiş tecrübelerimiz ve akaryakıt sektöründe gözlemlediğimiz problemleri değerlendirerek LENA Maint isimli ürünümüz ile Akaryakıt sektörüne giriş yaptık. LENA Maint, Akaryakıt sektöründe mevcut arıza, bakım ve periyodik bakım süreçlerin daha verimli hale getirebilmek için tasarlanmış web tabanlı bir ürün. Maint aslında aklınıza gelebilecek bütün arıza ve bakım süreçlerini yönetebilen bir sistem. Sıfırdan bir istasyon aldığınızda, yeni bir istasyon inşaatına başladığınızda ya da bir istasyonu devraldığınızda bütün devam eden işleriniz 3 ana başlık altında yürütülebiliyor. Tek bir çatı altında A’dan Z’ye bir istasyonun ve akaryakıt şirketinin tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bunlar aslında mühendislik yazılımı adı altında yapılıyor fakat LENA Maint’i sadece mühendislik yazılımı olarak görmek de pek doğru olmaz. Türkiye’de birlikte çalıştığımız önemli Akaryakıt firmalarından aldığımız geri dönüşler ve sektör özelinde yaptığımız gözlemler sayesinde, ürünümüzü sürekli geliştirdik. Maint artık geleneksel sistemlerdeki tüm sancılı süreçleri akaryakıt sektörüne özel bir platform üzerinde çözebilen bir ürün” dedi.

‘HEDEFİMİZ ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZLA BİRLİKTE SEKTÖRÜ DAHA İLERİYE TAŞIMAK’

Hedeflerinin yaptıkları işi her zaman en iyi şekilde yapmak ve şu anda önceliklerinin bu ürünlerin sektörde ilk akla gelen ürünler olmasını sağlamak olarak belirten Köse şöyle devam etti; “Sektörde ihtiyaç çok fazla. Görüşme yaptığımız firmalara ürünlerimizi anlattığımızda, yaralarına merhem olarak görüyorlar. Akaryakıt sektöründe LENA dendiğinde sektöre özel çözümler üreten ve sektörü daha ileriye taşıyan bir firma olarak tanınırlığımız artıyor. Zaten bunu sürdürebilirsek, küresel pazar beraberinde gelecektir.”