EPDK’dan lisans alanlara E-Fatura zorunluluğu

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından 509 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

19 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre,  akaryakıt istasyonları dahil olmak üzere EPDK’dan akaryakıt sektöründe faaliyette bulunmaya ilişkin lisans alanlara e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye ve e-Defter uygulamalarına geçiş zorunluluğu getirildi.

Lisans sahiplerinin tebliğ kapsamında fiili geçiş hazırlıklarını 1 Temmuz 2020 tarihine kadar tamamlayarak e-İrsaliye ve e-Fatura uygulamasına geçmeleri gerekiyor. 1 Ocak 2020’den sonra sonra lisans alacaklar ise, lisans işlemini gerçekleştirdikleri ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren uygulamaya geçecekler.

Zorunluluk getirildiği halde e-Fatura ve e-İrsaliye uygulamasına süresi içinde geçmeyenlere Vergi Usul Kanunu’nda öngörülen cezai hükümler uygulanacak.

E-FATURAYA GEÇENLERE E-ARŞİV VE E-DEFTER DE ZORUNLU

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, 13/12/2011 tarihli ve 28141 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 1 Nolu Elektronik Defter Genel Tebliği’nin 3, 4, 5, 6 ve 7.  bölümlerinde değişiklik yapılarak yerine 3 Sıra No’lu Tebliğ yürürlüğe konuldu.

Düzenleme kapsamında, e-Fatura zorunluluğu getirilen mükelleflerin e-Defter tutmaları da zorunlu olacak. Ancak, e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş süresi bu zorunluluğu 509 no’lu Tebliğ ile getirilen lisans sahipleri için 1 Temmuz 2020 olarak belirlenirken, e-Defter uygulamasında, Türk Ticaret Kanunu’nun 397’nci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca, bağımsız denetime tabi olan şirketler  için 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren, 2020 ve müteakip yıllarda bağımsız denetime tabi olma şartlarını sağlayan mükellefler için ise şartların sağlandığı yılı takip eden yılın başından itibaren olarak belirlendi.

İlgili mevzuata göre bağımsız denetime tabi şirketlere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan lisans, sertifika veya yetki belgesi alıp, bu Kurum düzenlemelerine tabi olarak faaliyet gösteren şirketlerde dahil olduğundan e-Defter için süreç bu itibaren başlayacak.

e-Defter format ve standardına edefter.gov.tr adresinden ulaşılabilir.

DÜZENLEME TABGİS TARAFINDAN ÖNERİLMİŞTİ

Konuyla ilgili olarak TABGİS’ten yapılan açıklamada akaryakıt sektöründe kayıt dışı ekonomi ve kaçak akaryakıtın engellenmesi çalışmaları kapsamında,  özellikle dağıtıcılar arası ticaret ve dış satış olarak tabir edilen bayi satışlarında suistimale açık noktaların önüne geçilmesinde etkili bir uygulama olacağı konusunun TABGİS Yönetimince değerlendirildiği, e-fatura ve e-irsaliye uygulamasının başta Gelir İdaresi olmak üzere diğer Kamu Kurumları nezdinde de uzun süredir gündeme getirildiği belirtildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, yürürlüğe giren düzenlemeyi son derece önemsediklerini ve olumlu etkilerinin sektörde kısa bir süre içinde alınmaya başlanacağına emin olduklarını söyledi. Zülfikar, “Sektörün görüşlerine duyarsız kalmayan ve kayıt dışı ekonomi ile kaçak akaryakıtın engellenmesi konusunda önemli çalışmaları bulunan Gelir İdaresi Başkanlığı’na ve emeği geçen tüm değerli bürokratları ile uzmanlarına teşekkür ediyoruz.” dedi.