EPDK Başkanı Yılmaz’dan net mesajlar

TOBB Petrol Meclisi tarafından düzenlenen Akaryakıt Sektör Çalıştayı’nda konuşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıt sektörüne ilişkin önemli mesajlar verdi.

1- Kar paylaşımını sektör kendi içinde çözmeli

2- Daha fazla satış düşüncesiyle zararına yapılan anlaşmalara son verilmeli

3- Kaçak akaryakıt sıfır noktasında

4- 60 bin ton satamayan sistem dışı kalacak

HABERİN TAMAMI

‘Paylaşım konusunu sektör kendi içinde çözmeli’

Sibel Acar-ANKARA

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) ev sahipliğinde, TOBB Türkiye Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi koordinasyonunda gerçekleştirilen Akaryakıt Sektör Çalıştayı, sektör temsilcilerini bir araya getirdi.

Akaryakıt sektörünün sorunlarının masaya yatırıldığı çalıştaya; EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz ile TOBB Türkiye Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi Başkanı Ahmet Erdem’in yanı sıra sektör temsilcileri katıldı. Çalıştayda önemli açıklamalarda bulunan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, özel sektörün problem olarak gördüğü konuların tamamına vakıf olduklarını söyledi.

Yılmaz’dan zam değerlendirmesi

Toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, son dönemde elektrik fiyatlarına yapılan zamları da değerlendirdi. Yılmaz konuyla ilgili; ‘Elektrik deyince maliyetlere bakıyoruz. Hem kamu hem özel sektörün maliyetlerine bakarak bu tarifeleri belirliyoruz. Yapılan zamlar, kendi kendimize ürettiğimiz bir sonuç değil. Yaptığımız hesaplar şeffaf. Maliyetlere bakarak tarifeleri belirliyoruz. Veriler neticesinde adımlar atılıyor. İlk hedefimiz tüketiciyi bu zamlardan en az şekilde etkilemek. Neticede bu faaliyetlerin sürdürülebilmesi lazım. Bunun gayretini veriyoruz. Biz tüm bu hesapları yaparken sürdürülebilir bir enerji politikası ve tüketici enerjiden en verimli şekilde nasıl yararlanır bunun hesabını yapıyoruz. Yapılan zamlar astronomik zamlar değil çünkü içinde bulunduğumuz şartları herkes biliyor. Zamların nedeni olarak; kurun maliyetlere etkisi var, petrolün etkisi var. Petrol, doğalgazı etkiliyor. Biz doğalgazdan elektrik de üretiyoruz. Dolayısıyla bir sürü enstrüman var. Tüm kararları bu parametreleri toplayıp öyle alıyoruz. Akaryakıt tarafında da negatif yansımaları mümkün olduğunca engellemeye çalışıyoruz. Bu konuda devlet ciddi bir fedakarlık gösteriyor” dedi.

“Bazı problemlerin sektör içerisinde çözülmesi gerekiyor”

Çalıştayın açılışında sektöre dair çarpıcı mesajlar veren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz özel sektörün problem olarak gördüğü konuların tamamına vakıf olduklarını dile getirdi.  Bazı problemlerin sektör içerisinde çözülmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz; “Sektörde kazançların iyi olması durumunda sorun yaşanmazken, az kazanımları paylaşamama durumu var.  Öncelikle bunların kendi aranızda çözülmesi gerekiyor. Sektörün problem çıkaran tarafların üstüne gitmesini tavsiye ediyorum. EPDK bunların yeri değil” dedi.

“Az kazandığımız dönemde de paylaşımı adil yapmak zorundayız”

Sektörün iyi bir noktaya geldiğine ancak kar etmeden gerçekleştirilen satışların sektörü zor duruma bıraktığına dikkati çeken Başkan Yılmaz; “Az kazandığımız dönemde de dağıtımı adil yapmak zorundayız. Sıkıntıların ömrü o zaman az olur. Taraflardan çoğu mutsuz ise sağlıklı icra beklemek doğru olmaz. O zaman bütün sektörden de bu yaklaşımı bekliyorum.

Bunun dışında kontratlarımızı ve sözleşmelerimizi otomasyon satışları dahil içinde olduğumuz rahatlık ile ‘ben volümden kazanmalıyım’ deyip zararına satış yaparsa, dağıtım şirketlerinin bundan dönmeleri gerekiyor. Yanlışın neresinden dönersek o kadar kardır. Ahmet’in cezasını Mehmet’e çektirmemek lazım. Bazı şirketlerin volüm yükselsin diye minimal düzeydeki karlarla yaptığı satışın faturasını nihai noktada tüketiciye yüklemesi doğru değil. Bundan kaçınmalarını karsız satış yapmamalarını savunmasız müşterilerin üzerine bunu yıkmamalarını istiyoruz. Sektörün bu durumdan ders alması lazım. Çok basit bir bayi ağı kurmamız yeterli. Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Ne kadar volüm yaparsanız yapın kazanmıyorsanız verimli bir işletme değildir” dedi.

Yılmaz, iddiasını yineledi

Türkiye’de kaçak akaryakıt oranının sıfır olduğu iddiasını yineleyen Mustafa Yılmaz; “Türkiye’deki akaryakıt sektörünün nereye geldiğini iyi biliyoruz. Bugün o sorunların hiç birini konuşmuyoruz. Bazı yerlerde ucuz akaryakıt satan istasyonlar olabilir, bunlar kaçak akaryakıt değil. Sürecin sürdürülebilir olmadığı düşünüldüğünde, çok uzun vadede bu sektörde kalıcı olamayacaklarını söyleyebiliriz. Zaten kalmamaları da gerekiyor. Bu sektörde belli bir hacmin altında satış gerçekleştiren şirketlerin bu faaliyeti yapmaması gerekiyor” dedi.

“60 bin tonda şartları yerine getiremeyen sistem dışında kalacak”

Yılmaz, sektörün merakla beklediği 60 bin ton satış yükümlülüğünü yerine getiremeyen dağıtım şirketinin lisansının iptal edileceğini söyledi. Konuşmasına şöyle devam eden Mustafa Yılmaz;“Fizibil olmayan kapanır. Bu konuda almış olduğumuz karar yılbaşında yürürlüğe girecek. 31 Aralık’ta şartları yerine getiremeyen sistem dışında kalacak” dedi.

‘Konu memleket ekonomisi olduğunda tek ve güçlü bir ses olarak durmayı gayet iyi biliyoruz’

TOBB Türkiye Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi Başkanı Ahmet Erdem sektördeki birlik ve beraberliğin önemine dikkati çekerek; “Akaryakıt sektörü ülkemizin en büyük sektörlerinden biri. Bu sektör 7/24, günde 4 Milyon araca hizmet veriyor. Böyle bir sektörün günümüzdeki gelişmelere uygun olması, ekonominin dalgalı döneminde daha da kuvvetli olması son derece önemli. Sektörümüz bu dönemde kendine düşeni yerine getirecektir. Sektörümüzün amacı serbest piyasa ortamında verimliliği, yatırımı ve istihdamı arttırarak ülke ekonomisine en üst düzeyde değer yaratabilmek. Konu memleket ekonomisi olduğunda tek ve güçlü bir ses olarak durmayı gayet iyi biliyoruz. Bugünkü çalıştayda bu amaçla ortaya çıktık. Piyasalardaki düzenlemelerde daha iyi olabilecek neler var onları ele alalım istedik. Problemler olduğu gibi fırsatlar da var. Hedefimiz bunları yakalamak” dedi.

‘Kamunun desteği bugün her zamankinden daha fazla gerekli’

TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz sektörün tüm paydaşlarının ortak akıl ve uzlaşı zemininde oluşturacakları önerilerin, sektörde yeni bir atılımı tetikleyeceğini ifade etti.

Ekonominin zor bir dönemden geçtiğini belirten Yavuz;  “2017’de yüzde 7,4 olan büyüme hızı, 2018’de yüzde 3,8, 2019’da ise yüzde 2,3 olacak. Potansiyel büyüme hızımız olan yüzde 5 seviyesini ise 2021’de yakalayacağız. 2018 yılında yüzde 20’nin üzerinde gerçekleşeceği tahmin edilen enflasyonun, 2020’den itibaren tek hanelere gerilemesi bekleniyor. Bu arada dünya piyasalarında petrol fiyatlarının yeniden 3 haneli seviyelere çıkacağı endişesi hakim durumda. Yüksek enflasyon, düşük büyüme ve artan petrol fiyatları kaçınılmaz olarak tüm sektörleri olumsuz etkileyecek. Özellikle de iç piyasa odaklı çalışan işletmelerin yoğun olduğu sektörler ekonomideki yavaşlamayı derinden hissedecek. Akaryakıt sektörü de iç piyasa odaklı çalışan önemli sektörlerimizden. Sektör cirosu, yatırım büyüklüğü, istihdam seviyesi ve vergi gelirlerine yaptığı katkı dikkate alındığında akaryakıt sektörünün sağlıklı gelişiminin Türkiye’nin iktisadi geleceği için son derece kritik olduğunu söyleyebiliriz. Sektördeki işletmelerimizin bugünleri geride bırakıp ticaretlerine ve istihdam sağlamaya devam edebilmeleri için kamunun desteği bugün her zamankinden daha fazla gerekli. Bugünkü çalıştayımızın amacı kamunun akaryakıt sektörünün rekabet gücünü arttırmak için atabileceği adımları belirlemektir” dedi.

‘Çalıştay 1,5 yıllık çalışmanın eseri’

PETDER Genel Sekreteri Niyazi İlter, “Bugün sektörümüzde ilk defa paydaşlar olarak beraber yürüttüğümüz hazırlık süreci ile üzerinde fikir birliğine vardığımız, problemleri ve çözüm önerilerini tartışacağımız bir atölye çalışması yapacağız. EPDK, ADER, PETDER, PÜİS, SOCAR, TABGİS, Tüpraş ve TOBB’un katılımıyla çalışma grubu oluşturuldu. Çalıştaya hazırlanırken genel amacı, problemleri ve çalışma gruplarını belirledik. Organizasyonu hazırladık. Bundan sonra da bugünün çıktılarıyla çalıştay raporu, bir eylem planı ve bir anlamda bir yol haritası hazırlayıp umuyorum ki sonunda iş birliği içerisinde uygulamaya geçeceğiz. Bizim bir amacımız var o da şu ki; ülkemizde serbest, rekabetçi piyasa ortamında verimliliği, yatırımı ve istihdamı artırarak ülke ekonomisine ve tüketiciye en üst düzeyde kalite, sağlık, emniyet ve çevre standartlarıyla sürdürülebilir bir şekilde daha fazla fayda sağlamak. Çalıştayın amacı ise bu genel amaca ulaşabilmek için kamu, özel ve sivil toplum ile beraber problemleri tartışmak ve çözümler bulmaya çalışmak. Çalıştay için bugüne kadar yapılan 10’dan fazla toplantı, 1,5 senedir yapılan bu hazırlıkta emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.