EPDK Başkanı Yılmaz: “Farklı fiyat söz konusu değil”

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz katıldığı bir televizyon programında kredi kartına farklı fiyat, akaryakıta gelen indirim, doğalgaz ve elektriğe indirim konularına açıklık getirdi.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz: “Bazı sendikaların ‘Nakit satışlarda kredi kartından daha ucuz bir fiyata satalım’ diye talepleri oldu. Akaryakıt fiyatlarına ilişkin iki fiyat veya farklı fiyat uygulanması doğrudan EPDK’nın konusu değil. Sendikaların bu türden açıklamaları biraz kafaları karıştırdı. Bu kafa karışıklığını gidermek EPDK’nın görevi” dedi.

“Farklı fiyat söz konusu değil”

EPDK Başkanı Yılmaz: “PÜİS’in bize böyle bir müracaatı oldu. Peşinden farklı sektör kuruluşları da bu minvalde taleplerini ilettiler. Kredi kartına farklı fiyat uygulamasına ilişkin bir karar alınması söz konusu değil. Bununla ilgili karar doğrudan BDDK’yı bağlayan bir husus. Zaten bir düzenleme var bu konuda. Mevzuata göre; ‘Üye iş yerleri kredi kartı hamillerinin yapmış oldukları mal ve hizmet alımlarının bedelini kredi kartıyla ödeme taleplerini kabul etmek zorundadır. Bu zorunluluk indirim dönemlerinde de geçerlidir. Üye iş yerleri kart hamilinden kartın kullanılması dolayısıyla komisyon veya benzeri bir isim altında ilave bir ödemede bulunmasını isteyemez.’ Bu talep olumlu bir talep mi? Önce bunu irdelemek lazım. Bizim mevzuatımız banka kartlarını tüketiciyi koruma açısından ödeme aracı kullandığı için tüketicilerden herhangi bir fark alma diyor. PÜİS diyor ki; indirimler ilgili bir husus biz yapabilir miyiz? Bizim mevzuatımız açısından kredi kartı dışında nakit satışlarda bir indirim yapmak isterse buna herhangi bir engel yok” diye konuştu.

EPDK Başkanı Yılmaz: “Deklare edilen bir fiyat vardır bunun üzerinde bir satış yaptıklarında karşılarında EPDK’yı bulurlar. Bunun altında bir satış yapabilirler mi? Mevzuat açısından herhangi bir engel yoktur. Kredi kartından herhangi bir bedel alamazlar bu açıkça kanunda belirtilmiştir. Eğer PÜİS indirimli satış yaptırmak istiyorsa bunun muhatabı biz değiliz. Giderler Ticaret Bakanlığında ilgili kurum var, BDDK var. Bununla ilgili kredi kartı satışlarının dışında peşin satışlarda herhangi bir indirim yapabileceklerine dair görüş alabilirler. Bunda da bir engel yok” ifadelerini kullandı.

“Benzinde eşel mobil sınırını aştığı için fiyatlara yansıdı”

Başkan Yılmaz: “Dün uluslararası piyasada motorin ve benzin fiyatlarını esas aldığımız takdir Türkiye’de motorinde de indirim oldu. Ancak bu eşel mobil sisteminden dolayı fiyatlara yansımadı. Aslında dün 22 kuruş motorinde indirim oldu. Benzinde eşel mobil sınırını aştığı için fiyatlara yansıdı. Motorinde çok az bir marj kaldı. Vergisel bir değişiklik olmadığı takdirde indirim olduğunda motorine de yansıyacak. Motorinle benzinin fiyatlarının birbirine yaklaşmasının en önemli sebebi Türkiye’de bu eşel mobil sistemi değil. Uluslararası piyasadaki motorin ve benzin fiyatlarının birbirine yaklaşmasıdır. Hatta motorin fiyatları benzin fiyatlarından daha fazla oldu. Dünyadaki arz-talep dengesi ve birtakım farklı gelişmeler nedeniyle oluştu” şeklinde konuştu.

Başkan Yılmaz: “Eskiden promosyonlarda bir yarış vardı ve bu fiyat olarak bir yere yansıyor. İşte promosyon olarak bir bardak aldığınız takdirde, bu bardağı kimse cebinden vermiyor. Biz böyle bir promosyon uygulamasının piyasanın gerçekleriyle örtüşmediği kanaatine vararak. Promosyon yasağıyla ilgili kararlar aldık” dedi.

Başkan Yılmaz: “Şeffaflık bizim kurumun olmazsa olmazı. Sendikalardan bayileri iyi eğitmelerini bekliyoruz. Bayilerin şikâyeti var dağıtım şirketleri şeffaf değil diyorlar” diye konuştu.

EPDK Başkanı Yılmaz, “Promosyonların yüzde 43’lük maliyetleri bayi karşılamış. Burada yapısal problemlerin olduğunu görülüyor. Yüzde 43’ünü bayi karşıladıysa diğer kısmını kim karşıladı? Biraz bayi, biraz banka. Toptancı bir şirketin promosyona katılmasıyla perakendecinin promosyona katılım oranının aynı olması doğru mu değil mi? PÜİS, TABGİS gibi kuruluşlar bunlara çalışsın” ifadelerini kullandı.

EPDK Başkanı Yılmaz, “Kar payının bölüşümündeki esas unsur dağıtım şirketinin elinde olduğu için kaynaktan kesiyor. Bu da doğru değil. Bu da sözleşmelerini çok şeffaf bir şekilde yapıp çünkü toptancıyla bayinin, perakendecinin bir üründen ettikleri kar oranını aynı olması veya dağıtıcının ve toptancının fazla olması ekonominin kurallarıyla sağlıklı bir şekilde açıklanamaz. Bizdeki yapısal problem bu. Tabii bu bizim müdahale alanımız içinde mi? İlk bakışta değil fakat daha kötü noktalara giderse elbette bununla ilgili yasal olarak düzenleme yolu da tercih edebilir miyiz evet edebiliriz. Bununla ilgili birtakım çalışmalarımız var” dedi.

“Ucuz olan yakıtı tercih ediyorum”

Yılmaz, “EPDK Başkanı olarak kendi özel aracıma yakıt alırken ucuz olan yakıtı tercih ediyorum. Çünkü hepsi aynı içeriğe sahip. Dağıtım şirketleri birtakım pazarlama unsuru olarak kullanıyor. Bu katkılar bir deney sonucu ispatlanmamış. Bu katkılara biz akaryakıt deterjanı diyoruz. Motoru temizliyor veya enjeksiyonları temizliyor gibi katkısı olduğunu iddia ediyorlar. Vatandaşlarımıza da tavsiyem ucuz olanı tercih etsinler. 1 kuruşun yıllık olarak fiyatlara yansıması toplamda 300 milyon TL. Bunun teminatını da biz kurum olarak veriyoruz” diye konuştu.

Yılmaz, “Elektrik maliyetlerinde birçok parametre var. Döviz, uluslararası akaryakıt fiyatlarının doğalgaz fiyatlarına yansıması, dağıtım şirketlerinin maliyetleri, enflasyon var bunların hepsiyle ilgili paket oluşturuyoruz ve bunların fiyatlara yansımasını hesap ediyoruz ondan sonra tarifelerimizi belirtiyoruz. Yatırım yapan şirketlerin de kendilerini devam ettirmesi lazım. Biz adil olarak bu fiyatları belirliyoruz. Parametrelerde olumlu seyirler olduğu takdirde indirim neden olmasın. Doğalgazla ilgili fiyat belirleme Bakanlık ve BOTAŞ’ın işi. Onlar da hassasiyetle hareket ediyorlar” diye ifade etti.