‘Doğru yol haritası belirleyip, çözüme ulaşmamız lazım’

Burak Söylemez/ Ankara

PÜİS Birleşik Toplantısı, sendika üyelerinin katılımıyla Ankara’daki PÜİS Genel Merkezi’nde yapıldı. Yüksek Konsey Seçimi’nin de yapıldığı toplantıda PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş da bir konuşma yaptı.

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, PÜİS’in Ankara’daki genel merkezinde gerçekleştirdiği Birleşik Toplantısı’nda konuştu.

 

PÜİS tüzüğünün emrettiği üzere 3 ayda bir toplandıklarını kaydeden PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş,bugünkü toplantıda toplam katılımın 140 kişi olduğunu ve Genel Kurul havası oluştuğunu kaydetti.

 

“ SENDİKAMIZA DESTEK VEREN HERKESE TEŞEKKÜ EDİYORUM”

 

“Şahsıma ve arkadaşlarıma verdiğiniz güven ve destek için teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını devam ettiren PÜİS genel Başkanı, “Seçilmiş sorumluluk almış arkadaşlarımız var. Türkiye’nin gerçek fotoğrafı bu salonda bulunuyor. Kendilerine verilen göreve layık olmak için çalışıyorlar. Kurucu başkanımızdan, sendikamıza hizmet eden herkese teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

 

“DEVLETİN GELİRLERİNİN YÜZDE 23’ÜNÜ SAĞLIYORUZ”

 

Gelirlerinin yüzde 23’ünü devletin hazinesine aktaran bir sektörüz olduklarına işaret eden Okumuş, şunları belirtti: “Devletiyle milletiyle barışık olan tek işveren sendikasıyız. Ülkeye ve millete daha fazla nasıl katkı sağlarız bunu tartışacağız. Yol haritamızda, ilk gün geldiğimiz günkü gibi adalet, mali disiplin ve şeffaflık vazgeçmeyeceğimiz değerlerdir.”

 

“SEKTÖRDE ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLARI BELİRLEDİK”

 

Sektörde çözüm bekleyen 25 sorunu belirlediklerini kaydeden Okumuş, “2005 ve sonrasında bayiye kesilen haksız cezaları yazarak, çözüm önerileri ürettik. EPDK Başkanı’na kadar gittik. 9 bakanlığı ilgilendiren sorunları tek bir kitapçıkta toplayarak, eş güdümle çalışmalarını sağlamaya çalıştık. EPDK’dan sonra bakanlık bürokratlarına gittik. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü ve Çevre Şehircilik Bakanlığı müdürlerini ve müsteşarını ziyaret ettik. Sektörle ilgili tüm bakanlıkları ziyaret ederek, sorunlarımızı dile getirdik. Maliye Bakanlığı’nda çok ciddi bir çalıştaya katılarak çok önemli bir ödül aldık. Bayiliğini yaptığımız dağıtım şirketlerinin genel müdürlerini ziyaret ettik. Yol haritamızda; Enerji Bakanımız, Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız kaldı” açıklamasında bulundu.

 

“SEKTÖRDE ROL ÇALAN HIRSIZLAR VARAN”

 

Piyasada rol çalan hırsızların olduğunu vurgulayan Okumuş, “Biz, savunduğumuz değerlerin takibini yaptık. Enerji Komisyonu Başkanımıza sorunumuzu dile getirdik. Torba yasaya girmesini sağladık. Ve bu kanun Nisan 2013 yılı öncesi istasyonları kiraya veren mülk sahiplerinin 1 defaya mahsus affedilmesine yönelik madde eklendi. Bu Milyonlarca lira değerindeki bir mülkün sahibine iadesi. Bu 500 tane bayinin sorununu çözdü” dedi.

“PÜİS SIKINTILARI DİLE GETİRİYOR”

 

Maliyetin altındaki satışların ve kayıt dışılığın bayilerin en büyük sıkıntı olduğunu aktaran Okumuş şöyle devam etti: “Sıkıntıları PÜİS dile getiriyor. Her platformda, geri adım atmadan maliyet altı satışların yasaklanarak, taban fiyat uygulanması yapılmasını binlerce defa anlattık. Maliye Bakanlığıyla komisyon kurma başarısı sağladık. Bu komisyonda arkadaşlarımız görev yaptı. Otomasyon sisteminin nasıl devre dışı bırakıldığının kontrol edilemez olduğunu anlattık. Bu konu ciddiye alındı. Bakanlık ve Gelir İdaresi PÜİS’ten yazı istedi. Maliye Bakanlığı, EPDK Petrol Dairesinde yazı istedi.”

 

10 dağıtım şirketine ve 803 bayiye Körfezdeki mahkeme kararıyla bir operasyon yapıldığını anımsatan Okumuş, “Bir an önce suçsuz olanların mağdur olmaması konusunda araştırma yapılmalı. Sektöre kan ağlatan bu sorunun çözümü için çok umutluyuz”

 

Maliyetin altındaki satışların yasaklanamayacağına dair Danıştay’ın verdiği karara atıfta bulunan Okumuş, “Devletin hazinesini soyan bir hakim artık kalmadı düşünüyorum. Bizim bir itirazımız var. Bizi teşvik edip, desteklerseniz bu sorunu çözeriz” diye konuştu.

 

“ DAĞITIM ŞİRKETLERİNDE OTOMASYON OLMAMASI SEKTÖRDE BÜYÜK YARA”

Sektörün en büyük yaralarında birisinin dağıtım şirketlerinde otomasyon siteminin olmaması olduğunun kaydeden Okumuş, “11 şirketin pazar payı yüzde 98 ve enerji piyasası kurulduğundan beri, sektöre yazılan ceza miktarı 7 milyar TL. Yapılan tahsilat yüzde 4’tür. Ceza ile bu sorunun çözülemeyeceğini gördük. Doğru bir yol haritası belirleyip, çözüme ulaşmamız lazım.

 

“MARKER KAÇAĞIN TEK GÖSTERGESİ OLAMAZ”

Marker’ın kaçağın tek göstergesi olamayacağını kaydeden Okumuş, “Yeni yasada, markerı yanlış kullanan, mevzuat dışı ticaret yapanlara 2 yıl ceza geliyor. Bunu yapanların sektöre bir daha girmesini önleyecek teklifimiz var” dedi.

 

“İLK TASLAĞI PÜİS ÇIKARTTI”

 

Taşıt tanıma ve elektronik satışlarla ilgili ilk taslağı PÜİS’in çıkardığını belirten Okumuş, “Elektronik satışların bayiyi batırdığını EPDK’ya anlattık, 4 maddelik taslağı yayınlattık. Biz ticaretin şeffaf olmasını sağlıyoruz” dedi.