‘Bayilerimize güvenli, kaliteli ikmal sağlıyoruz’

Balpet Tedarik Zincirinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Uluç Bölüktaş ile Balpet ailesine katılış sürecini, tedarik zinciri ve aşamalarını konuştuk.

 

Balpet Tedarik Zincirinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Uluç Bölüktaş, akaryakıt piyasasına girişini, tedarik aşamalarını, Tedarik işlemlerinin hızlı ve düşük maliyetli olmasının bayi memnuniyeti açısından önemi, Balpet’in depo, terminal ve lojistik sistemlerini Enerji Petrol Gaz Gazetesi’ne anlattı.

 

Sizi tanıyabilir miyiz? 

Balpet’te çok yeniyim ancak sektörün eskisi sayılırım. Sayın Yönetim Kurulu Başkanımızın ve Genel Müdürümüzün teveccühleri doğrultusunda Temmuz ayı itibarı ile dağıtım sektörüne bir süre aradan sonra tekrar dönüş yaptım. 1965 yılında İstanbul’da doğdum. Evliyim, 17 ve 12 yaşında iki kızım var.  Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü’nden 1986 yılında mezun oldum. İngiltere’de bir yıllık Tedarik Zinciri Yönetimi konusunda lisansüstü eğitiminden sonra askerlik için Türkiye’ye döndüm.

 

Profesyonel yaşamıma bakacak olursak;  1991 yılında Fransız Elf Grubu’nun Oyak Grubu ile ortaklığı olan Selyak Petrol Ürünleri A.Ş.’nin ilk kuruluş aşamasında çekirdek kadroda tedarik koordinatörü olarak sektöre giriş yaptım. Aslında sektöre çok da uzak değildim. Öncesinde de, o dönemde TPAO iştiraki olan ve TÜPRAŞ’ın tüm ham petrol ve petrol ürünleri taşımasını yapan DİTAŞ Deniz İşletmeciliği’nde 2 yıl kadar gemi kiralama ve operasyon sorumlusu olarak görev yaptım. Elf markasının yüzde 5 pazar payına ulaştığı büyüme sürecinde Selyak A.Ş.’de 10 yıl süreyle çalıştım.  2001 yılında İkmal Grup Müdürü iken POAŞ özelleştirmesini kazanan İş-Doğan Petrol Yatırımları A.Ş.’ye Dış Ticaret Müdürü olarak geçtim. Sonrasında da farklı dağıtım firmalarında İkmal ve Dış Ticaretten sorumlu direktör ve genel müdür yardımcısı olarak üst düzey görevlerde bulundum. 2009 yılı itibarı ile kendi danışmanlık firmamı kurarak yabancı trading firmalarının Türkiye mümessili olarak görev yapmaya başladım. Ancak 2013 yılında gümrük mevzuatındaki değişiklik nedeniyle çalıştığım Avrupalı traderlar Türkiye piyasasından çekilince gayrimenkul piyasasına yöneldim. Liman ve sanayi arsaları konusunda ciddi bir portföy oluşturdum. Ülkemiz ve yakın coğrafyamızdaki siyasi ve jeopolitik gelişmeler yabancı yatırımcıları tedirgin edince maalesef gayri menkul piyasasında iş yapma imkanları çok zorlaştı. Bu nedenle “tilkinin dönüp dolaşacağı yer kürkçü dükkanıdır” misali dağıtım sektörüne dönüş yaptım diyebilirim.

 

‘45 ARAÇLIK LOJİSTİK FİLOSUNA SAHİBİZ’

 

 Balpet’in lojistik sistemi hakkında bilgi verir misiniz?

Balpet olarak, tamamı ADR’li tankerlerden oluşan 45 araçlık lojistik filosuna sahibiz. Bayilerimizin talep ettiği akaryakıt ürününü, kendi tanker filomuzla, zamanında, güvenli, kaliteli ve hesaplı  bir şekilde kendilerine ulaştırıyoruz. Ürünün dolum tesisinde tankere yüklenmesinden, bayinin tankına ikmaline kadar geçen tüm süreç tarafımızdan organize edilmektedir. Bunun haricinde LPG şirketimiz Eragaz adına kayıtlı 15 adet LPG tankerimizle bayilerimizin LPG ihtiyaçlarını 7 gün 24 saat aralıksız olarak karşılayabiliyoruz. Kullanmış olduğumuz otomasyon sistemleri vasıtasıyla, bayilerin tank stok durumları sürekli olarak takip edilmekte ve buna göre nakliye planı oluşturularak tam zamanında teslimat sağlanmaktadır.

 

 Tedarik işlemlerinin hızlı ve düşük maliyetli olmasının bayi memnuniyeti açısından önemi nedir? 

Kar oranlarının sektörümüzde çok düşük olması nedeniyle düşük maliyet gerek bayi gerekse dağıtım firması için çok önemli.  Ancak her sektörde olduğu gibi bizde de ölçek ekonomisi söz konusu. Lojistikte ne kadar yüksek volüme çıkabilirseniz taşıma ve depolamada birim maliyeti düşüyor ve efektif olabiliyor.

 

“BAZI ÜRÜNLER İLAVE MALİYET YÜKÜ GETİRİYOR”

 Ürün çeşitliliği bağlamında tedarik faaliyetlerinin farklılıkları nelerdir?

Ürün çeşitliliği bizim sektörümüzde özellikle akaryakıt ürünlerinde sınırlı. Biliyorsunuz Türkiye pazarı motorin ağırlıklı bir pazar. Üretimde motorin kısa kalıyor ve bu açık ithalat ile karşılanıyor. Geçmiş dönemde kırsal motorin, motorin, 98 oktan benzin, 95 oktan benzin ve bunun gibi 4 ayrı ürün depolanmak durumunda kalınıyordu. Diğer ürünler ise direkt rafinerilerden karşılanıyordu. Tedarik anlamımda bir farklılık olmasa da lojistik açıdan ürün çeşitliliği tedarik zinciri yönetiminde sevkiyat ve depolamada sıkıntı yaratabiliyor. Bazı ürünler düşük talep nedeniyle depolarda hızlı devirli olmuyor bu da ilave maliyet yükü getiriyor.

 

Tedarik zinciri açısından 2017 yılsonu hedefleriniz nelerdir? 2017’nin ilk çeyreğinde ilk çeyrek hedeflerinize ulaştınız mı?

2017 yılında maliyetleri düşürmeyi ve daha karlı ithalat yapmayı hedefliyoruz. Ayrıca diğer dağıtıcılar ile ticarette artan volüm ile birlikte daha çok prim almayı hedefliyoruz. İlk çeyrekte bu hedeflerimize ulaştık.

 

‘SÜRECİ BİR BÜTÜN OLARAK ELE ALMALIYIZ’

 Tedarik aşamaları nelerdir? 

Tedarik sürecini bir bütün olarak ele almak lazım. Tek bir halkadaki kopukluk tüm süreci etkiliyor.  Tedarik aşamaları talep yönetimi ile başlıyor. Satış bölümünün ihtiyacına göre yerli veya yabancı tedarikçi ile ikmal sözleşmesi yapılıyor. Bu sözleşmedeki yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekiyor. İkmal planlamasının yapılması, siparişin verilmesi, ödemenin anlaşılan ödeme şekline göre gerçekleştirilmesi,  lojistiğin sağlanması (sevkiyat ve depolama), şirket içindeki  ( finans, muhasebe, satış birimleri)  ve dışındaki (tedarikçi, gümrük müşaviri, gözetim yetkilisi)  çözüm ortakları ile ilişkilerin yürütülmesi gibi aşamalar bu sürecin diğer halkalarını oluşturuyor. Bu süreçte resmi kurumlar ile de karşı karşıya geliyoruz.  Gelişen teknoloji bazı işlemleri kolaylaştırsa da bazı aksaklıklar ister istemez yaşanıyor. Özellikle gümrük beyanname işlemleri, EPDK raporlamaları, markerlama süreçleri 9 yıl öncesine göre çok kolaylaşmış durumda. Tüm bildirimler elektronik ortamda yapılıyor.

 

Depo ve terminal olanakları nasıl? 

Depo olanağımız Mersin’de söz konusu. Şirketimizin ortağı bulunduğu Nergis Depoculuk gerek modern ve yüksek kapasitesi gerekse uluslararası standartları nedeniyle bize bu süreçte büyük kolaylık sağılıyor. Diğer bölgelerde 9 farklı ikmal noktasındasın farklı dağıtıcılardan ve Tüpraş’tan hizmet alıyoruz.

 

Raşit Kırkağaç/İstanbul