Atık yönetimi zorunluluğuna MPT’den çözüm

MPT Çevre Çözümleri, atıkların çevreye verecekleri zararı en aza indirmek amacıyla yürürlükte olan Atık Yönetimi Yönetmeliği kapsamında, Endüstriyel Atık Yönetim Planı hazırlamakla yükümlü olan LPG istasyonlarına hizmet veriyor.

MPT Çevre Çözümleri tarafından yapılan açıklamaya göre, Endüstriyel Atık Yönetim Planının eksiksiz olarak hazırlanması, tesiste bulunan eksikliklerin giderilmesi ve hızlı sonuç alınması odaklı olarak uzman ve teknik kadrosuyla hizmet veren MPT, öncelikle tesislerden geçici bir depolama alanı oluşturmalarını istiyor. Oluşturulacak atık alanının betonarme yapıda olması ve sabit bir alan olarak tasarlanması belediyeden izin alınması gibi sorunlar yaratabiliyor. İstasyon ve bayililiklerin çok hızlı değiştiği düşünüldüğünde bu yatırım maliyetli olabiliyor. Bu ve benzeri durumları dikkate alarak çözüm ürettiklerini açıklayan MPT, ortakları olan MEPSAN’ın tasarım ve Ar-Ge ekibiyle birlikte istasyonlarda uygulanabilecek ve Tehlikeli ve Tehlikesiz Atık Geçici Depolama Konteyneri ürününü geliştirdi. İki tipte sunulan üründe dört varil kapasiteli ve altı varile ilave olarak diğer tamamlayıcı ürünlerin olduğu raflı ve istasyonların ihtiyacına yönelik bir çözüm ortaya koydu.

PETROL OFİSİ İLE YAPILAN PROJE TAMAMLANDI

Petrol Ofisi’nin kendileri tarafından işletilen istasyonlarında bu projeyi tamamlayan MPT, yönetmeliğin getirdiği bütün şartları sağlayan tasarımlarının hem kurulum ve görsellik açısından da şık olmasına özen gösteriyor.

YÖNETMELİĞE UYMAYANLAR CİDDİ CEZALAR ALIYOR

Çevre Kanunu’nun içerdiği bir maddeye göre, bilgi verme ve bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi, ‘Atık Yönetim Planı’nın hazırlanmaması ve yıllık olarak atık bildirimi yapılmaması durumunda (atık olmasa dahi), Atık Yönetim Yönetmeliği’ne tabi olan tesisler ciddi cezalar alabiliyor.

HEDEFE UYGUN YÖNTEM SEÇİLMELİ

Endüstriyel Atık Yönetim Planı, atıkların belirli bir atık yönetimi hedefine yönelik olarak gerekli uygun yöntem, teknoloji ve programın seçilerek uygulanmasını kapsamaktadır. Atık yönetiminin işletmelerdeki sıralamasına bakıldığında; atığı önleme, atığı azaltma, yeniden kullanım, geri dönüşüm, geri kazanım ve nihai bertaraf aşamalarından oluşuyor.

Akaryakıt ve LPG istasyonlarından çıkabilecek atık tipleri faaliyet ve hizmetlerin kapsamına göre şu şekilde; “Atık motor yağları, atık motor yağları kapları, emiciler, tank dibi çamuru, diğer hidrolik yağlar, kum odacığından ve yağ/su ayırıcılarından çıkan karışık, tehlikeli maddeler içeren atık baskı tonerleri, atık pil, akümülatör, floresan vb.