‘Akıllı istasyon ziyaretleri için yola çıkıyoruz’

Burak Söylemez / İstanbul

Son dönemde uygulamaya aldığı ‘Akıllı İstasyon’ konseptiyle dikkat çeken OPET, geçmiş yıllarda uyguladığı ve oldukça verim aldığı ‘Gezgin’ projesinin bir benzerini “Akıllı İstasyon Ziyaretleri” adı altında yineliyor.  “Akıllı İstasyon Ziyaretleri” Projesi’ni OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, Enerji Petrol Gaz’a anlattı.

 

Türkiye’de sosyal sorumluk projeleri deyince akla ilk gelen isimlerden biri olan OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, bir yandan OPET’in beş büyük sosyal sorumluluk projesini yönetirken bir yandan da yeni projelerle fark yaratmaya devam ediyor. Son dönemde ‘Akıllı İstasyon’ kavramını hayatımıza sokan OPET’in çalışanları ‘Akıllı İstasyon’ konseptini yerinde incelemek üzere Öztürk’ün liderliğiyle yola çıkıyor. “Geçtiğimiz yıllarda Gezgin Projesi ile bayilerimizde büyük bir sinerji yakaladık ve önemli kararlar aldık. Ziyaretlerimiz hem bayilerimize OPET’in anlayışının ne derece ciddi ve takipçi olduğunu gösterdi, hem de hepimizin sahaya çıkarak ortak hedefimize katkıda bulunmasını sağladı.

 

Şimdi de Akıllı İstasyon Ziyaretleri ile istasyonlarımızdaki Akıllı Dolum Sistemi, Mobil Ödeme ve Opet Wi-Fi uygulamalarımızın işleyişini gözlemleyeceğiz ve istasyon personelimizin bu uygulamalara daha hakim olmalarına katkıda bulunacağız. Bu ziyaretlerimizde de istasyon yönetici ve personeliyle dostluklar kuracağız” diyen Nurten Öztürk ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

 

“SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ OPET İÇİN OLMAZSA OLMAZ”

 OPET, sektörde sosyal sorumluluk kavramı ile özdeşleşmiş durumda… Öncelikle KSS projelerinizden bahseder misiniz?

 

OPET için sosyal sorumluluk projeleri olmazsa olmaz… Biz 5 büyük projeye odaklandık. Ancak bu projelerin alt açılımlarını çeşitli alanlarda genişleterek hem mevcut projeyi daha etkin hale getirmek, hem daha çok kişiye ulaştırmak istiyoruz. 2000 yılında başladığımız Temiz Tuvalet Kampanyası çok çok iyi gidiyor. Yalnız akaryakıt sektöründe ve OPET’te değil, Türkiye’de de ciddi bir değişim sağladık. Kampanya, toplum tarafından çok büyük kabul gördü ki uluslararası düzeyde ödüller aldık. Her yıl 100-150 civarında okulun eğitim talepleri geliyor biz de ekiplerimizle Türkiye’nin dört bir yanından gelen bu taleplere yetişmeye çalışıyoruz. Temiz Tuvalet, toplumsal anlamda eğitim ve değişim projesi kısaca… 2004 yılında ise Yeşil Yol Projesi’ne başladık. Doğaya katkı ve küresel ısınmayla ilgili üzerimize düşen neler olabilir dedik ve istasyonlarımızı ve çevresini yeşillendirmekle işe başlayalım dedik. İstasyonların giriş ve çıkışlarında 1 kilometre öncesini ve sonrasını ağaçlandırarak, Yeşil Yol Projesi’yle yeşil bir kuşak oluşsun istedik. Proje başlangıcında diktiğimiz fidanlar şimdi büyüdü ve yolları yeşillendiriyorlar. Bayilerimize hem Temiz Tuvalet Kampanyası, hem de Yeşil Yol Projesi’ndeki başarılarına göre ödüllendirmeler yapıyoruz. Yuvayı dişi kuş yapar deyip, bu iki projeyi bayi eşlerine takip ettiriyoruz. Böylece bayi eşlerinin de istasyonlarda aktif görev almalarını sağlıyoruz. 2005 yılında ise hem Yeşil Yol, hem Temiz Tuvalet Kampanyası’nı kırsal kesime taşıma fikriyle köyleri de içine alan Örnek Köy Projesi’ni başlattık. Köylerde halkla kucaklaşarak çok ciddi çalışmalar yaptık. Girdiğimiz tarihi ve turistik önemi olan köyleri kalkındırarak, daha iyi hizmet vermeye çalıştık. Örnek Köy, yine halkla birlikte bir kalkınma ve ülkenin geleceğine katkı projesidir.

 

“TARİHE SAYGI PROJEMİZİN ÇAPINI GİDEREK GENİŞLETİYORUZ”

Tarihe Saygı Projesi ile neler yapıldı?

 

Tarihe Saygı Projesi’ne başladığımızda ise Cumhuriyetimizin kuruluşu ve varoluşu adına çok büyük önem taşıyan Çanakkale Gelibolu Yarımadası ilgiye muhtaç bir durumdaydı. Bu proje ile Gelibolu Yarımadası’nda geliştirilip, rehabilite edilmesi gereken ne varsa bir dantel gibi işleyerek ülkemize ve şehitlerimizin şanına yaraşır, Yarımada’yı ziyaretçilerin de daha iyi ziyaret edebileceği bir hale getirmeye çalıştık. Yarımada’da yaptığımız çalışmalar da kabul gördü. Ardından şehitliklerde çalışmalara başladık. Törenlerin yapıldığı 57’inci Alay Şehitliği’ni yeniden düzenleyerek ziyarete açtık ve Eceabat’ın girişindeki Akbaş Şehitliği’ni, geniş bir çalışmayla inşa ederek ülkemize armağan ettik. Çevresindeki küçük şehitlikleri de birer ikişer rehabilite ettik.  Bölgeye modern eğitim olanaklarıyla donatılmış Tarihe Saygı Ortaokulu’nu kazandırdık son olarak da THY OPET olarak da bir camii inşaatımız devam ediyor. Ama yarımada bizi bırakmak istemiyor. Sürekli olarak bize yeni hedefler veriyorlar biz de Tarihe Saygı Projemiz’in çapını giderek genişletiyoruz.

 

‘2 EKİM’E KADAR BÜTÜN İSTASYONLAR DOLAŞILACAK’

 Gelelim ‘Akıllı İstasyon Ziyaretleri’ne… Bu kapsamda neler yapılıyor?

 

Akaryakıt sektörünün yıldızı olma konusunda iddialıyız. Bu konuda üzerimize düşeni çok fazlasıyla yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Geçen yıl bütün istasyon müdürlerine ekip ve hizmet yönetimi konusunda eğitim verdik. İstasyonlara ekiplerimizi gönderdik, pompa, market ve muhasebe görevlilerini eğittik. İstasyon müdürlerimiz çok faydalandı. Hatta bu eğitimlerin tekrarını istediler. İstasyonlardaki yenilenmeleri teknoloji çağına uygun düzeyde yapmaya çalışıyoruz. Şirket içerisinde inovasyon komitemiz var. Bu çalışmaların sonucunda ortaya çıkan uygulanabilir olanları istasyonlarımızda uygulamaya başladık ve Akıllı İstasyon sürecine girdik. Peki Akıllı İstasyon süreci istasyonlarımızda nasıl işliyor?,  Bayilerimiz yeteri kadar anladı mı?, İstasyon müdürleri yeteri kadar anladı mı?, Birebir insanla muhatap olan pompa görevlimiz bunu anladı mı, uygulayabiliyor mu?, Bu amaçla Akıllı İstasyon Ziyaretlerine başladık ve tüm OPET Genel Müdürlük personeli sahaya çıktı.  Daha önce Gezgin Projesi olarak benzerini yapmıştık. Gezginler istasyonlara bir müşteri gibi giriyorlardı. Bir müşteri istasyonda girdiği zaman ne görüyor, eksikliklerimiz nedir bunları değerlendiriyorlardı. Şimdi bu ziyaretlerde mevcut bilgilerin kontrolü ve bilgi aktarımı olacak. Amacımız genel müdürlük ve istasyon çalışanlarının dostluklar kurması… Geçmişte yaptığımız Gezgin Projeleri şirketimize ciddi bir ivme kazandırmıştı. Onları değerlendirip, aksiyon almıştık. Proje kapsamında 2 Ekim’e kadar bütün istasyonlar dolaşılmış olacak. Böylelikle saha ve ofis çalışanları bir araya geliyor. Her grupta birbirini daha önce çok tanımayan farklı departmandakiler, hiç sahayı görmemiş sahayı bilmeyen kişiler, şirkete yeni giren çalışanlar, yeni girenle eski çalışanları eşleştirmeye çalışıyoruz. Hem saha ve ofis çalışanları arasında dayanışma ve kaynaşma, hem de bayilerle, istasyon çalışanlarıyla kaynaşma ve yardımlaşma adına güzel bir çalışma olacak. Onun için heyecanlıyız.

 

Şirketimiz 11 senedir müşteri memnuniyetinde lider marka. Bütün kategorilerde aldığımız ödüller var. Ancak biz bulunduğumuz noktayı yeterli görmüyoruz. Biz, her zaman yapmamız gereken daha çok şey var diyoruz. Çünkü, çağ değişiyor, insan değişiyor, beklentiler değişiyor. Biz de bu beklentilere cevap verebilmek için Akıllı İstasyon sürecimizde istasyon ziyaretleriyle bayilerimizin ve saha çalışanlarımızın yanında olmaya çalışıyoruz.

 

HEDEF İSTASYONLARDA DAHA ÇOK KADIN İSTİHDAMI

 

OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk: “İstasyonlarda kadın çalışan sayısını artırmayı hedefliyoruz. Bütün istasyonlarımıza kadın personel istihdam edin çağrısında bulunduk özellikle pompa görevlisi olarak…

 

 

OPET çalışanlarının gruplara bölünüp tüm Türkiye’deki istasyonları ziyaret ederek standartları inceleyip istasyon personeli ile sohbet etme imkanı bulacağı projede, “Akıllı Dolum”, “Mobil Ödeme” ve “Wi-Fi” uygulamalarının işleyişi yerinde görülüp istasyon personelinin konulara hakim olmalarına destek verilecek.