ISTRADE 2019’da akaryakıt ticareti tartışıldı

4. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2019’a ‘Akaryakıt Ticareti’ oturumu’ ile devam edildi.

4. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2019’da akaryakıt ticareti masaya yatırıldığı ve çözüm yolları arandığı ‘Akaryakıt Ticareti Oturumu’ gerçekleştirildi. Oturumun moderatörlüğünü Refinitv Oil Research Avrupa ve Afrika Bölge Müdürü Serkan Şahin yaptı. Oturumda, Shell&Turcas Ticaret ve İkmal Direktörü Çağatay Cengiz, TÜPRAŞ Satış ve Pazarlama Direktörü Çağrı Kayı, SOCAR Türkiye İkmal ve Ticaret Grup Direktörü Hasan Tan ve Petrol Ofisi Ürün Tedarik ve Stratejik  Fiyatlandırma Müdürü Sibel Elekdağ Yeşiltepe konuşmacı olarak yer aldı.

“Enerji sektörünün her türlü çalkalanmaya hazır oluşu çok önemli”

Refinitv Oil Research Avrupa ve Afrika Bölge Müdürü Serkan Şahin, “Akaryakıt piyasasında makro-mikro yok. Geneli anlamak da özeli anlamak da önemli. Petrol piyasasında çok önemli gelişmeler yaşanıyor ve bu dünyanın bütün ülkelerindeki petrol piyasalarını etkiliyor. Bugün çok farkına varılmayan birkaç konuyu konuşalım istiyoruz. Türkiye enerji sektörünün her türlü çalkalanmaya hazır oluşu da çok önemli” dedi.

“Yatırımlarımıza nasıl şekil vereceğimizi belirlememiz lazım”

Shell&Turcas Ticaret ve İkmal Direktörü Çağatay Cengiz, “Hem içerde hem dışarıdan çok ciddi değişimler yaşadık. Ham petrol ve ürün fiyatlarındaki değişimler, jeopolitik değişimler… Bunlara karşı hızlı değişimlere cevap vermeye çalışıyoruz. Gündemimizde iç piyasadaki tüketim değişiklik gösteriyor, dolar kurundaki oynaklıklar da boy gösteriyor.Yatırımlarımıza nasıl şekil vereceğimizi konuşmamız lazım.

Rafinaj marjları IMO 2020 ile birlikte ciddi anlamda yükseleceğine inanıyorum. Yaklaşık 215 milyon ton yüksek küplü fuel oil kullanımı var dünyada. Yarısından fazlasını alternatif yakıtlara çevirmek zorundayız. Kompsleksrafineriler için geçiş dönemi.

Kupon sistemi için yetkililere teşekkür etmemiz lazım çünkü fazlasıyla hayat kurtardı. Ulusal stok yükümlülüğü yeniden düzenleniyor. Sektör olarak ciddi paramızı ulusal stok tutmaya bağlıyoruz.  Bu nedenle kupon sisteminin aylıktan günlüğe geçmesi bizler için önemli. Enerjide güzel bir dönüşüm var. 1-2 sene sonra çok daha farklı şeyler konuşuyor olabiliriz” şeklinde konuştu.

“TÜPRAŞ hazırlığını lojistik yönünde yapıyor”

TÜPRAŞ Satış ve Pazarlama Direktörü Çağrı Kayı, “2019 değişikliklere açık bir yıl. Talep son derece yüksek. İstanbul Havaalanı müthiş bir lojistik merkezi. Akaryakıt anlamında da bizler için önemli bir lokasyon. hakiki anlamda en büyük ve kontrol sağlamaya çalıştığımız alan lojistik. TÜPRAŞ da hazırlığını bu yönde yapıyor.

2020 büyük belirsizliklerin olduğu bir yıl. Talep havuzunun nasıl şekilleneceğine sektör olarak net bir yanıt nulamadık. Binlerce senaryo üretiyoruz. Rafineriler açısından kaba tarifler yerini koruyor.

Türkiye’nin bütüncü sistemine katkı veren tün adımları destekliyor ve olumlu bakıyoruz. Yeni ve yenilikçi  tüm fikirlere destek veririz. Bundan sonrası için destek olmamız gereken ve sektörümüzün tek çatı altında birleştiği her şeyin arkasındayız. Belirsizlikleri yöneten şirketlerin olduğu bir sektöre sahibiz ama mücadeleyle istediğimiz noktaya eminim ulaşacağız” ifadelerini kullandı.

“İyi bir yolda gidiyoruz diye umuyorum”

SOCAR Türkiye İkmal ve Ticaret Grup Direktörü Hasan Tan, “SOCAR Türkiye bin en önemli yatırımı Star Rafineri. Ham petrol işlemeye ve ürün satmaya başladık. Ülkemiz adına çok önemli bir rafineri. Lojistik bu akanın en önemli parçası bizler de buna ağırlık vermeye başladık. Bu konuyu da aştıktan sonra yurt içine ikmali daha rahat yapacağız.

Piyasa doğası gereği hangi ürünün ne fiyata olduğunu kendisi belirliyor bu anlamda sektör olarak şanslıyız. Şu an SOCAR olarak yüksek kükürtlü fuel oil ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Makro anlamda da bakmak gerekirse dünyada her yıl 4 milyar ton yakıt tüketiliyor.

Ulusal stok anlamında yakın zamanda bizim de başvurularımız olacak. Arz edebileceğimiz miktarları belirlemeye çalışıyoruz. Türkiye için bizim de çorbada bir tuzumuz olsun istiyoruz. İyi bir yolda gidiyoruz diye umuyorum” diye konuştu.

“Altyapı kaynaklarıyla desteklenmeli”

Petrol Ofisi Ürün Tedarik ve Stratejik Fiyatlandırma Müdürü Sibel Elekdağ Yeşiltepe, “Akaryakıt ticaret çok önemli bir serüven. Ciddi altyapı kaynaklarıyla desteklenmeli. Aynı zamanda devlet kurumlarımızı da önemli işler düşüyor. Teknolojik düzenlemeler de bir o kadar önemli. Teknolojiyi ne kadar takip edersek o kadar tüketiciye verimli işler sunarız. Harcadığınız paralar ve yaptığınız yatırımlar her zaman son tüketiciye döner.

Ticaret ne kadar gelişirse ne kadar evrimleşirse verimlilik o kadar artar. Devlet kurumlarımızdan da bu konuda bize destek vermelerini istiyoruz. Tüm dünyada majör bir değişim uygulanıyor. IMO 2020 uygulaması tüm dünyada yaşanacak değişime ortam yaratıyor.

Türkiye’nin 8 milyon ton ulusal stok yükümlülüğü var. Bunun 1.7 milyon tonunu dağıtıcı şirketler üstleniyor. Türkiye’nin lisanslı depolama kapasitesi çok önemli. Sadece sermaye değil, bir altyapı meselesi bu. Kapasitelerin daha verimli kullanımlarına yönelik optimizasyonun oluşturulması gerekiyor.

Bizim piyasamız bizim kontrolümüz olmadan yönlendiriliyor. Geçen yıl nisan ayında yaşadığımız dengesizlikler ve Ağustos ayında yaşadığımız kurun korkunç derecede yükseldiği o süreci bir daha yaşamayız. O dönemler bizler için birer tecrübeydi ve dersler çıkarark ilerlersek zararlı değil, karlı çıkarız. Devletten istediğimiz tek şey yolun açılması” dedi.

Otomasyon uygulamasında Temmuz ayından itibaren yeni bir dönem başlıyor