‘2017 yılını hedeflerimizin üzerinde kapattık’

Türkiye Petrolleri Satış Direktörü Şakir Memikoğlu, Türkiye Petrolleri’nin özelleştirilmesi sonrası 2017 yılı değerlendirmesi ve bayiler ile kurulan iletişim hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Türkiye Petrolleri Satış Direktörü Şakir Memikoğlu ile Türkiye Petrolleri’nin özelleştirilme süreci, 2017 yılı değerlendirmesi, bayiler ile kurulan iletişim ve 2018’de yapılacak olan projeler ile ilgili konuştuk.

“HEDEFLERİMİZ İÇİN ORGANİZASYON ŞEMASI HAZIRLADIK”

Özelleştirmeden sonra 2017 yılı sizin için nasıl geçti?

Bildiğiniz gibi, Zülfikarlar Holding olarak 2016 yılının en büyük özelleştirme ihalesine imza atarak Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım A.Ş.’yi satın aldık. İhale sonrasında, şirketi teslim alana kadar geçen sürede dünyanın önde gelen danışmanlık firmalarından Deloitte ile kapsamlı bir çalışma yaparak, uzun yıllar bir kamu şirketi olarak yönetilmiş olan Türkiye Petrolleri ile bir özel sektör şirketi olan Turkuaz Petrol’ün birleşme sürecini planladık.
İki şirketin kadrolarını kapsamlı biçimde değerlendirerek, sektörde hedeflediğimiz noktaya ulaşmak için kurmamız gereken organizasyon şemasını hazırladık. Sektörde tecrübeli, konusunda uzman, bize güç katacak yeni arkadaşları kadromuza katarak oluşturduğumuz bu yeni yapı ile satın alma sonrasında oluşabilecek riskleri önceden tespit ettik ve oluşturduğumuz önlem planlaması ile yaşanan ufak problemleri acil aksiyonlarla iyi yönettik. Bu sayede de beklenilenin aksine özelleştirme sonrası, birleşme sürecini kaostan uzak bir şekilde, sorunsuz atlattık.

“PERFORMANSIMIZ SEKTÖR BÜYÜMESİNİN ÜZERİNDE”

Bu yılı, özelleştirme öncesi yaşanan bazı ihale kayıplarına rağmen sektör büyümesinin üzerinde bir performansla, pazar payı alarak kapatıyoruz. Oldukça yoğun geçen kontrat yenileme sürecinden de istediğimiz sonuçlarla ayrıldık. Ayrıca büyümek istediğimiz bölgelerde gerçekleştirdiğimiz yeni istasyon anlaşmaları ile istasyon ağımızı güçlendirdik. Bunda Türkiye Petrolleri’nin özelleştirilmesinden sonra kurulan organizasyonda, aynı hedefe odaklanmış, başarıyı arzulayan genç ve dinamik kadronun etkisi büyük.

Şirket içi arkadaşlığın, dayanışmanın üst düzeyde olduğu bir kadroyla çalışmanın mutluluğu içerisindeyim.
Bu motivasyon, çalışmalarımızda bize başarı olarak geri dönüyor. Tüm bu saydığım noktalar, bizim, 2018 yılı için önümüze daha yüksek hedefler koymamızı ve geleceğe güvenle bakmamızı sağlıyor. Yeni yılda, yeni ürünlerimiz, yeni hizmetlerimiz ve yeni pazarlama stratejilerimiz ile pazar payımızı büyütmeyi arzu ediyoruz.

“SAHA MÜDÜRLERİMİZ BAYİLERİMİZLE DAHA İYİ İLETİŞİM KURUYOR”

Satış Direktörlüğü’nde de önemli değişikliklere gidildi. Bu konuda bilgi verebilir misiniz?

Türkiye, 5 coğrafi bölgeye ayrılarak, 5 bölge müdürlüğü oluşturuldu. Her bölgede dört saha müdürü arkadaşımız var. Her saha müdürümüz maksimum 35 bayimizden sorumlu durumda. Böylece bayilerimizle daha sık ve yakın iletişim kurabilmekteler. Buna ek olarak taşıt tanıma, madeni yağ, kamu satışları, toptan satış ve satış operasyon ekibi ile birlikte bayilerimize daha hızlı ve daha kaliteli hizmet sunmak için bir yapı oluşturuldu. Bu yapılanmanın avantajlarını da hızlıca görmeye başladık. Bunun yanında satış operasyon tarafında her bölge için özel müşteri temsilcilerimiz bulunuyor. Hedefimiz, bayisine en yakın akaryakıt şirketi olmak. Yeni dönemde de bayilerimizle daha sık bir araya gelip, kurduğumuz bu ailevi bağı sürdürmeye devam edeceğiz.

“MİLLİ MARKA OLMANIN AVANTAJINI YAŞIYORUZ”

Sizi diğer akaryakıt şirketlerinden farklı kılan en önemli nokta nedir?

Türkiye Petrolleri olarak, bu ülke topraklarında doğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin her noktasına hizmet götürmeyi ilke edinmiş milli ve yerli bir marka olmanın avantajını yaşıyoruz. 2018 yılı satış gücü toplantımızın sloganında da bahsettiğimiz gibi, “BİZ TÜRKİYE’yiz!” Bir diğer büyük avantajımız ise; genç, vizyoner ve bizlerden desteğini esirgemeyen bir yönetimimizin olması. Sektörün içinden gelen, bu coğrafyayı tanıyan, bu coğrafyadaki ticari gerçekleri bilen, ticareti kurallarına göre oynayan bir vizyonla hareket ediyoruz. Yönetimimizin bize verdiği destek ve hızlı karar alma süreçlerimiz, alınan kararların, yapılan anlaşmaların hızla hayata geçebilmesine imkan sağlıyor.

“ÇALIŞANLARIMIZIN HİZMET KALİTESİNİ YÜKSELTTİK”

Bizi markanız adına ne gibi yenilikler bekliyor?

Rekabetin yoğun yaşandığı sektörümüzde çağı yakalamak, akaryakıt dışında tüketiciye sunduğunuz ürün ve hizmetlerle de ayrışabilmek çok önemli. Bu alandaki tüm gelişmeleri takip ediyor ve yenilikçi projeleri markamıza entegre ediyoruz. Bu anlamda ilk olarak marketlerimiz ve tuvaletlerimiz, dünya standartlarına uygun olarak yenileniyor. İstasyonlarımızda son teknolojiye uygun yeni yıkama üniteleri tasarımları tamamlandı, 2018 yılı başında start vereceğiz.

Satın alma süreci sonrasında kalite kontrol politikamızı geliştirdik, kalite kontrol araçlarımız yenilendi. Gizli müşteri hizmetini kapsamlı biçimde yeniledik, tüm istasyonlarda yeni eğitim programları düzenleyerek çalışanlarımızın hizmet kalitesini standartların üzerine çıkardık. Üzerinde çalışmakta olduğumuz oldukça fazla yenilik var ve bunlar yeni yılla birlikte hizmete sunuluyor olacak.